HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Most már tényleg meleg van

2010.07.15. 20:06 Morgó Medve

Ennek már a fele se tréfa. Bár volt már ilyen nem egyszer, ilyenkor szoktak hőségriadót elrendelni. Egyszer engem is megihletett ez a hőségriadó, írtam is róla, aki még nem olvasta azoknak ajánlom olvassák el. Itt található. Most én is elolvastam, hát kicsit zavarba jöttem. Emlékszem amikor írtam írtam akkor nem voltak aggályaim, nagyon jó írásnak találtam. Ami zavarba hozott az a pikánssága. Végül is ez egy szolid illemtudó blog, mentes mindenféle indulattól, csúnya beszédtől,  de ugyanakkor prűdnek sem mondanám. Megfordult a fejemben, hogy kicsit finomítok egyes részeknél, de aztán meggondoltam magam. Végül is akkor így gondoltam maradjon is így. És akkor térjünk vissza a kánikulához.

Szóval tényleg kezd meleg lenni. Ez nálam leginkább abból látható, hogy elővettem egy nem is tudom micsodát. Szóval egy olyan meleg levegő fúvó valamit amivel télen szokott az ember kicsit bedurrantani amikor még nem kezdődött el a fűtés, de már kicsit hideg van. Ilyenkor aztán az ember bekapcsolja és máris otthonosabban érzi magát.

Azért ebben is nagyot léptünk előre ezzel a rendszerváltással. Régen egy ilyen meleg levegőt fúvó fűtő berendezés legfeljebb 500 W-os volt. Ugyanez volt igaz a villanyrezsóra is. Csak semmi duhajkodás a villamos energiával, 500 W az már elég nagy teljesítmény, tessék neki örülni. És mi örültünk. A teavíz annyi idő alatt főtt fel amennyi alatt felfőtt, nem türelmetlenkedtünk. A lecsó is békésen rotyogott a munkásszálló hokedlijén, mi meg éhesen ücsörögtünk körülötte, kopogó szemekkel vártuk, hogy mikor fő már meg végre. A villamos fűtésnél sem keveselltük az 500 W-ot, örültünk, hogy ennyi is van. Azt nem tudtuk, hogy miért 500 W itt minden, de aki gondolkozott csak rájött, hogy a villamos energia árát a népgazdaság támogatja, mi sokkal olcsóbban jutunk hozzá mint amennyit fizetünk érte, hát tessék visszafogottan vételezni a nagy közös energiahálózatból. És mi kivártuk a lecsó megsülését, és boldogok voltunk annak a gyér meleg levegőnek is amit a szocialista népgazdaság erre fordítani tudott.

Aztán eljött a kapitalizmus, a villamos energia árát teljesen mi fizetjük, lehet már dőzsölni. Nem is lehet 500 W-os villanyrezsót kapni. És ilyen teljesítményű meleg levegőt fújó villamos fűtőberendezést sem. Az enyém itt mellettem 2 fokozatú, működhet 1000 W-os fokozatban is, de ha akarom ennek duplájával is működik. És van még egy jó tulajdonsága, hogy tud csak hideg levegőt is fújni, azaz ventilátorként is üzemelni. Hát ez az a tulajdonsága az ami nekem most nagyon jól jön. Ma vettem elő először ami azt jelenti, hogy mára lett igazán meleg. Most is megy itt mellettem és így egész jól kibírható ez a júliusi kánikula.

Én egyébként nem emlékszem, hogy a régi rendszerben árult hasonló célt szolgáló fűtő berendezések is tudtak ventilátor módban üzemelni. Most csak a "Vetyerok" márkájú szovjet fűtő ventilátor van előttem de szerintem az sem tudta. Volt két fokozata, gondolom az 500 W lehetett az erősebb. Egyszer én is beszereztem egyet egy leningrádi termelési gyakorlaton, azt hiszem már nem mint hallgató hanem mint oktató, és erről is írtam itt a Morgómedvében.

Persze biztos lesznek akik emlékezni fognak nagyobb teljesítményű eszközökre is, meg is írják majd nekünk, ami nagyon helyénvaló dolog, írják is csak meg! Az én romló memóriám nehogy már félre vigye ismereteinket a villanyrezsókról és villamos fűtő berendezésekről. Például legjobban annak örülnék, ha valaki megírná hogy nevezik ezeket, mert nekem nem jut eszembe. Biztos van valami rövid frappáns nevük. Úgy hogy senki ne fogja vissza magát aki szeretné bővíteni ismereteinket a témában.:)

4 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr495181948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_138032 2010.07.15. 22:58:55

Ha nevetni szeretnék...csak ide:))) És kaptál 2 kommentet is a két beszúrt bejegyzéshez - persze, csak ha nem moderálod ki:) És már tudom, miért nem fogok aludni az elkövetkező éjjeleken:) - ki kell találnom ezt a nevet!

Ismeretlen_14594 2010.07.16. 10:15:21

Hűtő-fűtő ventilátor. Szerintem. Amúgy a fűtő funkciója nagyságrendekkel jobb, mint a hűtő, legalábbis annak, ami nekünk van. Ezért nem is használjuk nyáron, arra van külön ventilátor.

Ismeretlen_138032 2010.07.18. 20:32:24

Nekem a hüfüve - egész jól bejön:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.07.18. 21:30:09

Ez a hűtő-fűtő ventilátor jónak tűnik. Egyetértek, hogy igazából a ventilátor funkció másodlagos. Második díjas a hüfüve. :)
süti beállítások módosítása