HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hidegvágó, drótvágó, erővágó

2018.02.03. 19:41 Morgó Medve

Azért számomra kicsit döbbenetes, hogy hírszerkesztők és hírolvasók és egyéb sajtómunkások nem tudják milyen egy hidegvágó. 2 napja járja be az Internetet egy kép, amelyen emberek állnak, kezükben egy-egy erővágóval és ezeket nevezik a hírolvasók és szerkesztők hidegvágónak.

Egyébként már javult a helyzet, ma már drótvágónak nevezték. Ha játékról lenne szó akkor a játékos társaság tagjai nevetve kiabálnák, hogy meleg, meleg vagy forró. Vagyis közel a megoldás. Igen, az ami a kezükben van már alkalmas drót vágásra, de az nem hidegvágó, de nem is drótvágó. Ezt már erővágónak nevezik.

Vegyük szemügyre mindegyiket amiről eddig szó volt. Az első képen egy hidegvágót, vagy más néven laposvágót látunk. Ez alatt egy drótvágót vagy kábelvágót, alatta pedig egy úgynevezett erővágót. Ez tulajdonképpen egy drótvágó, csak igen hosszú karokkal, pontosan azért, hogy nagy erőt tudjunk kifejteni a vágóélek között. Betörésre is használják, mert olcsóbb lakatok simán levághatók vele pillanatok alatt.

hidegvago.jpg

 

 

 

 

 

drotvago.jpg

 

 

 

 

 

erovago.jpg

 

 

 

Ezek után jöjjenek a kis színesek. Nekünk otthon egy elég mély kutunk volt, 22 méter mély. Gyerekkoromban az unokatestvéremmel sok mindent dobáltunk bele, hogy hallhassuk mikor csobban. Úgy tudom legalább 2 hidegvágót dobtunk bele, ezek nagyon alkalmasak voltak erre. Apám sokáig kereste ezeket a hidegvágókat, én meg csak lapítottam. Egyébként amíg nem volt hűtőszekrényünk oda engedtük le a vasárnapi ebéd maradékait is. Jó hideg volt benne.

A másik a technikumi tanulmányaimhoz kötődik. Az 1963/64-es tanévben a heti egy nap műhely gyakorlaton végig reszeltünk. Kezdtük egy kockával, aztán folytattuk egy hidegvágóval majd kalapáccsal, ezt követően egy fémfűrész keret következett. Még biztos voltak további darabok is, csak ezekre már nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy nagyon utáltam ezeket a hétfőket. Nem volt nagy tehetségem a reszeléshez, ki is vívtam az oktatónk utálatát. Ő ül bal oldalon ha szemből nézzük. Ráadásul, hogy vidámabban reszeljünk a kezdés előtt felsorakoztunk az előcsarnokban és énekeltünk egyet. Meg a végén is. Dalolva szép az élet, gondolhatta aki kitalálta. Találtam is egy képet egy ilyen reszelős hétfőről, íme:

muhelyx_1.jpg  

Ez a fényviszonyok miatt az udvaron készült. Én a jobb szélén állok a guggoló fiú mögött. Ha valakinek van kedve ezekről a reszelésekről többet is tudni itt olvashat róla.

Nem is írok többet, azt hiszem kimerítettem a témát.

2 komment

Címkék: Morgás Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4413630864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GT-51 2018.02.07. 19:54:19

Bizony a műhely gyakorlatoknak volt valami szadista jellege.Akkora egyest kaptam szépemlékű Cseszka János úrtól, mert az eszterga gépben felejtettem a tokmánykulcsot. Azt, hogy dalolni kellett az előtérben nagyon tetszett! Nekünk talán már nem kellett (kb. három évvel később).

Morgó Medve 2018.02.09. 18:54:01

@GT-51: Erre a Cseszka Jánosra én is emlékszem, bár inkább csak a nevére. Most képzeld el milyen vidáman szólt a nóta 5 óra reszelés előtt egy koszos munkaruhában. :) Jó, hogy abbamaradt.
süti beállítások módosítása