HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az igazság a professzori fizetésekről

2017.07.17. 19:24 Morgó Medve

Érdekes dolgokat lehet hallani a médiában a professzori fizetésekről. Amikor még csak azt hallottam, hogy egy raktáros egy multinál többet keres mint egy egyetemi professzor elengedtem a fülem mellett. Aztán amikor szó volt arról, hogy bizonyos doktori iskolák hallgatói havi 300 ezer forint ösztöndíjat kapnak nettóban, többet mint egy egyetemi professzor, aki végül is őket tanítja, úgy gondoltam mégiscsak írok ezekről a professzori fizetésekről.

Általánosságban elmondom, hogy amennyit egy embernek egész életében kutatnia (dolgoznia) kell ahhoz hogy professzor legyen ahhoz képest a professzori fizetések tényleg alacsonyak voltak és alacsonyak ma is. Sőt ez igaz a többi egyetemi oktatóra (docens, adjunktus, tanársegéd) is. Ennek a rétegnek a fizetése majdnem egy évtizedig változatlan volt, tavaly kaptak 15 %-os fizetésemelést, ehhez még idén 5 %-ot és jövőre kapnak majd ismét 5 %-ot. Ez összesen 25 % lesz.

A jobban tájékozottak mondhatják, hogy az egyetemeken azért vannak külön pénzek is, pályázatokból, ipari kutatási feladatokból. Igen vannak ilyen pénzek, de csak nagyon kevés embernek és nem túl gyakran. Ezek esetleges pénzek, vagy vannak vagy nincsenek leginkább már nincsenek. 30-40 évvel ezelőtt szépen kerestünk az ipartól kapott kutatási feladatok megoldásán, ezt bele kalkulálták az oktatói fizetésekbe is, ezek a rendszerváltás után azonban nagyon visszaestek sőt el is maradtak. Viszont maradtak az alacsony fizetések. A nem műszaki és gazdász karokon vagy tanszékeken ezek nem is voltak, nekik maradt a fizetés és kész. Például a bölcsész karokon vagy tanszékeken.

Ezek után tényleg lássuk a medvét, vagyis az egyetemi oktatók fizetéseit.

https://drive.google.com/file/d/0B_3EG9FWkiPdTi1DaVJTMXRyUkgwM1VDRjZTYk45bkVyYVhB/view?usp=sharing

 Forrás: web.uni-miskolc.hu

Olyan táblázatot nem találtam, amely erre az évre lenne érvényes, de ha az utolsó számot megnöveljük 5 %-al akkor máris tudjuk mennyit is keres manapság egy egyetemi oktató, beleértve a professzorokat is.

Minden oktatói kategóriára 3 értéket látunk, ezzel az illető korát veszik figyelembe, a legkevesebbet a legfiatalabbak kapnak a kategórián belül. 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3712670461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása