HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Pontyszeletek vagy élő ponty?

2016.03.15. 11:50 Morgó Medve

Nagyon régóta szeretnék egy jó halpaprikást enni. Nem vendéglőit, ott nem adnak annyit amennyit én szeretek. Otthonit, amelyből annyit ehetek amennyi jól esik, annyi tejföllel amennyi nekem tetszik. Én pontyból szeretem az ilyesmit, tehát ehhez pontyot kell beszerezni, a többi van itthon. Hogy idáig mi akadálya volt annak, hogy pontyot vegyek? Az egyik, hogy egy élő pontyot megtisztítani elég macerás dolog. A pikkelyekkel még hetek múlva is lehet találkozni a konyhában, a fej és a belsőségek elég tetemes mennyiséget tesznek ki, azonkívül a szeletelés sem könnyű dolog, a pontynak elég kemény a gerince, nagyon erősen meg kell nyomni a kést, hogy átvágjuk. Ha viszont ügyetlenek vagyunk vagy nincs szerencsénk, ezzel az erősen megnyomott késsel, könnyen kárt tehetünk magunkban, ami azért házilag nem látható el, tehát mehetünk az ügyeletre illetve manapság a sürgősségire.

Ezek voltak azok az okok, amelyek miatt mindig csak elmentem az élő halakat tároló akváriumok mellett és soha nem vettem meg egyet. A kedvező ár mellett viszont az élő hal további előnye, hogy friss halból készíthetjük ebédünket. Mindezen hátrányokat és előnyöket mérlegre téve olyan másfél éve suhanok el vásárlás nélkül a halas pultok előtt azzal, hogy egyszer majd veszek egyet vagy kettőt közülük. Ugyanott tisztított ponty szeleteket is lehet kapni, olyan 1.600 forint körüli áron kilóját, ez viszont nekem túl drága, tehát szóba sem jött, hogy ezekből vegyek.

Tegnap fordulópont állt be a kérdésben. Vettem 6 szelet pontyot rántani, 8 kisebb szelet farrészt pedig halpaprikásnak. Ezen utóbbiakat olcsóbban adták, mivel ez a halnak a vége, 900 forint volt kilója. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy megvettem a hátsó uszony fölötti 2-3 milliméteres részt elárulom, hogy ezek szép nagy szeletek. A megvett mennyiség majdnem másfél kiló. És szín hús, azaz halhús. Egész jó árnak tűnt, én soha nem vettem észre, hogy minőségileg csökkentebb értékűbb lenne mint a ponty többi része.

Megtört tehát a jég, nem kockáztatom a testi épségemet, nem jelent gondot a belsőségek higiénikus tárolása a kidobásig, nem kell halpénzeket szedegetnem össze még hetek múlva is a konyhában. Egy kis bizonytalanság volt bennem a frissességet illetően, de megszagoltam, szerintem tökéletes volt. Múlt időben írom, mert tegnap már megettem néhány szeletet rántva, nagyon finom volt. A maradékból csinálok halpaprikást, aztán majd rájárok néhány napig. Nem bántam meg ezt a "pénzszórást", hamarább is rászánhattam volna magam. Jó döntés volt, soha többé nem kínlódok élőhallal. Az ünnephez megvan az ünnepi ebéd is és a sebeimet sem kell nyalogatni.

1 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr658479140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgó Medve 2016.03.15. 20:36:38

Kiválóan sikerült a paprikás. 4 bő adag kijött belőle. Összességében jól jártam ezekkel a halakkal. Kifizettem 2300 forintot és kétszer ettem rántott halat, négyszer meg halpaprikást. Úgy hogy elégedett vagyok.:)
süti beállítások módosítása