HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben

2018.07.17. 06:01 Morgó Medve

Vannak rendeletek amelyeket nem értek. Itt van például ez az Európa Uniós rendelet, hogy 2014 szeptember 1-től nem lehet 1600 W felvett teljesítménytől nagyobb teljesítményű porszívókat forgalomba hozni. Gyorsan hozzáteszem, hogy ez nem vonatkozik az ipari porszívókra. Tehát a kérdés az, miért nem lehet ennél nagyobb teljesítményű porszívókat gyártani és forgalomba hozni? Az indoklás állítólag az, hogy spórolni akarnak az Unióban a villamos energiával. Én úgy tudom a villamos energia amit felhasználok piaci áron kerül hozzám, tehát kifizetem az utolsó fillérig. És villanykörtét hányat szereltethetek fel a lakásomban? Például egy nappaliban, vagy hálószobában? 

Természetesen jó az ha energiatakarékos készülékeket használunk, de ehhez azért nem kellene mindenáron ragaszkodni. Szerintem a porszívók esetében is ez igaz. 1000 W érték alatti teljesítmény szerintem kevés a normális porszívózáshoz. Márpedig a cél ez.

Visszatérve a fent idézett rendeletre, ahol a felvett teljesítmény 1600 W, ott a szívóteljesítmény ettől csak kevesebb lehet. Ami idővel romlik, hiszen a gép is öregszik, helyenként fals levegőt szív be a porszívó. Ezt úgy értem, hogy nem csak a csövön szív hanem ott is ahol nem kellene. Kíváncsiságból megnéztem néhány áruházi prospektust, hogy milyen porszívókat kínálnak manapság. Igaz találtam olyanokat is amelyek 1200 sőt 1300 wattosak voltak, de a többség 750 W körül volt. Vajon mi történik ha egy porszívónk nem szív elég hatékonyan? Vagy legalábbis ezt hisszük róla. Hogy biztosak legyünk a dolgunkban jóval tovább porszívózunk mint kellene, tehát ott vagyunk ahol a part szakad.

A rendelet másik előírása pedig, hogy az éves energiafogyasztása kisebb kell hogy legyen mint 62 kWh már tényleg értelmezhetetlen számomra. Ez azt jelenti, hogy ha van egy 1 kW-os (1000 W-os) felvett teljesítményű porszívóm akkor egy évben 62 órát porszívózhatok vele. Vagyis hetente kicsit többet mint 1 órát. És ki méri ezt? Na jó, erre aztán tényleg nem érdemes több szót vesztegetni. Viszont azóta vannak újabb előírások (kibocsátott hangszint, visszabocsátott por mennyisége, a motor- és gégecső tartóssága) is, amelyek teljesítése komoly tervezési munkákat jelentenek. Ezt is mi - fogyasztók - fogjuk megfizetni. Minél szigorúbbak ezek az előírások annál többet.    

Summa summarum lehet, hogy nem jól látom a dolgokat, de egyelőre ez a helyzet.

2 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2714117483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

g.dani 2019.01.02. 21:21:38

Kedves Csocsoszán!
A témában a következő történt velem: porszívózás közben egy kis probléma történt. A porszívó úgy gondolta hogy fogyasztó helyett “átvált” generátor üzemmódba (ki tudja miért) kialakult egy feszültségcsúcs az otthoni hálózatban és leverte a kismegszakítót, de mire ez megtörtént végigment az adott fázison lévő összes fogyasztón. A következő készülékek hibásodtak meg: gázkazán, mosogatógép, sütő. A kazán elektronika 100 ezer Ft lett volna. Sikerült megoldani a saját biztosítékának cseréjével valamint egy furatszerelt varisztor cseréjével (schwartzban mert még garanciás, de így kb 500 Ft-ba került) a mosogatógép és a Sütő javítása 97ezer Ft lett (a biztosító fizeti szerencsére). Talán ez lehet egy indok a a teljesítmény korlátozására.
Üdv
Galya

Morgó Medve 2019.01.03. 09:11:31

@g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért sikerült valamelyest elviselhető költségekkel rendbe hozni a dolgokat. Hogy összefüggésben van-e a teljesítménnyel nem tudom. Amikor az előírás megszületett az energiafelhasználás csökkentésére hivatkoztak. Köszönöm szépen kedves sorait a bloggal kapcsolatban. Néha eszembe jut, hogy talán folytatni kellett volna, de aztán gyorsan jön a másik gondolat, hogy kicsit szabadabb lett az életem, kevesebb a kötöttség. És ez a dominánsabb. Örülök, hogy írt, én télen nem nagyon járok rendezvényekre, de bízom benne, hogy a tavasszal összefutunk majd. :)
süti beállítások módosítása