HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Lóhús

2013.02.27. 12:38 Morgó Medve

Én - sokakkal ellentétben - szeretem a lóhúst. Kár, hogy nehéz hozzájutni. Szívesen vennék jó vesepecsenyét vagy combot, hogy egy jó levest vagy pörköltet készítsek belőle. Régebben a Búza téren volt egy Lóhúsbolt, de lókolbászon és parizeren kívül mást ott sem lehetett kapni. Pedig szívesen kipróbálnám, hogy ne csak lókolbász formájában élvezhessem az ízét. Szeretem továbbá a bárány- és birkahúst, a kecskehúst, a vadhúsokat és mindenféle nyulat. Természetesen szeretem a marha-, sertés és baromfi húsokat is. Mindezt csak azért írtam le, hogy a kedves olvasó láthassa, hogy húst illetően én tulajdonképpen mindenevő vagyok. Már ami az itteni kultúrát illeti.

Visszatérve a lókolbászra elmondom, hogy miközben egy kis primőr erős paprikával gyűröm befelé a lógyulait gyakran elmélázom azon, hogy vajon honnan van ez a sok lóhús ezekbe a kolbászokba? Ugyanis lókolbászt majdnem mindenütt lehet kapni ahol kolbászokat árulnak. Régen ez nem így volt, de ma kétségtelenül reneszánsza van a lókolbásznak. És miközben eszegetem kedvenc csemegémet próbálom kitalálni, honnan lehet ez a sok lóhús. Hiszen ma már falun sem lehet lovakat látni, a szállítás autókkal történik. Ha nagyanyám ma fel szeretné mázolni a szobákat kimehetnénk a világból amíg lóganét tudnánk neki keríteni. Azelőtt meg elég volt kimenni a ház elé, Vadkan Miklós bácsi lovai bőven potyogtattak lócitromot. Tehát nincs ló a gazdaságban, nincs ló a megmaradt termelő szövetkezetekben sem. Vannak olyan lovak amelyeket módosabb emberek tartanak, időnként kilovagolás céljából. De ez azért nem olyan sok. Aztán van még a lóversenysport de ott sincsen jelentős mérvű elhullás. Vannak még szállodák amelyek tartanak lovakat, hogy a kedves vendégek ha úgy gondolnak lovagolhassanak is. Ami nagyon derék dolog, piacgazdaság van, ha van igény ki kell elégíteni. De ezek sincsenek túl nagy számban, így az elhullás mértéke szintén csekély. Tehát summa summarum arra a kérdésre, hogy honnan ez a sok lóhús amit ezekben a lókolbászokban felhasználnak nem tudtam és ma sem tudok válaszolni. Megmondom őszintén, hogy az is megfordult a fejemben, hogy esetleg disznó- vagy marhahús pótolja a hiányzó lóhúst. Amiből csak keveset tesznek bele, hogy lókolbásznak lehessen nevezni.

Igazán akkor zavarodtam meg amikor ez a lóhús botrány begyűrűzött hozzánk is és kiderült, hogy annyi a lóhús, hogy még marhahús helyett is azt használják fel. Igaz, nem nálunk de ha külföldön előfordul, előfordulhat nálunk is. Ami nem lenne éppen baj, ha megmondanák, hogy ez lóhús. De a botrány abból támadt, hogy nem mondták meg. Sőt marhahúsnak hazudták, ami nem szép dolog. Az emberek különfélék, nem mindenki eszik szívesen lóhúst, tehát nem illik vele akarata ellenére lóhúst etetni. Jogos tehát a hatóságok felháborodása amikor keresik a vétkeseket és mindent elkövetnek azért hogy ezek a lóhússal készített termékek kikerüljenek a piacról.

Az ember kényes arra, hogy mit eszik meg, én is elég finnyás vagyok, velem ne etessen meg senki semmit, amit én magamtól nem szívesen ennék meg. Ezért tartottam enyhének az ítéleteket anno a pirospaprika botrány idején. Ezért csukatnám le hosszú időkre azokat is akik alkoholos italokat hamisítanak. És nem lennék elnézőbb azokkal sem akik lóhúst használtak fel marhahús helyett. Ott viszont - mivel én szeretem a lóhúst - nem magam miatt követelném a szigorú eljárást, hanem mások miatt. Engem tényleg nem zavarna.

Most viszont teljesen meg vagyok zavarodva. Én eddig azt sem tudtam honnan van az a sok lóhús a lókolbászba. Most meg végképp nem értem, hogy nem hogy a lókolbászba jut elegendő, de még marad arra is, hogy marhahús helyett adják el.  Honnan ez a sok lóhús, kérdem én tisztelettel? Nem bánnám ha valaki felnyitná a szemem.

10 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr315182342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2013.02.27. 13:52:30

Biztos külföldről. Amúgy meg az, hogy te nem tudsz a lovakról, az még nem biztos, hogy nincsenek :). Biztos, hogy vannak, mert különben nem lenne annyira olcsó a lóhús, hogy azzal pótolják a marhát. Mert azért pótolják vele, nem másért. Ezért teljesen elképzelhetetlen, hogy a lókolbászba marhahúst tegyenek, a marhahús jóval drágább a lóhúsnál, a gyártók nem ellenségük saját maguknak. Ha az információim jók, a lóhús nagy része Romániából származik.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2013.02.28. 12:56:03

A szóban forgó hús valóban Romániából származik. De nyilván az állattenyésztési szokások ott is hasonlóak mint nálunk így gondolom ott sem sokkal több lóhús "keletkezik" mint itthon. Nézd, szarvasmarha telepekről már hallottam, hiszen a tejet tőlük nyerjük, sertéstelepekről is, mert étkezésünkben fontos helyet foglal el a sertéshús, lótelepekről viszont még soha nem hallottam. Hogy konkrét legyek, soha nem olvastam vagy hallottam arról, hogy bárhol is azért tenyésztenének lovakat, hogy ha megnőnek szépen levágják őket és így jussunk elegendő mennyiségű lóhúshoz. Azonkívül ma reggel hallottam a közszolgálatinak nevezett TV reggeli műsorában, hogy a j ó m i n ő s é g ű lóhús lényegesen drágább mint a marhahús. Tehát akkor nyilván a disznóhúsnál is. Hogy mégis mi késztethet egy termelőt arra, hogy az olcsóbb minőségű marhahús helyett lóhúst tegyen a termékébe? Szerintem az, hogy a lóhús vagy minőséghibás (régóta lefagyasztott, lejárt szavatosságú, lóhúsként már eladhatatlan) és így szabadulnak meg tőle. Ha kevés az állatorvos a környéken ez meg is oldható. Én így látom a dolgokat.

Ismeretlen_14594 2013.02.28. 15:32:50

Lehet, hogy igazad van. Drága lóhúsról én még nem hallottam, de ettől még lehet :), nyilván van, ha beszélnek róla. Én csak azt írtam, amit olvastam/hallottam, hogy az olcsó lóhússal helyettesítették a drágább marhát, ezért gondoltam, hogy nyilván olcsó a lóhús. Abban azért nem lennék biztos, hogy Romániában nincsenek telepek kimondottan lóhúsra specializálva. Az ország keleti részén simán el tudom képzelni. Ahogy ők több bárányt, birkát fogyasztanak, mint mi, fogyaszthatnak több lóhúst is. De az is lehet, hogy kimondottan importra tenyésztik, ahogy pl. Magyarországról a nyúlhús nagy része Olaszországba vándorol, mert itthon nincs rá kereslet.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2013.03.01. 09:41:36

Elképzelni én is el tudom, hogy a keleti végeken ipari méretekben történik lótartás étkezési céllal. Olvasni nem olvastam róla, hallani sem. A bárány- és birkahús nagyobb népszerűségéről tudok, irigyeltem is egykori főnökömet minden Húsvétkor mikor családostól Erdélybe utaztak és hallottam, hogy a menü báránysült volt. Nyuszira tényleg nincs kereslet mert leszoktattak bennünket. Én már régen készülök egy nyúlpörköltre amelyhez a Lidl-ben fogom beszerezni az alapanyagot. Majd elmesélem milyen volt. :)

Ismeretlen_14594 2013.03.05. 10:03:13

Főoldal :). Gratulálok!

Ismeretlen_26298 2013.03.05. 10:08:59

Köszönöm, nem vettem észre. :)

Ismeretlen_81097 2013.03.05. 10:12:53

2. Romániában több mezőgazdaság van, és vidéken sok helyen tartanak lovat mindennapi teherhordásra, közlekedésre is, de inkább azért furcsa ez, mert a lovat valóban nem azért tartják, hogy megegyék, és ha már végigdolgozott egy életet, majd elpusztult, akkor nem lesz rágósabb stb a húsa (mint ahogy az öreg tyúkot nehezebb főzni például)? De lehet ám, hogy van Romániában olyan hely is, ahol direkt étkezési célra tenyésztenek lovat, elfér az. Mondjuk nem vagyok egy akkora hús-fan úgy általában, mert ha mindenki minden nap kétpofára tömné (mi ez a feltételes mód, tényleg ez van:), akkor nem is tenyészteni, hanem gyártani kéne az állatokat. Azaz a városi ember mindennapi húsfalása egy kicsit fura nekem, mert aztán meg nagyon el tudunk búsulni, mikor meglátunk egy brojlercsirke telepet például. De eszem én is húst, csak nem annyit.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2013.03.05. 19:21:59

Igen valóban, arrafelé sokkal több ló van még, filmekben tudósításokban gyakran látni lovaskocsit. Én nagyon húsos vagyok mert étrendemet igyekszem szénhidrátmentessé tenni ahhoz pedig sok húsfélét kell enni. Szívesen ennék én mákos gubát meg túrós csuszát is (jó sok sült szalonnával) de hát sajnos azt a súlyom miatt nekem nem ajánlatos ennem. Egyébként az állatokat ma már tényleg gyártják. Nem tudom ismered-e ezt a videót? http://player.vimeo.com/video/57126054#at=0 Ez már tényleg ipari méretű húsgyártás. Egyébként van egy barátom Kazahsztánban, náluk telente a lóvágás olyan mint nálunk a disznóvágás voltgyerekkoromban. Egyszer nekem is hozott Moszkvába egy darabot, meg volt füstölve, a sárga színű zsír végképp elvette a kedvemet még a színhústól is. Ha van kedved olvasd el ezt itt: http://morgomedve.freeblog.hu/archives/2007/07/09/Vendeg_Kazahsztanbol/ Köszönöm szépen a hozzászólásodat. :)

Ismeretlen_89236 2013.03.07. 10:27:40

hogy honnan van a lohus???? ez egy vicc??? ti tenyleg semmit nem tudtok a vilagrol??? a loversenyen nem nyert lovakat siman legyilkoljak -vaghidon-, mert a gazda csak gyoztes lovat akar! meg azt a lovat is elkuldik oda, aki nyert, csak mar nem olyan gyors...az iskolak nem tartjak oket tovabb, ha egy kis egeszsegugyi problemajuk van... nem artana tudni nem csak hogy mit eszunk de azt is, kit. no comment.

Ismeretlen_26298 2013.03.08. 07:20:19

Említettem a lósportot, akkor a versenylovakra gondoltam. De hát az onnan vágóhídra küldött lovak száma is elhanyagolható ahhoz képest amennyi lókolbász a piacon van.
süti beállítások módosítása