HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Selmeci diákhagyományok (videó)

2014.09.11. 10:26 Morgó Medve

Itt is vagyok kedves Morgómedve olvasók. Mint tegnap írtam, ma egy igazi csemegével fogok szolgálni, egy 11 perces videóval, amely abból az alkalomból készült, hogy hagyományainkat javasoltuk az UNESCO Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére való felvételéhez. Úgy tudom a jelölés sikeres volt, ezúton is gratulálok minden közreműködőnek. 

A videón egy összefoglalót láthatunk diákhagyományainkról, úgy hogy azok is maradéktalanul élvezhessék akik nem részesei ezeknek a hagyományoknak, viszont kívülállóként is elismerik ezen hagyományok fontosságát és nagyra értékelik azokat, akik ezen hagyományok alapján élik életüket és ápolják, továbbadják ezeket a hagyományokat.

Sok szó esik mostanában a gólyatáborokról, elmondhatom, hogy a mi gólyatáboraink is a selmeci hagyományok jegyében telnek el, kulturált légkörben, egy kis kóstolót is nyújtva a jövendő elsőéveseknek azokból a hagyományokból, melyek néhány év múlva oly fontosak és meghatározók lesznek a számukra. Nézzük meg a sok egyenruhás fiatalt, lányokat és fiúkat és megértik az olvasók mire is gondolok.

Ezek után egy kis "felvezető" a filmhez. A videón részleteket láthatunk a Balekhétről (nálunk ez a Gólyatábor neve) ezt követően egy 1978-ban felvett filmből láthatunk részleteket. A vendégek soraiban én is ott ülök, még szakáll nélkül, és persze 36 évvel fiatalabban. Ezt követi egy részlet egy mai szakestélyről, majd a Csille- és Rönktoló fiatalok következnek. 2006-ban igen nagy fába vágták fejszéjüket a Miskolci és Soproni fiatalok, nagy részük még hallgatóként, hogy eltolnak Miskolcról egy csillét, Sopronból pedig egy díszesen faragott rönköt Selmecbányára. A határon találkoztak és onnan már együtt tolták a csillét és a rönköt Selmecbányáig. A videón láthatunk egy képet amint Selmecen éppen befordulnak a csillével a Múzeum udvarára. Aztán láthatunk képeket a csille és rönk ünnepélyes elhelyezéséről is.

Ezután képek következnek a Selmeci Szalamanderről amire most is készülünk, valamint egy októberi felvonulásról is, amikor a diákság vonul fel, ez az "Akadémisták Selmecen". Ezután láthatjuk a végzősök városi fáklyás felvonulását Miskolcon, Sopronban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban. Az ott tanulók is a Selmecbányai Akadémia utódintézményei, rendszeresek a közös rendezvényeink. Gyakran vendégeskednek nálunk és mi is őnáluk. A 2006-os csille- és rönktolásnál is ott voltak. Hát ennyit gondoltam volna, ezek után lássuk a medvét, akarom mondani a  videót.

 

 

 

 

2 komment

Címkék: Selmec

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr956688123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2014.09.12. 16:17:59

Ehhez csak röviden tudok szólni: meghatóan szép ez a videó.
Visszaidézte egyetemei éveimet, a szakesteket,gyűrű avatónkat.

Morgó Medve 2014.09.15. 17:17:02

A videó tényleg nagyon jó, örülök hogy Neked is tetszik.
süti beállítások módosítása