HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Busz vagy vonat?

2012.04.17. 10:52 Morgó Medve

Amikor nagy lendülettel leültem írni még nagyon biztos voltam a dolgomban, aztán néhány perc alatt elbizonytalanodtam. De kezdem azzal miért volt a nagy lendület.

A nagy lendület azért volt mert én már megértem jó néhány korszerűsítést a vonat - illetve autóbusz közlekedést illetően és idáig az volt az uralkodó szemlélet, hogy a vonatközlekedés szűnjön meg és szerepét vegye át a buszközlekedés. Sok helyen meg is történtek a változások ezen szempontok alapján.

Visszatérve tehát a korszerűsítésekre, idáig az volt az uralkodó szemlélet, hogy szűnjön meg a vonat, maradjon a busz. Most viszont úgy tűnik megfordult a trend, manapság inkább arról lehet többet hallani, hogy a buszközlekedés szűnjön meg az alternatív lehetőségek közül, és maradjon a vonat. Na erre mondtam én magamban, hogy ha már mindenáron meg kell szűnnie valaminek akkor inkább maradjon a vonat. A vonatra mégiscsak könnyebb felszállni 2 hatalmas bőrönddel is, lehet kicsit járkálni, jobban ki lehet nyújtóztatni a lábakat stb. Sőt még azok is jobban járnak akik megpróbálják kihasználni egy falusi porta adottságait és egy kis felesleges zöldséget, kisállatot, netán tojást is termelnek, amit aztán a városban a piacon eladnak. Az unoka feladogatja az állomáson a kosarakat, aztán majd csak akad egy jóember aki leszedi a csomagokat a városba érve.

Hát így gondoltam én ezt a dolgot, amikor eszembe jutott, hogy valamikor amikor már középiskolában is kollégiumban laktam meg az egyetemen is én is eljutottam valahogy a bőröndömmel meg a cuccaimmal a falumból busszal a hatvani állomásra. Viszont jobban belegondolva az a gyanúm, hogy mi nem is bőröndbe pakoltuk a cuccainkat hanem egy sporttáskába. Az volt divatos a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején. Csak emlékeztetném régi olvasóimat, hogy még a seregben is ilyesmiben hordtam a babkonzervjeimet és egyéb katonai eszközeimet amikor átmenetileg kénytelen voltam nélkülözni a kincstári felszerelést, többek között a hátizsákot is.

Tehát valószínűleg mi sporttáskával szállhattunk fel az autóbuszra, az meg azért kezelhető volt. Az ember maga elé fogta miközben araszolt előre a székek közötti szűk folyosón, aztán talán még a csomagtartóba is felfért, mert akkor még nem ilyen kecses csomagtartók voltak amibe maximum egy keskenyebb utazó táskát lehet feltenni. Ha meg ott nem, elfért ölben.

Elnézve viszont a mai divatos, kerekeken gördülő bőröndöket, azt hiszem már nem  olyan egyszerű az eset. Ezekkel is el lehet araszolgatni a szűk folyosókon, de feltenni a csomagtartóba már biztos nem lehet és attól tartok ölben sem fér el mert túl kevés hely van az előző szék támlájához képest. A folyosón hagyni megint nem lehet mert akkor nincs közlekedés. Summa summarum, akkor, 40 évvel ezelőtt ez a dolog megoldható volt, ma már nehézkesebbnek látom.

Természetesen tudok róla, hogy az autóbuszoknak létezik alul egy csomagtere is, csak hát ha a sofőr minden megállóban leszáll ezt nyitogatni, meg közben a jegyet is neki kell kiadni lehet, hogy nehezen fog haladni a busz. És mivel menetrend is van a világon az a gyanúm nehezen fog elmozdulni az ülésről. Az utasok meg majd megoldják valahogy ezt a bőrönd kérdést. Vagyis rövidre fogva, valóban van csomagtartó, csak kissé nehézkes a használata.  Mindezek alapján azonos induló- és célállomások esetén én vonatpárti vagyok, bár ez az égvilágon semmit nem jelent.

Szólj hozzá!

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr675182212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása