HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Közgáz

2011.05.05. 13:16 Morgó Medve

Felbolydult a felsőoktatás. Mindenki tudta, hogy sok ez az egyetem és főiskola egy ekkora országnak mint mi vagyunk, de valahogy ment minden a maga útján. Aztán most robbant a bomba. Kiderült, hogy a kormány meg akarja felezni az egyetemeket és főiskolákat. Nyilván úgy gondolja, hogy elég lesz nekünk a fele is. Meg hallgatóból is.

Nagyjából az is ismert mely egyetemek maradnak meg és mely egyetemeket és főiskolákat szüntet meg a kormány. Kormány oldalon persze mindenki azt mondja, hogy még semmi sem biztos, felesleges itt riogatni szegény közalkalmazottakat. Hát persze, tudjuk. De tudjuk azt is, hogy nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja. Az első jel az volt, hogy mely egyetemek vezetőit hívták be - úgymond - konzultációra. Akit behívtak az úgy néz ki megnyugodhat. Akit nem az már nem annyira. Így van ezzel a volt közgáz is, a hazai közgazdász (vagy újabban közgazda) képzés fellegvára is, rendszerváltás előtti nevén "Marx Károly" Közgazdaságtudományi Egyetem, újabban meg Budapesti Corvinus Egyetem. Évtizedekig itt és Pécsett volt csak közgazdász képzés. Erről a 2 helyről kerültek ki az ország gazdasági szakemberei. Aztán egyre több helyen folyt közgazdász képzés, néhány éve azt hallottam, hogy 32 helyen, amit most sem nagyon hiszek el, de komoly ember mondta, mégiscsak el kéne hinnem. De azért az én szememben mégis a "közgáz" jelentette a patinás gazdász képzést annak ellenére, hogy tudom a nálunk Miskolcon végzettek is kapósak a munkaerő piacon. Gondoljunk csak arra, nem mindegy hogy egy gyepet 200 éve nyírnak vagy 20 éve.

Szóval ahogy hírlik a Budapesti Corvinus Egyetemnek, a "közgáz"-nak annyi. Azért valamit lehetett sejteni. Amikor osztották a címeket az egyetemeknek a Corvinusnak sem sikerült (meg nekünk sem) megszerezni a Kutatóegyetem címet. Mi mindketten "csak" Kiváló egyetemek lettünk. Én akkor biztos voltam benne, hogy a "közgáz" megkapja. Hát nem. És ezen akkor el is gondolkoztam. És íme az előjelek nem csaltak.

Na persze várjuk ki a végét. Meg vannak szellőztetve a dolgok, indulhat a lobby tevékenység. És indulni is fog. Egyébként bizonyára mindenki kitalálta, hogy úgy néz ki mi megmaradunk. Le is kopogom.

8 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr995182077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2011.05.05. 20:24:50

Kissé elfogult vagyok, de ez érthető. Először csak egy helyesbítés: az egyetemi képzés a közgazdász képzés, a főiskolait szokták közgazda-képzésnek nevezni. Általában. Jelentősége amúgy nincs a dolognak, de én, mint volt közgázos, azért lényegesnek tartom :-)). A Corvinus esetleges szétdarabolását már csak azért sem tartom jó ötletnek, mert a nemzetközi "piacon" az egyetlen közgazdász diploma, amit Magyarországról automatikusan elismernek, az a Corvinusé. Ezért is adnak ott már hosszú évek óta kétnyelvű diplomát, mert ezt nem kell akkreditáltatni gyakorlatilag sehol a világon. Azt persze lehetett érezni már egy ideje, hogy valamiért a közgáz az ország vezetésének bögyében van, de hogy miért, nem igazán értem. Talán mert ők mindig tudtak pénzt szerezni? De hogy ez miért fáj vajon? De nem is folytatom, szerintem tudod, mi a véleményem erről :-).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.06. 12:25:57

Az elfogultságodat megértem. Meg azt is mit éreznek azok akik ott végeztek. Sajnálom ezt az egészet. Megszüntetni kell intézményeket mert sokan vannak csak a megoldással nem tudok egyetérteni.

ferko 2011.05.06. 20:54:37

Természetesen a BMGE a közgazdászszakma elitiskolája, ehhez kétség nem fér. Nagyon nagy baj, hogy nem a Corvinus a közgazdasági kara. :) (ez az én elfogultságom volt). BMGE diplomáját is elfogadják. Pár éves jelentésre emlékszem, ahol az SOTE (főleg az állatorvosi) és a BME diplomája (mérnöki inkább) diplomája a legértékesebb itthon, világban mindenhol elfogadják. A villamosmérnöki papíromat elvileg a Berkeleyen is elfogadják, ami világelső a témában...

Ismeretlen_14594 2011.05.08. 09:32:56

ferko: a _közgáz_ diplomák közül az _egyetlen_ a Corvinusé, amit _automatikusa_ elfogadnak mindenféle külön eljárás nélkül. A BMGE közgazdász-képzését (akármilyen jó, mert jó, azt el kell ismerni), azért ne hasonlítsuk a Corvinuséhoz. Van néhány év tapasztalati különbség.

morvaiildiko 2011.05.09. 13:23:06

Bocsánat, hogy közbeszólok, de mióta folyik orvostudományi egyetemeken állatorvos képzés???? (idézet ferko: "SOTE (főleg az állatorvosi)" :DDDD )

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.11. 19:36:35

Ildi, én ebbe nem tudok beleszólni. Korábban volt önálló egyetem, de vagy két évtizede volt egy integráció, lehet, hogy akkor összevonták őket.

ferko 2011.05.13. 11:00:47

Hát igen, akkor vesztettem el én is a fonalat. Gödöllőhöz csatlakozott. :) Gigi: viccelek csak, a szemközti oldal mindig is gúny tárgya volt mindkét oldalon. nejemnek is mindig azt mondom, hogy rendes egyetemre is járhatott volna, a fővámtéri tanfolyam helyett. persze tisztában van vele, hogy az italcsarnokból szereztem a diplomát... :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.14. 13:51:39

Örülök, hogy rendeződtek a sorok, nekem már csak egy maradt, megköszönni a hozzászólásokat, gyertek máskor is.:)
süti beállítások módosítása