HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlat (A vád)

2017.10.23. 11:03 Morgó Medve

Gyerekkoromban amikor nagyanyámék arról beszéltek, hogy a front alatt hogy dugdosták a lányokat az oroszok - ők így mondták - elől, csak mosolyogtam. Egyrészt bennem a kép nem így élt a felszabadító szovjet katonákról, másrészt nem is nagyon értettem miért is hajkurászták volna a lányokat a felszabadító szovjet katonák, miért is kellett eldugni őket. 

Aztán amikor megnősültem a családban lévő középkorú asszonyok között is szóba kerültek ezek a dolgok, akkor is csak legyintettem, hiszen mind a kettőről tudtam, hogy semmilyen atrocitás nem érte őket (testvérek voltak) az átvonuló szovjet katonáktól. Egyébként nyilván még ekkor is elég erősen meglehetett bennem a felszabadító, kisgyermeket tartó, az itt élőknek kenyeret hozó szovjet katona képe, ami hihetetlenné tette ezt az egészet. 

Aztán jött a rendszerváltozás, már lehetett beszélni róla, egyre többen szólaltak meg a korábban szigorú hallgatásra ítélt áldozatok közül. A film amit most ajánlok az éremnek erről az oldaláról szól.

Megmondom őszintén amikor én először láttam nagyon nyomasztóan hatott rám. Aztán amikor megint bemutatták a TV-ben még nem mertem ajánlani. Ez olyan 8 éve lehetett. A harmadik alkalommal már én is felbátorodtam és írtam róla itt is meg a listáimon is. Akkor ezt írtam:

"A film 1944 decemberében játszódik. Egy család, 3 generáció él egy tanyán a front közelében. Úgy tűnik a front már átvonult, a család joggal gondolhatta, hogy megúszták a háborút. A fiú is otthon bujkál mint katonaszökevény, mindenki várja a háború végét és akkor ő is előjöhet. Aztán egyszer csak megjelennek a szovjet katonák és kezdik begyűjteni az állatokat, majd elmennek. A család nem elég óvatos, a katonák látják, hogy fiatalasszony, sőt nagylányok is vannak a tanyán. Este ketten visszajönnek, azonban a dolog balul sül el, mivel a fiú nem hagyja, hogy a testvérei áldozatul essenek az erőszaknak. Mivel a fegyverét megtartotta, lelövi az egyik betolakodót a másik elfut. A hullát elássák az udvaron. A dolog azonban nem marad ennyiben, a szovjetek keresik az eltűnt katonát. Visszajönnek a katonai elhárítás emberei és kihallgatják a tanya lakóit. Hamarosan megtalálják az elásott katonát is. És itt elkezdődik a pokol a család számára."

Ennek elmesélésétől megkímélem a kedves olvasót, javaslom nézzük meg, vagy inkább vegyük fel a filmet. Szerda éjszaka 1.40-kor vetítik a Duna TV-n. 

Sára Sándornak "A Vád" című filmje hibátlan alkotás. A szovjet katonák is hitelesek, biztos vagyok benne, hogy ők született oroszok, mert nem csak az általuk beszélt nyelv hibátlan hanem a külsejük is az a szláv típus amit jól ismerünk ha megfordulunk odaát néhány alkalommal. Különösen hiteles a vizsgálatot végző tiszt, aki még a sajátjait is feláldozza, hogy az általa kitalált koncepciót hitelessé tegye. Mondanom sem kell, hogy ártatlan emberekről van szó.

Hát ilyen film ez "A Vád" című. Végezetül nézzük meg mit ír róla a Port:

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-a-vad/event-tv-74019202/movie-2620

Érdemes elolvasni a Népszabadságban 20 éve megjelent kritikát is.

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4813058176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása