HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A jó hurka

2013.04.27. 06:27 Morgó Medve

A jó hurka szerintem elegendő mennyiségű zsírt tartalmaz. Hogyan lehet megtudni, hogy mikor tartalmaz elegendő zsírt egy hurka? Sajnos csak akkor, amikor otthon megsütjük. Ezért érdemes jól meggondolni hol veszünk hurkát. Ehhez persze nem kell tesztelési tervet készíteni és felvásárolni egy nagyváros minden hurkájából egy-két szálat, megy ez magától is. Az ember mondjuk bevásárol a hétvégére és meglát néhány szál gusztusos hurkát a hűtőpultban, vesz belőle és csak otthon veszi észre, hogy ez bizony nem az igazi volt. Aztán legközelebb máshol jön rá az, hogy hurkát enne, ott is vesz egy pár szálat, megeszi és a konyhaasztalnál erről is megállapítja, hogy megenni ugyan meg lehet, de ez sem volt az igazi. És így egyszer csak eljut majd egy hurkához amire elégedetten csettint, hogy ez igen, ez hurka, ezt érdemes megvenni. És jól megjegyzi magának, hogy hol vette az adott hurkát. Én például újabban egy közeli húsüzem mintaboltjaiba járok hurkáért.

Ezek után visszatérek az alapkérdéshez mitől is jó a hurka? Hát elsősorban a jó fűszerezéstől és hústól. Aztán attól, hogy mennyi zsiradékot tartalmaz. A zsír kell a hurkába. Nem kell elszörnyedni, a sütés során a zsír kisül és csupán jótékony hatása marad a hurkában. Ami később akár ki is tunkolható jó finom puha kenyérrel. Vagy ki is önthető. Én például szívesen kitunkoltam az utolsó cseppig a műtétem előtt, most viszont vérzik a szívem amikor megválok tőle. De hát valamit valamiért. Mint ahogy sajnálom kiönteni a grillezés során keletkezett zsírokat is. Azért bízom benne, hogy ha szervezetem jobban alkalmazkodik az új viszonyokhoz tunkolhatok én még a hurka zsírjából is. Tehát a jó hurka bizony zsíros. Ha nem elég zsíros az olyan lehet mint amikor az ember hosszú ideig nem iszik folyadékot, szervezete szárazzá válik, vére sűrűvé lesz és kiszikkadt, kiszáradt állapotba kerül. Most képzeljük el ennek ellentétét, amikor a vér hígulhat amennyit neki tetszik mert van miből, a gyomortartalom emésztődhet úgy ahogy ő szeret mert annyi folyadékot használ fel hozzá amennyit akar, de nem folytatom. Valahogy így képzelem el én a hurkát is. A zsír katalizáló, érlelő funkciót láthat el, tehát nem kell sajnálni a hurkából.

Nem is sajnáltuk gyerekkoromban sem amikor még minden télen leöltük azt az egy disznót. Mikor megsült a hurka bizony kisült ott is elég zsír belőle. Meggyőződésem, hogy ettől voltak jók ezek a gyerekkorom hurkái. A régiek tudták, mit kell bele tenni, hogy finom legyen. Mint ahogy tudta a keresztapám is, aztán később a veje is. De megtanulták anyámék is apámmal amikor később megvették a hozzá valókat és otthon a konyhában csináltak hurkát.  Most már nem engedek a pillanatnyi csábításnak, nem veszek meg mindenféle hurkát a különböző helyeken, inkább elmegyek a városba a szokott helyemre és ott veszek egy nagyobb mennyiséget. A hurka a mélyhűtőben sem veszít sokat értékéből, lehet tartalékolni is belőle. Így hogy kisül belőle a zsír még diétásnak is tekinthető. Persze jól ki kell sütni az igaz.

Persze az is meglehet, hogy a többi hurkából kihagynak valamit, aminek pedig ott lenne a helye. És a zsír ebből a valamiből sül ki, amit viszont nem hagynak ki azokból a hurkákból amiket én szeretek.

3 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr235249047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.N.R. 2013.04.27. 20:37:35

Nem kell ezen túl sokat gondolkodni. A jó hurka az, amelyiket apu készíti és én vagyok a főkóstolója keverés közben :).

Morgó Medve 2013.04.28. 20:57:45

Bejelentkezem a következő disznóölésre aztán megbeszéljük majd. :)

A.N.R. 2013.04.28. 21:08:15

Rendben :), bár nem tudom, lesz-e még disznóölés nálunk, de ha lesz, időben szólok.
süti beállítások módosítása