HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kivégzés

2011.05.08. 17:40 Morgó Medve

Nem kell megijedni, nem végeznek ki senkit. Hálaistennek több mint húsz éve nem hoznak már halálos ítéleteket nálunk, így aztán az állami ítélet végrehajtó nyugodtan élvezheti jól megérdemelt nyugdíját egy budapesti panellakásban. Aztán ha jó az idő mehet ős is a telekre mint annyi Kádár rendszerben szocializálódott honfitársa, köztük én is. Mert abból a bizonyos német dokumentumfilmből tudjuk, hogy van neki telke sok sok  gyümölcsfával ami - többek között -  arra is jó, hogy kíváncsi filmeseknek megmutassa az akasztás fortélyait.

Tehát nincs kivégzés, nincs akasztás. Kivéve a hírműsorokat a televízióban ahol már lassan mindent kivégzésnek neveznek ami az élet elvesztésével jár. Tehát ma már nem megölnek, nem agyonvernek embereket hanem kivégeznek. Tudom én hogy miért, nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudnám. Mert így nagyobbat szól. Valahol a hidegvérrel való gyilkolásra és a könyörtelenségre utal. Pedig a kivégzés szerintem az ítélet végrehajtással rokon szó, azt jelenti hogy valakik valahol meghoznak egy halálos ítéletet és azt valaki vagy valakik hidegvérrel - mondhatnám ez a munkájuk - végrehajtanak. Sőt az ítélethozatal és a végrehajtás között általában hosszabb-rövidebb idő is eltelik. Statáriális eljárásnál rövidebb, normál eljárásnál ez meglehetősen hosszú idő is lehet. Gondoljunk Amerikára, ahol néha 10-20 év is eltelik az ítélet meghozatala és a végrehajtás között. De nálunk is - amíg volt halálos ítélet - hónapok teltek el. Volt ugye az első fok, a másodfok, a kegyelmi kérvény elbírálása és utána jöhetett Bogár mester a segédeivel.

Manapság ha két gazember agyon ver egy vagy két szegény és védtelen öregembert a pénzéért nem lehet kivégzésről beszélni, őket szerencsétleneket megölték vagy agyonverték. Mégis így szóltak a megszólalók. Úgy gondolom vissza kellene adni a szavaknak a saját értelmüket és úgy használni azokat ahogy kell. Felesleges kivégzést emlegetni akkor amikor például erős felindulásban brutálisan megölnek valakit. Ha előre megtervezik a bűncselekményt akkor sem jogos a használata mert az sem kivégzés, nem előzte meg egy előzetes ítélethozatal.

Végül ha valaki szeretne látni éppen kivégzésre vitt kábítószer csempészeket itt láthat.

Itt pedig a mi ítélet végrehajtónkról olvashat.

8 komment

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr865182079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_155871 2011.05.08. 18:03:51

Jó a felvetés, ahogy olvastalak, már lelki füleimmel hallottam is az esti híreket és a kivégzésről szóló anyagot. Most azon gondolkodom, milyen szó van még így mellékhasználatban..?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.09. 17:36:52

Úgy látom ketten maradtunk.:) Örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Sok szó van még csak nekem sem jut eszembe most semmi. Remélem máskor is hozzászólsz majd. :)

Ismeretlen_155871 2011.05.09. 21:03:55

Azt hittem mára rosszul használt szavak özöne fogad majd itt:)))) Azon leszek, csak nehogy megbánd a felvetésed!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.09. 21:32:09

Tudod ez olyan mint egyszer órán szóba jöttek a közhelyek aztán nagy hirtelen egy sem jutott eszembe. :) Legközelebbre aztán bevittem Hernádi Miklós Közhelyszótárát, na abban olvashattak eleget. :)

RolloJuve 2011.05.12. 15:25:56

Jó Szerencsét! Pl. bombasztikus, kitelepítés (így hirtelen ami eszembe jutott...)

bikfic 2011.05.12. 16:59:32

Például a rablást is szokták rosszul használni, amikor összekeverik a kifosztással, tehát pl. betörés helyett használják a szót. Pedig a rablás jogilag valami olyasmit jelent, hogy a lopás megfélemlítéssel, erőszakkal, bántalmazással párosul, tehát ha egy üres házat fosztanak ki és eközben senkit sem bántalmaznak, az "csak" betöréses lopás. De kétségtelenül nagyobbat szól a híradóban, ha ezt is rablásnak nevezik. :)

Ismeretlen_5026 2011.05.12. 23:37:01

Elég rosszul fogalmaztam: nem üres házra gondoltam, hanem ahol senki nincs otthon, bocs'. :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.14. 13:49:38

Valóban ezt a kitelepítést is gyakran használják a bombasztikus meg mindennapos. A kitelepítéssel pedig óvatosabban kellene bánni mert nálunk ez a szó eléggé " le van foglalva" a hortobágyi kitelepítésekre. Mint ahogy a kitartás és élettér szavak is úgymond foglaltak. A bűncselekmények minősítésében valóban teljes káosz uralkodik. Pedig gondolom valamikor a mai újságírók is tanultak valamiféle jogi alapokat. Ezek a bűncselekmények elég jól megkülönböztethetők. Mindennapos a betörés rablásként való emlegetése. Pedig a rablás mindig összefügg az erőszakkal mint ahogy bikfic írod is. Gondolom nagyon jól tudják mit mondanak csak így tényleg nagyobbat szól.:(
süti beállítások módosítása