HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Laptop

2012.03.14. 13:32 Morgó Medve

Az itthoni kábel-TV rendszerem 43 program vételét teszi lehetővé. Ebből gyakorlatilag négyet nézek rendszeresen, még vagy hármat alkalmanként, a többin csak úgy átlépek mikor körbetekerem a csatornákat. Sajnos ebben a 43-ban nincs egyetlen német vagy orosz nyelvű sem, így aztán tényleg marad ez a hét csatorna. Mindemellett azért az ember bízik abban, hogy hátha a többin is van valami néznivaló, így aztán fogja a távirányítót és időnként végignézi a többi csatornát is. Ilyenkor persze óhatatlan, hogy az ember be ne nézzen a parlament ülésére is ahol gyakran látni foghíjas padsorokat meg néhány Laptopot.

Ezek mögött vagy ül valaki vagy nem. Amely mögött ül valaki az látszólag dolgozik. Persze biztosak nem lehetünk benne, de legyünk jóindulatúak, tételezzük fel, hogy tényleg így van. De azért lássuk be a képviselők is emberek, tehát akár újságot is olvashatnának rajta. Vagy az éjszaka érkezett magánleveleket is olvasgathatnák. Tulajdonképpen bármit csinálhatnának ami számítógépen elvégezhető. Nyilván bizonyos határok között, mert ezek az újságírók és fotóriporterek mindenütt ott vannak.

De azért akárhogy is nézzük ez a Laptop forradalmasította a lehetőségeket, hogy úgy foglalkozzunk mással, hogy az ne nagyon legyen észrevehető. Gondoljunk csak azokra az időkre amikor a képviselők ha újságot akartak olvasni az ülés közben számolniuk kellett azzal, hogy a fényképük esetleg bekerül az újságokba és adott estben emiatt magyarázkodniuk kell a választóik előtt. Ennek mára már vége, hiszen a nagyobb napilapok online verziói elérhetők az Interneten illetve a Laptopokon. Ami végül is nem baj, hiszen ki a csuda szeretne olyan képviselőt akinek halvány gőze nincsen arról, hogy mi történik az országban vagy a világban. Tehát tájékozódni kell, adott esetben újságokból, ami most már hála a Laptopoknak kisebb feltűnéssel is elvégezhető. Na persze nem csak tájékozódni lehet a Laptop segítségével hanem sok olyan dolgot is lehet művelni aminek semmi köze a képviselői munkához. Hát a Laptop ezeket az elhajlásokat is elfedi. Ezért mondom azt, hogy megjelenésével sokkal kisebb feltűnéssel foglalkozhatunk mással mint ami a dolgunk lenne.

Talán 2 éve, hogy az első előadáson az egyik hallgatóm kitett a padra egyet és felnyitotta. A dolog a leghátsó sorban történt de azért rögtön észrevettem. Meg is kérdeztem, hogy mit szándékozik művelni azzal a Laptoppal? Már nem emlékszem a válaszra, de a magam barátságos stílusában lebeszéltem arról, hogy az óráimon a Laptopot elővegye. Ifjú barátom mosolyogva el is pakolta a cuccot és haladtunk tovább. Azóta sem láttam többé ilyesmit az óráimon. Hogy miért nem támogatom a használatát? Nem holmi vaskalaposságból. Egyszerűen azért mert jegyzetelni úgysem lehet vele, akkor meg minek? Hogy ne figyeljen rám?

És hogy valami kis színes is legyen elmesélek valamit. Talán negyedéves voltam amikor egyszer órán úgy döntöttem, hogy ez az előadás nekem nem igazán idő hatékony, ki lehetne ezt a kétszer 50 percet jobban is használni. Elővettem hát egy orosz nyelvű kis könyvecskét és elkezdtem olvasgatni, közben persze figyeltem az előadót is meg jegyzeteltem is. Persze egy kis tanteremben 15 fős társaságban ezt nehéz úgy csinálni, hogy a tanár ne vegye észre, észre is vette. Szégyenkezve pakoltam el, belátva, hogy nem jó ötlet volt. Még akkor sem, ha tanultam közben. Akkori tanárom, későbbi kollégám nagyon sokáig emlegette, nem haraggal, inkább csak hogy egyikünk sem felejtse el a dolgot. Aztán ahogy idősödött egy idő után abbahagyta a felemlegetést. Lehet, hogy elfelejtette? Meglehet. Az én memóriám sem lesz jobb az évek előrehaladtával. Mindenesetre ma már nyugdíjas tanárként nem vagyok büszke a dologra.

Igaz, egyszer arra is volt példa, hogy az óráimon én biztassam az egyik hallgatómat arra, hogy nyugodtan foglalkozzon mással. Ugyanis ez a hallgató annyira jó képességű volt, hogy tudtam azt amit én elmondok 50 percben azt ő más jegyzetéből megtanulja 10 perc alatt. Azóta tudományos fokozattal rendelkezik, ma is az egyetemen dolgozik felelős beosztásban. Hát ilyen is van.

3 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr725182198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2012.03.14. 13:56:25

Már elnézést kérek, de miért ne lehetne jegyzetelni? Oké, ha épp olyan órát tartottál, ahol nagyon sok a képlet, akkor nehezebb, de én pl. tökéletesen tudok jegyzetelni közbesz. előadás alatt, aztán azonnal tovább is tudom küldeni az összes kollégának, akit érinthet, és olvasható jegyzetet kapnak. Ehhez persze nem árt úgy gépelni, ahogy én tudok.

Sheila · http://sheilagre.blogspot.com 2012.03.14. 15:27:48

hát én laptop nélkül meg lennék lőve, kézzel íráskor öt perc után annyira fájna a kezem, hogy a jegyzetelésnek vége....

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.03.16. 08:46:56

Nagyon könnyű helyzetben vagyok a válasszal, mivel az előadásaimon az előadás anyaga 95 %-ban matematikai levezetés (képlet) és ábra így gondolom kommentezőim is egyetértenek velem, hogy ezt nem lehet laptopon jegyzetelni.
süti beállítások módosítása