HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gyógyszerkidobálás

2011.05.22. 14:23 Morgó Medve

Hallom a rádióban, hogy Magyarország élen jár az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban és évente több száz tonna gyógyszert dobunk ki a szemétbe. Hogy élen járunk abban benne lehet az is, hogy az átlagosnál rosszabb az egészségi állapotunk, de ne ez alapján próbáljuk eldönteni az állítás valóságtartalmát.

Először is, bármi történik a gyógyszerek tájékán ezt mindig az orrunk alá dörgölik. Így volt ez akkor is amikor egy levél Kalmopyrin 2 forintba került meg így van most is amikor ennek - mondjuk a százszorosa. Tehát zabáljuk a gyógyszereket okkal ok nélkül, mert mi egy ilyen nép vagyunk. Zabáljuk itt a pirulákat ész nélkül. Meg dobáljuk kifelé a szemétbe akkor amikor csak az én havi gyógyszerszámlám majdnem 10 000 Ft. Pedig ebben nincs sok minden, leginkább a vérnyomáscsökkentőim, egy-két egyéb gyógyszer aztán kész. Egyet viszont biztosan állítok: az elmúlt években ebben a házban senki gyógyszert ki nem dobott. Amit szednünk kell felíratjuk, kiváltjuk, beszedjük. Hát hogy a csodába tennénk amikor már lassan a gatyánk is rámegy a havi gyógyszereinkre? Kérdem én ki az aki a több száz tonna gyógyszert kidobálja a szemétbe? Hát hogy mi nem, az biztos. Akkor kicsoda?

Számoljunk egy kicsit. A több száz tonna az minimum 200 000 kg. Osszuk el 10 millióval az egyszerűség kedvéért. Fejenként 20 gramm gyógyszer évenként. Ez a minimum mert egyszáz tonna még nem több száz. A több az minimum kétszáz. De ha háromszáz akkor már 30 gramm vagyis 3 dekagramm. Gondolom itt a göngyöleget nem kell számolni csak a tablettákat. Melyik olvasóm dob ki évente 3 dekányi tablettát és egyebet? Akkor amikor egy vagyont fizetünk már a gyógyszerekért. Ezek már nem a harminc évvel ezelőtti gyógyszer árak. Akkor valóban pazaroltunk. De azok az idők már elmúltak, jó lenne már a szövegen is változtatni és a gyógyszerkassza gondjainak rendezésénél nem ezt tekinteni elsődleges indoknak. Állítom ma már nagyon kis mennyiség az amit kidobálunk.

Egyébként - ha már itt tartunk - ki és hogyan állapítja meg mennyit dobálunk ki? Állítom csak nagyon kevés gyógyszer landol a veszélyes anyagokat gyűjtő helyeken, a patikákban sem láttam még soha embert aki gyógyszert vitt volna vissza. Akkor honnan ez a szám? Ez a több száz tonna? Ki mérte meg, ki ellenőrizte? Gondolom a kukákba is kerül ha már egyszer valaki kidobja. Ezt hogy veszik számba? Viszont egy riportot kétségtelenül jól lehet indítani vele. Évtizedek óta. Csak a körülmények változtak meg az évtizedek alatt.  Erre is kellene gondolni. Aki ilyen árak mellett gyógyszert dobál ki az egyszerűen nem normális. Szerintem.

11 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr15182084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13764 2011.05.22. 15:14:14

szerintem az a helyzet, hogy az ember nyilván tart otthon állandóan bizonyos alapvető gyógyszereket, főleg ha kisgyerek is van a családban - lázcsillapító, köptető, fájdalomcsillapító, hasmenés elleni gyógyszer, gyulladáscsökkentő, asztmás rohamra valami, ilyenek. mivel én egyedül vagyok, és nem tudok senkit sem elszalasztani gyógyszerért, ha nem tudok kikelni az ágyból, nálam is van itthon sokminden alapból. aztán amikor lejárnak, ki kell dobni, ha mégsem volt rá szükség. pazarlás, környezetszennyezés, blabla, tudom.

Ismeretlen_26298 2011.05.22. 16:16:32

Időközben rájöttem, hogy a 2 havi gyógyszereim árát írtam először, gyorsan levettem felére tehát 10 000 Ft havonta. Szerintem amiről Te írsz teljesen normális dolog, az ember tartalékol ezt-azt aztán ha lejár kidobja. Ez teljesen normális gyógyszerfelhasználásnak számít. Ez nem pazarlás. Meg ha nem fogy el a Fagifor mert meggyógyult a gyerek azt is kidobja az ember. Viszont akik minket korholnak azt sugallják, hogy felíratjuk a gyógyszert, kiváltjuk aztán nagyvonalúan kidobjuk, mert például a szomszédasszony éppen másra esküszik. Vagy valami ilyesmi miatt. Vagyis pazarlunk mert szinte ingyen jutunk hozzá. Ami már régen nem igaz, de a régi szöveg megmaradt.

lancelotbeka · http://lancelotbeka.ingyenblog.hu/ 2011.05.24. 08:02:37

Ki kellene találni egy rendszert,miszerint aki felesleges,vagy lejárt gyógyszerét visszaviszi és leadja a patikában,kedvezményt kap a gyógyszervásárláskor,vagy apró ajándékot-vitamint,gyógyteát,sebtapaszt,stb.-kap ajándékba.

Ismeretlen_155871 2011.05.24. 09:58:30

Én is hallgattam a rádióban ebben a témában egy műsort, ott a javaslat az volt, hogy amerikai példára lehessen venni egy-két db gyógyszert a patikában annak elkerülésére, hogy felhalmozódjanak a készletek. Természetesen hatóságilag ez a megoldás annyi plusz terhet róna a patikusokra, hogy kételkedem a megvalósíthatóságában.

Ismeretlen_14594 2011.05.24. 12:11:00

Az egy-két db megvásárlását pár éve megpróbálták bevezetni, de egy csomó adminsztratív teherrel járt, pl. le kellett másolni minden szem mellé a tájékoztatót, hiszen anélkül nem adható ki gyógyszer (elvileg). Szóval nem jött be. Nálunk egyébként simán előfordul, hogy kiváltjuk, de nem használjuk fel, pl. ha a gyerek pöttyös lesz tőle, két kanál után a majdnem tele üveget kidobjuk. Vagy hétvégére gyógyszerrel megyünk haza az orvostól, azzal, hogy "ha reggelre nem megy le a láza, szedje be, egyébként nem", és szerencsére lemegy a láza. Ilyen esetekben az egyébként nem olcsó gyógyszerek is előbb-utóbb a kukában landolnak. Bevallom, a gyógyszertárig nem igazán jutunk el lejárt gyógyszerekkel, túl macerás.

Ismeretlen_111573 2011.05.24. 14:27:25

Nálunk, ha kimarad, lejár gyógyszer, én összegyűjtöm és elviszem a gyógyszertárba. Ott van kirakva gyűjtődoboz mint ahogy pl. az abc-ben a használt elemeknek.

pipulka 2011.05.24. 18:03:57

Kis faluban lakom, de nálunk is van gyüjtődoboz a patikában. Végtelenül felelőtlennek tartom azt az embert, aki nem képes a lejárt gyógyszereket ebbe a dobozba vinni. Így is annyi veszélyes hulladék jut a természetbe, ne tetézzük még ezel is!!!

Ismeretlen_26298 2011.05.25. 08:49:49

Köszönöm a sok hozzászólást hamarosan válaszolok is, egy picike türelmet kérek.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.25. 10:43:21

Itt vagyok. Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat. Megpróbálok mindenre reagálni, igaz, nem külön külön. Úgy gondolom a gyógyszerkidobást érdemes két részre bontani. Egyik esetbe tartoznak azok az esetek amikor - hogy úgy mondjam - üzemszerű használat során kerülnek kidobásra gyógyszerek. Ezek a lejárt gyógyszerek és azok amiket például a gyerek nem tud szedni. Ezektől sajnos tényleg meg kell válni akármennyibe is kerültek. És ez a jövőben is így lesz. Aztán vannak azok a gyógyszerek amiket megveszünk de nagyvonalúan nem használunk fel. Én említettem a szomszédasszony esetét amikor azt mondja, hogy amit az orvos felírt nem ér semmit de bezzeg amit ő szed. Gondolom mondanom sem kell, hogy itt nem egyedül a gyógyszer kidobása káros hanem a gyógyszer váltás is. Ezért joggal korholhat bennünket bárki, mivel a TB támogatást is kidobjuk a felhasználható gyógyszerrel együtt. Én az írásomban leginkább erre a csoportra gondoltam és megismétlem, hogy ilyen gyógyszer árak mellett nem tekinthető általánosnak a pazarlás mivel a gyógyszerek elég drágák. Tehát már nem igaz a régi lemez. Végezetül arról mit is kezdjünk a feleslegessé vált (lejárt vagy már nem használható) gyógyszerekkel. Az ideális az lenne, hogy elballagunk egy meghatározott helyre (pl. patikába) és ott átadjuk a patikusoknak vagy beledobjuk a kihelyezett gyűjtő edénybe. Mint írtam én ilyent nem láttam még. Korábban láttam olyan kiírást, hogy átvesznek lejárt gyógyszereket. Újabban ilyent sem látok. Sejtem is miért. Mivel ezek megsemmisítése pénzbe kerül. Ha a patikában gyűjtik akkor nekik. Megtehetné ugyan egy gyógyszertár, hogy a reklámköltségekbe bekalkulálva a megsemmisítés költségeit kirak egy gyűjtőedényt. Hogy megérné-e neki, nem tudom. Talán a környezettudatosabb kuncsaftok oda mennének a receptjeikkel. Nem tudom. Örömmel olvasom viszont, hogy azért máshol vannak ilyen gyűjtőedények. Jó ötlet lenne az apró ajándék is csak a forrást nem látom. Talán ha a megsemmisítés költségeit átvállalná a költségvetés akkor jutna apró ajándékra is a patikában. A néhány szemes árusítás tényleg sok terhet róna a patikákra, valószínűleg nem vállalnák fel. Még egyszer köszönöm a kiegészítéseket, máskor is örömmel veszem.:)

Ismeretlen_13764 2011.05.25. 14:06:54

nálunk nem lehet sehol se leadni gyógyszert. vagy elemet. kuka. viszont tényleg adnak szemenként gyógyszert, a patikában is, meg ha kórházba mész, akkor pont annyit, amennyi kell (pl öt napig antibiotikum napi 3x, akkor leszámolják a 15-öt). de betegtájékoztató nem jár hozzá. szerintem én ilyet még nem is láttam, tán egyszer-kétszer, még a komplett dobozosban sincs talán. a fájdalomcsillapítót ilyesmit bazinagy dobozból adják, ilyen 500-as kiszerelésben jön a gyógyszertárból (a suliban is ilyenünk van). nem hiszem, hogy akárki is jókedvében dobna ki gyógyszert, inkább úgy alakul, nem fogy el, nem válik be, elmúlik a láz, stb.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.05.26. 21:43:12

Szerintem azért valami papír csak kellene mellé. Néha az sem mindegy, hogy evés előtt vagy után, netán közben kell bevenni. Nem beszélve a mellékhatásokról. Bár az is túlzás amit mostanában adnak a gyógyszerek mellé. Egyébként ha most ki kéne dobnom néhány lejárt gyógyszert biztos bajban lennék. Néhány sikertelen telefon után lehet, hogy a kukában kötne ki.
süti beállítások módosítása