HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Olvasgatás közben

2008.07.05. 11:50 Morgó Medve

Rákaptam az olvasásra. Egyre kevesebb TV-t nézek és egyre jobban érzem magam. Mióta szabadságon vagyok a negyedik könyvet olvasom el. Ez amit most olvasok Csurka Istvántól van, "Kettes kolbász" a címe. 1980-ban jelent meg, jóval azelőtt, hogy politikai szerepet vállalt volna. Tehát ekkor még "csak" író volt. Műfaját tekintve nem is tudom minek nevezzem. Tulajdonképpen hasonló a Morgóra. Bizonyos dolgokkal kapcsolatban leírja a gondolatait. Érdekesen, olvasmányosan írja le, 28 év távlatából meg már bizonyos fokú nosztalgia jellege is van a dolognak. Egy étterem kapcsán írja például, hogy az étlapon bizonyos ételek már ki voltak ikszelve.

Leteszem a könyvet, és elmélázom. Tényleg! Valamikor semmi kivetni valót nem találtunk abban, hogy ha késő délután mentünk be egy étterembe bizonyos ételek már ki voltak ikszelve. Ami azt jelentette, hogy már elfogytak. Jóformán alig volt étel amit még rendelni lehetett. Hát nagyot fordult a világ. Nem is emlékszem mikor láttam utoljára kiikszelt ételt étlapon. Nyilván a jó üzletember ma már nem engedheti meg magának, hogy ne tudja feltálalni a vendégnek azt ami az étlapon szerepel. Jó, jó, tudom, azóta a hűtés- és konyha technika is sokat fejlődött, ma már könnyebb az ételek tárolása, melegítése stb. De azért úgy érzem azokon a régi étlapokon a szocializmus nyugalmas biztonságát is sugallták azok az x-ek az étlapon.:)

Aztán itt van a darabra árult cigaretta. Lát ma valaki trafikot ahol darabra árulnak cigarettát? Én emlékszem rá, hogy egy kis teknőszerű valamiben voltak a különféle cigaretták amiket darabra lehetett megvenni. Öt darabot, 10-et, kinek hogy engedte meg anyagi helyzete. Ha valaki már többet kért mint mondjuk a bontatlan pakliban lévő mennyiség fele, már megkapta a zacskót is a cigarettákkal. Érdekes világ volt.:)

Aztán itt van ez az üvegvisszaváltás. Nagyobb ünnepek után a közértekben egyszerűen kiírták az ajtóra, hogy helyhiány meg alkalmazott híján nem veszik vissza az üvegeket. És punktum. Ilyenkor az ember elkullogott egy másik boltba hátha ott átveszik. Valahogy a boltok csak az üveges termékek eladásában voltak érdekeltek, az üres üvegek visszavételében már nem. Ma már azért nincs ez a macera, igaz néha kicsit sokat kell várni amíg jön valaki az üvegvisszaváltó pulthoz, de egyszer csak megjelenik. Vagy ha személytelenül szeretnénk a dolgot lebonyolítani akkor elmegyünk egy szupermarket automata üvegvisszaváltójába és csak rakjuk a palackokat a szalagra. Amit meg nem vesz be kidobjuk. Úgyis jönnek a hajléktalanok, ők átnézik és amit máshol visszaváltanak elviszik.

Van egy emlékem is erről az üvegvisszaváltásról, kicsit keletebbről. Legközelebb azzal folytatom.:)

 

5 komment

Címkék: Könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr885181604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_73190 2008.07.06. 12:43:50

Jól teszi, hogy olvasgat, kedves Morgómedve. :) Amúgy mostanában én is ezt teszem, még a híradót sem nézem meg - elég a rádióból hallani a híreket. Filmekből a nyári kínálat meg elég szegényes, pont most, amikor lenne idő akár a tv2-n látható Képírók "sorozathoz" is. (Bár tegnap volt a m2-n egy cseh Menzel-féle filmszatíra, a Hóvirágünnep, ismeri?) Amúgy a múltkor, amikor jöttem villamossal a Tiszairól, ott az uszodával szemben mintha egy békebeli trafikot láttam volna, újságok nélkül, csak cigivel. Meg is lepődtem kicsit, bár azt nem tudom, hogy darabra is lehet-e dohányárut venni. :)

vajgerpeti 2008.07.06. 18:37:17

Szia öreg Morgómedve! Mivel Te pimaszul fiatalabb vagy nálam, engedd meg hogy emlékeimből idézzek egyet:3 évig Esztergomban a levéltárban -Bottyán ház oldalszárnya- volt minden nap a stúdium (ifjabbak kedvéért:tanulószoba)ahol 4-től hatig vagy fél hétig bátyáddal és Vanek úrral együtt küzdöttünk. Utána naposjelentés a folyosón, külön kiemelve a stúdiumzavarókat, különös tekintettel 3 alakra: Rácz, Leszl, Rubesch. Ezután páros sorokba fejlődve irány a kerek templom melletti kollégium vacsorához. Közben a Kossuth utcán elhaladva egy ablak alatt az arra kiéhezettek, megvehették a vacsora utáni cigaretta mennyiséget 1-2-3 szálat, az ablakban könyöklő bájait sem elrejtő asszonyságtól, aki biztos volt az üzlet sikerében. Mivel a koleszban a dohányzás tiltott volt, így csak a legkisebb helyiségben lehetett füstölögni aminek az udvarra nyílt az ablaka és így a természetes szellőzés biztosított volt. A sasszem brigád úgy is mint a nevelőtanári gárda, csak hosszas vizsgálódás után jött rá hogy azok akik dobozra vették a cigit a tartály fala és a külső burkolat közé rejtették az ezüst Kossuthot vagy a Sport nevű :)) kátránytáplálékot.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.07. 06:52:37

Kedves bonasera, szerintem mi csináljuk jól.:) Már én is kihagyom a híradókat is. Ezzel szemben tényleg "falom" a könyveket. A Hóvirágünnepet láttam már többször is és egy nagyon kedves film, igazi Jiri Menzel alkotás. Ajánlani azért nem szoktam mert nagyon sokszor volt már a TV-ben. Ott a strandfürdővel szemben lehet, hogy tényleg egy "békebeli" trafik lehet, majd szemügyre veszem legközelebb ha arra járok.:) Egyébként az igazi trafikba be lehet menni, és az ajtó felett egy picike csengő is van ha jól emlékszem.:) Kedves vajgerpeti barátom, a mi korunk régen nem titok a Morgómedve olvasók előtt, mi még valóban vettünk darabra cigarettát trafikban.:) Vagy olyan asszonyságoknál mint akit Te is írsz, gondolom a jó üzletmnenethez a bájai hozzá tartoztak.:) Később mikor harmadéves voltam szülői engedéllyel már lehetett dohányozni a kollégiumban. Osztálytársam alig győzte kielégíteni az igényeket szülői engedélyek dolgában.:))

RolloJuve · rollo.blog.xfree.hu 2008.07.09. 16:07:54

Jó szerencsét! Az a trafik a Selyemréten tényleg megvan. Annak idején a kollégiumból a Földesbe menet mindig ott jutottam hozzá a kosárlabdacsapat ingyenes újságjához, mivel ami nem fogyott el a meccsen, abból jópár darab ott kötött ki. A rajztanárom mesélte, hogy neki az anyukája annak idején trafikos volt, fizetéskor mindig jöttek a munkások és megvették a havi adagot (Fecskét, Kossuthot, Munkást, ki mit.), ennek köszönheti, hogy soha nem szokott rá a dohányzásra. Elmondása szerint egyre jobban köhögtek, ő meg úgy gondolta, hogy csak a cigitől. Meg gondolom a nehéziparban nem volt könnyű levegővétel nélkül lehúzni egy műszakot. Ez csak úgy eszembejutott. Ja, azóta NB1-es kosárcsapatunk sincs, meg a tanárom is elment nyugdíjba...

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.10. 21:59:12

Örülök, hogy megvan még a trafik. Azért a havi adag szép mennyiség lehetett.:) De nyilván úgy gondolták, hogy az a biztos ha megveszik előre. Én is sokáig dohányoztam, abban, hogy abbahagytam a hörghurutomnak jelentős szerepe volt. Köszönöm a hozzászólást. Jó szerencsét! :)
süti beállítások módosítása