HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Tiszteletbeli doktor, tiszteletbeli polgár, címzetes egyetemi oktató

2017.09.19. 20:07 Morgó Medve

Érdekes, hogy még újságírók is milyen tájékozatlanok az egyetemi dolgokban. Ami nem róható fel, mivel egyre inkább rájövök, hogy ha az ember elvégez egy egyetemet, átveszi a diplomát, munkát vállal és a továbbiakban nem sokat tud az egyetemekről, az ottani szokásokról. Ami teljesen érthető. Ezért jó ha vannak emberek akik belülről ismerik ezt a világot és vállalkoznak arra, hogy elmondják gondoltaikat ezzel kapcsolatban. Mint például most én is.

Azért elég sok csacskaság hangzik el például a televízióban is, mint például néhány napja az egyik újságíró mondta, hogy az egyetemek azért adományoznak díszdoktori (tiszteletbeli doktori) címeket, mert nem egyetemen dolgozó, arra érdemes személyiségeket, szakembereket így próbálnak megnyerni az együttműködésre.

Gyorsan leírom, hogy erre a címzetes cím szolgál. Nálunk is sokan oktatnak meghívott oktatóként olyanok, akik az iparban dolgoznak, ott megbecsülést, netán tudományos fokozatot szereztek. Őket tünteti ki az egyetem a címzetes címmel. Így lesznek a címzetes egyetemi tanárok, címzetes egyetemi docensek. Ez a szóban forgó személyeknek is megtiszteltetés meg az egyetemnek is. Most nagyon nem akarok belemenni a dologba, de nagyon jó dolog ha az egyetemi ifjúság olyan emberektől is tanulhat, akik a gyakorlatban művelik az oktatott területet.

A díszdoktori (tiszteletbeli doktori) cím az más. Eredetileg olyan emberek kapták, akik valamilyen tudomány területen nagyot alkottak, így természetesen rendelkeztek doktori fokozattal is. És többnyire idősebb emberek voltak, a pályájuk vége felé. Sokan megkapták egyetemi professzorok is. Korábban írtam már erről, itt elolvasható.

Úgy emlékszem ez a gyakorlat akkor tört meg amikor 1967 szeptemberében hazánkba látogatott Mohammad Reza Pahlavi iráni sah, aki magával hozta a feleségét is. Emlékszem, a sah nem nagyon érdekelt bennünket, a felségét nézegettük, igen csinos, vonzó asszony volt. Na őt választotta az ELTE díszdoktorának. Meg talán a feleséget is, de ez nem biztos. Ő volt az első politikus emlékezetem szerint, viszont ezután ismét a tudomány emberei kapták sokáig ezt a megtiszteltetést.

Egyszer évek múltán egy társaságba kerültem egy vezető pártemberrel akiknek időnként lehetőségük volt igazán magas poszton lévő pártvezetőkkel is találkozni. Tőle tudom, hogy megkérdeztek egy ilyen előadót az előadás után, hogy miért kellett a saht díszdoktorrá avatni? Mert őket még mindenütt díszdoktorrá avatták - volt a lakonikus válasz. Gondolom a dolog a Duna parti akkori Fehér házban dőlt el. Nem kizárt, hogy ugyanakkor az olaj is szóba került.

Visszatérve a díszdoktorságra, ez tényleg egy nagyon jelentős tudományos elismerés, bár újabban közéleti tevékenységért is megkapható. Göncz Árpád páldául Oxfordban tiszteletbeli doktor.

Nem esett még szó az egyetem díszpolgáráról, vagy tiszteletbeli polgáráról. Megmondom őszintén én ilyenről még nem hallottam. De ha van egyetemi polgár, akkor van egyetemi tiszteletbeli polgár is. Tudnék még írni ezekről a dolgokról de nem szükséges, a lényeget leírtam.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr912878774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása