HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mindennapi testnevelés

2012.09.13. 19:35 Morgó Medve

Úgy gondolom nem kis gond ez manapság az iskoláknak. Persze a kezdeményezés nem rossz, a mozgás, a sport fontos az ember számára. Kár, hogy én ilyen lusta fajta vagyok, én is szívesen mozogtam volna többet, de a mi családunkban ez nem volt szokás. Ennek megfelelően jó húsban is voltunk mindnyájan. Apámnak is anyámnak is volt miből leadniuk mire eltávoztak az élők sorából.

Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek örökölik a szülők étkezési szokásait, ennek volt köszönhető a mi állandó túlsúlyunk is. Eltérések voltak a családban, de azért az egész család túlsúlyos volt.  Apám például nem tűrte meg a háznál a tejfelt, sajtot, így aztán mi gyerekek sem sokat ettünk. A csirkepaprikást nem ismertük, csak a csirkepörköltet. Ma ha lehet mindig teszek tejfelt a töltött káposztára, gyerekkoromban anélkül ettük. De még később is, amíg a szüleim éltek. Gondolom mondanom sem kell, hogy kefir meg joghurt sem sok fogyott a háznál. Szerintem semmi. Aludttej még csak csak, mert a tejek nálunk is megsavanyodtak, meg nagyanyám szerette kenyérrel enni. De azért nem sokat pusztítottunk belőle. Annál több húst, szalonnát, kolbászt, sonkát és egyéb hasonló dolgot.  Amíg otthon gyerekeskedtem nem nagyon volt gond, mozogtam én eleget, csak a klottgatyák fogytak nagy számban meg a zsíros kenyerek.

Aztán mikor elkerültem középiskolába és kollégiumba már nem tudtam leszaladgálni a príma menza kosztot. Voltak nekem próbálkozásaim önsanyargatásokkal a tornateremben szabad időmben, de hamar meguntam. Így aztán egész életemben küzdöttem a kilókkal.

Hát bízom benne, hogy ezek a plusz testnevelési órák érnek majd valamit. Bár látom, hogy nem kis gondot okoznak az iskolák igazgatóinak a rendelet betartása, de küzdenek derekasan. Nem tudom ma milyen padok vannak az iskolákban, de a mi iskolánknak még tornaterme sem volt. Tornaórán széttoltuk a padokat a fal mellé és középen ott volt a tornaterem. Lehet, hogy ez lesz a megoldás? Valamikor régen írtam is róla, talán érdemes elolvasni.

10 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr265182270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2012.09.14. 22:03:38

Az elsősök ritkán jutnak be a tornaterembe, a torna órájuk általában a teremben van, illetve jó időben az udvaron. A minden napos testnevelést egyébként nem délelőtt oldják meg, hetente három testnevelés órájuk van. Aki jár úszni vagy sportolni, az igazolhatja és elfogadják, feltéve, hogy onnan nem hiányzik igazolatlanul. Akinek ilyen lehetőség nincs, annak ebéd után szerveznek sportköri foglalkozásokat az iskolában. Most, az első évben még aránylag normálisan meg lehet oldani. Később egyre nagyobb gond lesz, ha nincs tisztességes tornaterem, és/vagy a közelben valami sportolási lehetőség. Nekünk szerencsénk van, heti 2-3 alkalommal áthordják a gyerekeket az uszodába (persze ezért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de szerintem megéri), ott az úszószakosztály edzői foglalkoznak velük és a tehetségeseket később versenyezni viszik. A többiek "csak" megtanulnak úszni. Amúgy meg én is a tanteremben kezdtem a tornaórákat, ha jól emlékszem, negyedikes voltam, amikor megépült a tornaterem az iskolánkban.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.09.15. 17:54:07

Én is azt olvastam, hogy igyekeznek minél kisebbre csökkenteni a létszámokat, tehát aki m á s h o l sportol arról örömmel lemondanak az iskolák. Az ebéd utáni testmozgással az a gond, hogy tele gyomorral nem igazán jó sportolni. De úgy látom ezen túl fognak lépni az iskolák mert szűkösek a lehetőségeik.

Samu 2012.09.17. 09:00:41

Hát, én nagyon örülök, hogy nem most járok iskolába! Nekem bőven elég volt az eleinte heti kettő, később pedig heti három tornaóra is. (A háromtól már nagyon szenvedtem.) Nem a mozgással volt bajom, mert mozogtam én eleget, hiszen a barátnőimmel rengeteget mozogtunk, pl. állandóan kidobóst játszottunk, versenyfutást rendeztünk stb. Szóval mozogni szerettem, csak az a szertorna ne lett volna! A gerendával, a magasugrással különösen ki lehetett űzni engem a világból. De menekültem az ugrószekrénytől is, ha lehetett. Amikor labdajátékok voltak a tornaórán, akkor nem volt semmi gondom. Meg akkor sem, amikor a gimiben és a főiskolán úszni jártunk vagy röplabdáztunk. Azokat nagyon szerettem. Az általánosban egy télen fellocsolták az iskolaudvart, akkor lehetett korcsolyázni is tornaórán. Az is nagyon jó volt. Sajnos csak egy ilyen év volt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.09.18. 05:58:16

Gondolhatod, hogy nekem is elég volt a heti 2 óra. :) A szekrényt meg kimondottan utáltam mert féltem, hogy összetöröm magam így aztán nekifutottam és vagy kikerültem, vagy leálltam közvetlen előtte. :) A szőnyeg sem volt kedvencem. Hát nem irigylem a mai diákokat, még ha tudom is, hogy az egészségüknek jót fog tenni a dolog.

Samu 2012.09.18. 09:43:35

Nekem egyszer ledőlt a szekrény, mert valahogy rossz szögben ugrottam, nem elég magasra, és nem ráugrottam, hanem neki. Beütöttem a lábam, leborult az egész (én is), és a tanár még engem szidott, hogy tönkreteszem a szekrényt. Az eszébe sem jutott, hogy esetleg velem mi történt. Szerencsére semmi bajom sem lett. Ettől kezdve pláne menekültem a szekrénytől. Én ezt a nekifutok, majd leállok vagy kikerülöm módszert a magasugrásnál alkalmaztam. Szegény tanárok sokat mérgelődtek emiatt. Különösen az általánosban. Ott a tornatanár kínjában kitalálta, hogy: "fussunk együtt!" , és majd segít az elugrásban. Jó, hát futottunk együtt, kézen fogva, és amikor a léchez értünk, tényleg próbált segíteni, megemelte a karomat, hogy lendületet adjon. De egy bizonyos magasság fölött úgysem ugrottam át. Úgyhogy teljesen fölösleges volt az együtt futás, mert én már az elinduláskor tudtam, hogy nem fogom átugrani. Sajnáltam szegény tanárt, mert már az idegeire mentem, állandóan azt magyarázta, hogy ilyen hosszú lábakkal csak át kéne lépni a rudat, nézzem meg az Annát, milyen alacsony, mégis átugorja azt a magasságot, amelyet én nem. Hát, igen. Csak az Anna nem félt, én meg igen. De a tornatanárok el sem tudják képzelni, milyen az, amikor az ember nem mer valamit megcsinálni, mert fél, hogy összetöri magát. Szóval iskolás életem megkeserítője volt a tornaóra, kivéve a fönt említett dolgokat (úszás, labdajátékok stb).

Samu 2012.09.18. 09:53:43

Ja, még annyit, hogy egyébként tényleg nagyon hasznos a napi tornaóra, különösen manapság, amikor a gyerekek annyit ülnek. Azért mi még sokat mozogtunk gyerekkorunkban, hiszen nem volt még számítógép, TV is csak alig, úgyhogy nem ücsörögtünk órákig előttük. Meg aztán a szülők ki is zavartak minket a levegőre, játszani, mozogni. De nem is esett nehezünkre. Igényeltük a mozgást. Amikor otthon voltam, egyedül, sokat röplabdáztam (a fallal), mert a szomszédban volt egy röplabdapálya, és onnan ellestem, hogy kell azt csinálni. Képes voltam egész délután ugrálni a fal előtt, a labdával. A barátnőimmel meg nagyon sokat kidobósoztunk és tollaslabdáztunk. A tollas akkor volt új játék. Nagyon szerettük. Télen meg korcsolyázni jártunk.

Ismeretlen_14594 2012.09.18. 20:32:01

Felsőben sikerült nagyon jó tanárt kifognom, aki nem erőltetett bizonyos dolgokat, viszont értékelte az igyekezetet, és ha valaki nem volt olyan ügyes (mint pl. én), akkor azt díjazta, hogy kitartóan végigcsináltuk a feladatokat, még ha nem is sikerült. A magasugrás nekem is nehezen ment, de aztán amikor "megfenyegettek" egy egyessel, akkor azonnal átugrottam, a tanár szerint nagyjából a rúd fölött fél méterrel :-). Ugyanígy jártam a kötélmászással is, az egyes ígéretére pillanatok alatt felkúsztam a tetejére. Szóval csak jól kellett motiválni :). Ez utóbbiak amúgy már középiskolában voltak. Én általában ötös voltam tesiből, de mindig a kitartásomnak és igyekezetemnek köszönhettem, nem annyira az ügyességnek vagy gyorsaságnak.

Ismeretlen_26298 2012.09.19. 20:11:45

Tényleg, még a magasugrással is ki tudtak volna kergetni a világból. A kötélre soha nem tudtam felmászni, motiválhattak volna engem akármivel. :) Tényleg, a testnevelő tanárok nem tudták elképzelni, hogy valaki félhet is. Mert mindig magukból indultak ki akik egész életüket feltették a sportra. Nem szerettem a testnevelést és még finoman fogalmazok.:) Jó, meg is látszik rajtam.:)

Samu 2012.09.19. 21:29:07

Kötélre én sem tudtam mászni. Sokszor megpróbáltam, de nem ment. Zavart, hogy mozog és csavarodik. A rúdra viszont fölmásztam, egészen föl, a végéig, és szabályosan, nem talpalva. Ma már nem mernék fölmászni olyan magasra, mert tériszonyom van.

Ismeretlen_26298 2012.09.20. 20:55:11

Ezzel a kötéllel engem még a katonaságnál is gyötörtek. :) Nem sok sikerrel.
süti beállítások módosítása