HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Még egyszer a kreditrendszerről

2012.12.23. 08:42 Morgó Medve

Tegnap mikor a kreditrendszerről írtam azt hittem hozzászólás hegyekkel kell majd megküzdenem, aztán nem írt senki. Nyilván a kedves olvasók azt hitték, hogy meghibbantam. Megmondom miért gondolom ezt.

Ebben a mi felsőoktatási rendszerünkben két szent tehén biztos van: egyik a bolognai rendszer, a másik pedig a kreditrendszer. Hát hogy jövök én ahhoz, hogy csak úgy megszüntetném bármelyiket is? Belátom balga ötlet volt, visszalépés a maradiság felé. Úgy hogy visszavontam, maradjon. Így is elég nagy a fiatalok elvándorlása az országból, mi lenne ha még ettől is jobb diplomásokat képeznénk mit amilyenek - igaz, jó néhány plusz félévvel - manapság elhagyják az iskolapadokat. Ma még kapósak a mérnökeink, közgazdászaink és még sok más terület képviselői. Mi lenne azonban, ha meghonosodna ismét egy kicsit kemény, poroszos oktatási rendszer, ha nem is olyan mint 30 éve, de azt megközelítő? Nyilván még kapósabbak lennének. A határok nyitva vannak, a hallgatói szerződések ugyan még napirenden vannak, szerintem maradnak is,  de ez nem biztos, hogy gátat jelentene. Úgy hogy ünnepélyesen visszavonom javaslatomat a kreditrendszer eltörlésére. Bízom benne, hogy az illetékesek még nem tettek semmit ez ügyben, így nagyobb veszteségek nélkül is spongyát vethetünk kissé elhamarkodott és bohókás javaslatomra. Meg az is lehet, hogy nem is tehetnének semmit mert ez is valami uniós előírás, ami ránk nézve kötelező.

Egyébként azt meg, hogy a diákok 40 %-a nem szerez diplomát egyszerűen nem hiszem. Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyengék irgalmatlanul hosszú idő után, de végeznek. Innen csak a legrosszabbak hullanak ki, de aztán tesznek egy felvételi vizsgát és ennek sikere esetén ismét elkezdik a tanulmányaikat. Nekem volt ilyen diákom. 2 év egyetem után ismét ott ült a középiskolások között és felvételizett. Néhány éve aztán sikeresen befejezte tanulmányait ő is és most már dolgozik valahol. Boldog férj és családapa.

3 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr605182315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2012.12.23. 12:15:36

Nem akartam első hozzászóló lenni, mert ahhoz túl jól ismerem a rendszer hibáit és nekem eléggé maradi nézeteim vannak ezzel kapcsolatban. Most azt szajkózzák,hogy 240 pont felett mindenkit felvesznek de minimum 55000 főt. Volt tavaly ennyi ember 240 felett? Ezek vajon hány év alatt fejezik be a tanulmányaikat? A kredit rendszernek a legnagyobb baja hogy kapkodva állt össze, nem voltak beépítve fékek, fel lehetett venni úgy tárgyat, hogy az alapozó tárgy nélkül is tanulható volt, ami egyébként kötelező lett volna. Állítólag megtörtént a rendszer kezdetén, hogy a nagy pesti egyetemen úgy kapott valaki gépészmérnöki diplomát hogy mérnöki tudományokat: mechanika, gépelemek nem hallgatott. Öreg barátom emlékezz vissza: amikor mi kezdtük az egyetemet néhány év különbséggel tényleg csak kétszer lehetett félévet ismételni és csak egyszer volt lehetőség 5 év alatt lila (harmadik) azaz rektori utóvizsgát tenni. Akkor is volt jelentős lemorzsolódás. Mi 350-n kezdtünk a gépészkaron 64-ben, és 196-n kaptunk oklevelet, de ebben benne voltak azok is akik fentről hozzánk csapódtak kb 30-n. Most meg utolsó oktatási évemben találkoztam olyannal akinek a 10-k félévben még nem volt meg első évből ábrázoló második féléves vizsgája!! Ez a kredit rendszer úgy rossz az én ferde nézeteim szerint ahogy van. Bár most nem tudom mit javítottak rajra. A hatodik félévre már 150 kredittel kellett rendelkeznie egy hallgatónak, de boldog volt az akinek már 100 volt. Amikor korábban bevezették a modulrendszerű elágazásos képzést, már akkor kiderült hogy nincs egyszerű átjárhatóság a két rendszer között. Aki a főiskolai képzést választotta nem tudta a 3-k év befejezése után egyetemi szinten folytatni esetleg tanulmányait csak jó néhány különbözeti vizsga letétele után. Később már voltak olyan hangok, hogy vegyünk fel mindenkit aki jelentkezett és az első félév végén egy rosta vizsgán aki nem odavaló attól vegyünk búcsút a vizsga ismétlés megengedése nélkül, és keressen magának más lehetőséget. Ma reggel miniszterelnökünk a vasárnapi újságban kimondta azt amit régen tudtunk: nem az egyetem a hibás a nagy lemorzsolódásban, hanem az a középiskolai képzés ami sok mindenre nem tanítja meg a diákokat, amire később az egyetem szükség lenne. de itt meg visszamutogatnak eggyel alább: az általános iskolában nem tanítják meg olvasni, írni, számolni alapfokon a gyerekeket, mert az lexikális tudás, ami káros a fejlődésre. Hát erről ennyit. Biztosan lesz aki ennek az írásnak a hatására fog írni és azt mondja és egy ferde nézeteket képviselő vén ember vagyok. nekik csak annyit: 40 évet oktattam és az ott szerzettekből néhány tapasztalatomat osztom meg nyájas olvasóimmal.

ferko 2012.12.23. 14:11:39

Disznóvágáson voltam tegnap! Remélem megbocsájtod, hogy csak ma írtam a tegnapi cikkedhez :) Vajgerpeti: én 92ben kezdtem a BME villanykaron. olyan szigoru előtanulmányi rend volt, szerintem a gepeszeknel is, kizart hogy egy alaptargyat ne kellett volna hallgatni. Sot szakiranyra se mehett nelkule. En ugy emlekszem 5 felev alatt kellett 120 kreditet elerni, a kotelezo targyaknak mindnek meg kellett lenniuk es ekkor valaszthatam szakiranyt, ahova tanulmanyi eredmeny alapjan kerult be az ember. Az evek soran sokat puhult, finomhangoltak :) Talan a bolognaival keveredik a kreditrendszer, nem? BMEn 90 oszetol volt modul (amikor ket es fel ev utan valaszthattak szakiranyt es nem felveteli jelentkezeskor), 92 oszetol pedig kredit. Bolognai talan 2006tol? En gamf utan kerultem a BMEre, kb 10 kulombozeti vizsgaval mehettem volna masodikba, igy lettem elsos... Akik miskolcra mentek informatikara, azok par kulonbozeti vizsgaval harmadikosok lettek. Rohej, de mindegyik elvegezte.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.12.26. 08:48:27

A tárgy felvételének feltételeit a tárgy kiírója határozta meg, de azért itt is lehetett hibázni. Ha túl magas követelményt támasztott az ember könnyen előfordult, hogy eleinte azok közül akinek kiírta a tárgyat kevesen feleltek meg és csak késve tudták felvenni, nem volt meg a harmónia a többi tárggyal. Azért furcsa esetekről én is hallottam nálunk. Államvizsga előtt egész magas beosztású személy "kilincselt" azért, hogy - bár a hallgató nem vizsgázott le egy alaptárgyból - hadd mehessen mégis államvizsgára. Nem mehetett. És így van rendjén a dolog. Én úgy módosítanám az általad mondottakat, hogy akkor nagy volt a lemorzsolódás mert nem voltak anyagi hátrányai az egyetemre nézve. Ma viszont szerintem nincs akkora lemorzsolódás mint amiket olvasni lehet. Előbb utóbb mindenki diplomát kap. Vajgerpeti egyetértek Veled is sok mindenben, többek között abban is, hogy bizony a bajok már az általános- és középiskolai oktatásban is keresendők. Ott is volna mit rendbe hozni.
süti beállítások módosítása