HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kerékbilincs - mint a mesében

2011.02.03. 11:43 Morgó Medve

Hát ilyen nincs, gondolom én. Meg gondoltam egy évvel ezelőtt is, amikor elolvastam az egyik folyóiratban a cikket a kerékbilincseléssel kapcsolatos jogszabály változásokról. Annyira hihetetlennek tűnt, hogy nem is foglalkoztam vele. Sem itt a Morgómedvében, sem a levelező listáimon. Egyszerűen beszkenneltem, lementettem és kész. El is felejtettem. Aztán néhány hete megmozdult valami. Először is egy olyan "továbbküldős" levélben érkezett híradás ezekről a kedvező változásokról. Aztán múlt héten követte egy riport is a közszolgálati televízió reggeli hírműsorában. Végül már a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének a hírlevelében is szó esett a dologról. Ekkor éreztem úgy hogy nekem is meg kell szólalnom. Igaz, számomra ma sem tűnik elképzelhetőbbnek a dolog mint egy éve, de nem tudom megállni, hogy én is el ne mondjam ezzel kapcsolatban a véleményemet.

Mindenekelőtt lássuk miről is van szó.  A lényeg a már említett folyóirat 2009 decemberi számában olvasható. Kezdjük a dolgot ezzel, olvassuk el.

http://morgomedv.freeweb.hu/zsarudec9.jpg

A képre ráklikkelve kinagyíthatjuk a folyóirat ominózus lapját. Ebből kiderül, hogy ha a gépjármű nyilvántartásnál leadjuk az elérhetőségünket (email cím, mobil szám) akkor a - korántsem jóságosnak ismert - közterület felügyelők telefonon vagy email-ben értesítenek bennünket kerékbilincselési szándékukról és ha 15 percen belül a helyszínre érkezünk és eltávolítjuk a járművet akkor félbe is szakítják az intézkedést. A cikkből nem derül ki, hogy mindkettő szükséges-e vagy csak az egyik, de normális ember nyilván a mobil szám megadását részesíti előnyben, mert azon bármikor elérhető, míg az email kiolvasására nem mindenki képes az irodáján vagy otthonán kívül. Még ha rendelkezik mobil telefonnal akkor sem. Tehát ha én igénybe venném ezt az igazán kedvező szolgáltatást nyilván a mobil számomat adnám le.

Aztán szó esik még a cikkben arról is, hogy ha a szabálytalan helyzetet több mint 2 és fél óra múltán szünteti meg akkor csökkentett bírságot, a büntetési összeg felét fizeti a szabálytalankodó. Hát ez nekem nem igazán logikus mert 2 nap múlva is beletartozik a 2 és fél órán túli időtartamba de nagyon ne ragadjunk le ennél a dolognál. Gyanítom ez elírás lehet.

Az említett szakszervezeti hírlevélből az is kiderül, hogy az email cím és a mobil szám - 2300 Ft-os regisztrációs díj megfizetésével - az okmányirodákban is leadható. Ebben a hírlevélben már nem esik szó a két és fél óráról, hanem az szerepel, hogy ha a jármű használója 15 percen túl érkezik a helyszínre, az eljárás során csökkentett költség abban az esetben számítható fel, ha a közterület-felügyelő rendelkezésére a jármű rögzítését vagy elszállítását végző személy a helyszínre érkezett, és a jármű rögzítésének vagy elszállításának előkészületét megkezdte.

Így már azért jobban érthető a dolog. Tehát ha a kapott sms-re válaszul adott sms-ben jelezzük, hogy 15 percen belül ott leszünk és valóban meg is érkezünk teljesen megúszhatjuk a büntetést. Ha viszont túl vagyunk a negyed órán akkor a fizetés mértéke attól függ, hogy a mesterek elkezdték-e már a szerelést vagy nem. Ha igen, a büntetés felét meg kell fizetnünk. Nyilván ha már el is vonultak akkor a teljes összeg kifizetéséről lehet csak szó.

Hogy teljesebb legyen a kép hallgassuk meg az m1-en elhangzott beszélgetést is:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/01/27/07/Meguszhato_a_kerekbilincs.aspx

Azért én nem tartom véletlennek, hogy ez a törvény szép csendben pihengetett egy évig. Nagyon senki nem forszírozta. A parkoló társaságok passzivitása érthető, ez nekik macerát és pénzkiesést jelent. Az ügyvédi irodák forszírozhatták volna mert szerintem elég sok olyan pontja van az új szabályoszásnak amik perek sorát eredményezhetné. Valami miatt ők sem szorgalmazták. Most viszont beindult valami. Kíváncsian várom a fejleményeket.

Minden esetre az alábbi megoldást nem igazán javaslom:

https://www.youtube.com/watch?v=i4RCFreAEmg&feature=player_embedded

Jobb valami békésebb módszert választani. Például ha pesti ember lennék biztos leadnám a mobil számomat. 2300 Ft nem pénz ezért a szolgáltatásért.:)

8 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr915182032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2011.02.03. 12:21:05

Én meg, ha pesti ember lennék, nem állnék meg olyan helyen, ahol nem lehet.

ferko 2011.02.04. 20:50:50

ha pesti ember lennel, tudnad hogy mashol meg nem lehet, mert ott mar all valaki :) egyszer kaptam kerekbilincset, rakodoteruletre alltam 13:55re szolt a papir, es 14:00ig volt varakozni tilos. a 6. keruletben a piac oldalanal (en az onkormanyzatnal voltam). Igen abban a keruletben ahol kentek a kozteruleteseket hogy minel tobbet buntessenek. hal istennek ritkan megyek be kocsival a varosba.

Ismeretlen_14594 2011.02.04. 20:53:29

Jártam már néhányszor Pesten autóval. Soha nem kellett olyan helyen megállnom, ahol nem lehet. Érdekes módon mindig találok normális parkoló helyet. (Az más kérdés, hogy olyan helyen is kaptam már büntetést, ahol ki volt fizetve a parkolási díj, de meg lehetett ott állni, és kerékbilincs még csak fel sem merült.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.05. 17:20:44

Ha pesti ember lennék azért csak-csak kifizetném azt a 2300 Ft-ot mert nekem egyszerűen megérne ennyit, hogy ha hibázom olcsóbban megússzam. Hiába törvénytisztelő az ember azért előfordulhat vele, hogy nem jól méri fel a helyzetet. Sietségből, kapkodásból, figyelmetlenségből. Vagy el van fordulva a tábla, mint a meginterjúvolt úr is mondta a TV-ben. Gigi nyilván Te soha sehol nem hibázol, hát ez tényleg jó dolog, így tényleg pénzkidobás lenne az a 2300 Ft. Ne is foglalkozz vele, ezt az ilyeneknek találták ki mint én vagyok.:) Aztán ha pesti ember lennék én is meggondolnám bemenjek-e kocsival a városközpontba. Mint ferko is teszi. És jól teszi.:)

Ismeretlen_14594 2011.02.06. 07:52:29

Senki nem mondta, hogy soha sehol nem hibázom. De vagyok annyira sóher, hogy erre odafigyeljek.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.06. 09:27:00

Hát azt itt valóban nem írtad. Azért bízom benne, hogy soha nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy egy vitában a közterület felügyelőkkel alul maradjál, és mégis fizetned kelljen. Az óvatosságod ellenére. Mert léteznek vitás helyzetek is, és ott nem az autósok szoktak győzni.

ferko 2011.02.07. 13:39:19

Ez nem sóherság kérdése, odafigyelek. De belefuthatok simán, ez benne van. Betüről betüre nem ismerem a kreszt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.08. 08:22:32

Egyetértek. Egyébként ebben a 2300 forintban az is jó, hogy nem kell évente befizetni, elvileg addig érvényes amíg a rendelet hatályos, vagyis ha mondjuk 2 évre számolom már 1150 Ft/év. És minden további évvel kisebb az évenkénti költség. Nekem ne mondja senki, hogy nem éri meg.
süti beállítások módosítása