HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Amerikai tragédia 3.

2012.04.26. 09:31 Morgó Medve

Már végeztem volna a könyvvel, de kicsit visszafogtam magam, hogy azért ne csak erről a könyvről szóljanak a bejegyzéseim. A hétvégén befejezem és talán hétfőn megírom a 4. részt is. Most viszont kanyarodjunk vissza a végzetes csónakázáshoz. Röviden összefoglalnám az előzményeket.

Clyde 8 havi - alagsorban végzett - alantas munka után végre rendesebb munkát kap, a nagybátyja gyárában a gallérgyártás egyik részfolyamatát irányíthatja. A rokoni közeledés ezzel véget is ér, apja testvére és annak családja nem kíván közelebbi kapcsolatba kerülni vele. Clyde magányosan tengeti életét miközben sok fiatal lány munkájára felügyel. A gyári szabály tiltja a vezetőknek a beosztottakkal való kapcsolattartást, ezért nem mer közeledni egyikükhöz sem, pedig sok szép fiatal lány veszi ködül a 20 éves fiatalembert. Közöttük legszebb és legvonzóbb  Roberta.

A vonzalom kölcsönös, azonban egy ideig mindketten igyekeznek alkalmazkodni a gyárban elvárt szabályokhoz. Aztán a vonzalom olyan erőssé válik, hogy a gyárkapun kívül találkoznak és egymásba szeretnek. A lány elköltözik korábbi szállásáról, mert ottani rokona nélkül egy lépést sem tud tenni. Albérletbe költözik. Ezután Clyde egyre gyakrabban kéri, hogy a szobájában is meglátogathassa. A lány tiltakozik, erre a fiatalember megzsarolja azzal, hogy ha nem enged elhagyja. És el is indul durcásan, otthagyva az utcán szerelmét. Az szegény kétségbeesetten rohan utána, hogy visszahívja. Ezután aztán mint az várható volt rövid időn belül kialakul a testi kapcsolat is közöttük. Fogamzásgátlásként a ciklusok közötti napokat számolgatják, ami azért nem egy biztos módszer. Mint ahogy esetünkben sem az, a lány terhes lesz.

És itt álljunk meg egy pillanatra. A könyvből nem sikerült egyértelműen kiderítenem, hogy mikor játszódik a regény. Mivel azonban 1931-ben film készült belőle úgy gondolom akkortájt játszódhat. Illetve előtte néhány évvel. Akkoriban mások voltak nem csak a fogamzásgátlás eszközei, hanem az erkölcsök is. Egy megesett lány könnyen a társadalom perifériájára kerülhetett, sok esetben még a szülei is elfordultak tőle. Érthető tehát Roberta vágya, később követelése, hogy Clyde vegye el feleségül, akár úgy is, hogy azután elengedi, nem lesz a terhére.

Miközben Roberta szüntelenül könyörög helyzetének rendezéséért, Clyde - jóképű fiúként - mégiscsak bekerül a lycurgusi felső tízezerbe. Rendszeresen együtt van szabad idejében olyan fiatalokkal akiknek szülei gazdag emberek. Köztük van Sondra is, aki beleszeret Clydeba. Szívesen hozzá is menne feleségül de még nincs 18 éves, azt ki kell várni. Természetesen a lány szülei soha nem egyeznének bele a házasságba, ez azonban kikerülhető, ha Clyde megszökteti Sondrát. Úgy tűnik a lány is benne van a dologban. Tehát Clyde Griffits sínen van, ahogy mondani szokták. Előtte a gazdag élet lehetősége, ráadásul a lány nem csak gazdag, hanem szép is. És a boldogulásnak csupán egyetlen akadálya van, Roberta aki nem engedi, hogy boldog legyen ezzel az új lánnyal. Fő is a feje, hogy tudná megoldani ezt a dolgot. Az ötletet egy újságcikkből meríti ami arról szól, hogy egy fiatal nő halt meg csónakázás közben mert felborult a csónak, viszont a vele lévő férfi holttestét nem találták meg.  Innentől fogva Clyde tudatosan készül Roberta vízbefojtásra. Hazaküldi a lányt szüleihez azzal, hogy ő pénzt gyűjt az esküvőhöz meg az együttélésükhöz. Roberta sorra küldi falujából az aggódó leveleket amikre nem válaszol, nehogy kiderüljön személye a család előtt. A szomszédban van telefon, ott nagy ritkán felhívja ugyan de nagy megnyugvásokat nem hoznak ezek a telefonok sem a lány számára.

Aztán eljön az utazás napja. Clyde úgy szervezi meg, hogy az út nagy részét külön teszik meg hogy ne lássák őket együtt. Például külön vagonban utaznak ugyanazon a vonaton. Az utazás során mindvégig igyekszik a nyomokat eltüntetni, hogy ha elindul a nyomozás ne lehessen kideríteni ki volt az a fiatalember akivel a lány együtt volt. 2 nap múltán aztán eljutnak a korábban kiszemelt tóhoz ahol csónakot bérelnek.

Sokáig csónakáznak amikor végre Clyde úgy gondolja, hogy a tónak ez a sarka alkalmas lehet arra, hogy véghez vigye tervét. Kezében még ott a fényképezőgép, egy perccel előtte még épp Robertát fényképezte, amikor arca eltorzul és Roberta ezt észrevéve megijed. Rémülten feláll és megindul a csónak másik végébe. Clyde is önkéntelenül feláll, a csónak megbillen a kezében lévő fényképezőgéppel megüti Roberta arcát, a csónak felborul, mindketten vízbe esnek. Clyde jó úszó, Roberta viszont nem tud úszni ezért kapálózva próbál a felszínen maradni, azonban sikertelenül. A második felszínre kerülés után sikoltozva végleg eltűnik a Big Bittern 15 méter mély vizében, miközben Clyde szó nélkül nézi elmerülését. És aki ezek után kiúszik a partra és megindul az erdőn át a közelben táborozó barátaihoz és új szerelméhez.

Lassan befejezem a mai írásomat, de előtte összefoglalom a dolgokat. Tulajdonképpen a sors Clyde segítségére sietett, hiszen nem kellett felborítania a csónakot, felborult az magától mikor Roberta felállt és elindult feléje. Tehát nem ő borította fel, nem ő miatta estek vízbe. Az meg, hogy nem nyújtott segítséget betudható annak, hogy félt a kapálózó, csapkodó lány közelébe menni. Bár  szó ami szó, a felborult csónakot éppen odatolhatta volna, hogy a lány belekapaszkodhasson. A fényképezőgépnek megmaradtak ugyan a nyomai a lány arcán de ez az ütés lehetett véletlen is. Mindezt átgondolva egy jó ügyvéd simán kimossa a gyilkosság vádja alól. Ott vannak viszont azok a cselekedetei amiket akkor követett el amikor kettesben tartottak a tó felé (ami 2 napig tartott, közben szállodában is éjszakáztak) és amely a nyomok eltüntetésére vonatkoztak. Ezeket a nyomozó hatóság rendre felderítette és a tárgyalás során felhasználta. Hiszen ezekkel a lépéseivel bizonyította, hogy tudatosan készült a gyilkosságra. Készült arra, hogy felborítja majd a csónakot, ha kell az evezővel fejbe veri a lányt és természetesen nem fog segíteni neki. A dolgok viszont másként alakultak. A haláleset akár baleset is lehetett volna ha odafelé nem próbálja eltüntetni utazásuk nyomait. És ez lett a veszte...

A következő írásomban a bírósági tárgyalásról és az ítéletről írok majd.

Szólj hozzá!

Címkék: Könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr395182217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása