HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Halott könyvtár

2012.02.29. 12:05 Morgó Medve

Napok óta téma a médiában a Halott könyvtár. Én meg napok óta töröm a fejem hogy vajon mi lehetett a céljuk azoknak akik ez az 5000 kötetet fáradtságos munkával katalógusokból kikeresték, kiválogatták, elszállították majd újra polcokra helyezték? Milyen hozadékra számítanak?

A halott könyvtár ugyanis nem más mint 5000 kötet, amit az ELTE könyvtárából válogattak ki és helyeztek polcokra egy másik helyen. Azért Halott könyvtár mert 1989 óta senki nem vette kézbe ezeket a köteteket, senki nem volt kíváncsi tartalmukra. Hát bizony ez nem szép dolog. De talán próbáljunk meg rájönni vajon miért is nem veszünk mi kézbe több mint két évtizede bizonyos köteteket?

Ha ezek politikával és szocialista-kommunista ideológiával foglalkoznak akkor teljesen érthető a dolog, hiszen 1989-ben volt egy rendszerváltás. Megbukott egy eszme, egy ideológia, tehát az ezekkel kapcsolatos könyvek elavultak. Nem vehető tehát zokon az olvasótól, hogy nem veszi kézbe ezeket a könyveket. Vagyis ha az 5000 kötet jelentős része ebből a körből kerül ki akkor semmi szenzáció nincs az egészben. Ezen nincs mit csodálkozni. Tulajdonképpen legjobb lett volna be sem válogatni a gyűjteménybe, mert nincsen semmi információtartalmuk. Ha meg már beválogatták akkor lényeges lehet, hogy milyen arányban képviseltetik magukat a polcokon ezek a könyvek. Ezt sem tudjuk. Ugyanez mondható el a műszaki könyvekről. Egy 23 éves könyv például például az elektronika köréből matuzsálemi korúnak számít.

Ha viszont a kötetek a szépirodalomhoz vagy ismeretterjesztő irodalomhoz tartoznak akkor más a helyzet. Ezeknek a könyveknek ugyanis nem az avulás hanem az Internet megjelenése rontotta nullára az esélyeit. Én például elég régen, 1994-ben kezdtem internetezni. Voltak azonban akik ennél korábban kezdték. És az Internet az évtizedek során csak fejlődött és ennek következtében egyre több időt vett el az emberektől abból a kevésből, amit mondjuk 1989 előtt olvasásra fordíthatott. Vagy még inkább 1957 előtt, amikor még televízió sem volt.

Tehát az Internet megjelenésével és folyamatos fejlődésével egyre inkább hatékony konkurenciának mutatkozott az olvasás számára. Rám aztán igazán nem mondhatja senki hogy nem szeretek olvasni, de az elmúlt 18 évben szinte alig olvastam szépirodalmat mert a szabad időm olvasásra fordítható részét egyszerűen elvitték a az újságok és folyóiratok valamint az Internet. Kezdetben a megtanulása, később az alkalmazása. És így van ezzel mindenki aki egyszer megismerte. Különösen a fiatalok. Az Internet a szabad idő eltöltésének nagyon sok lehetőségét kínálja, nehéz ellenállni a kísértésnek. Online újságok és folyóiratok kínálják magukat magyar és idegen nyelveken, táskánkban maholnap ott lapul majd az e-book olvasó hogy már könyvet is elektronikus formában olvassunk, miközben jobb kezünkkel kapaszkodunk a villamoson. Az elektronika ránk tört és felzabálja az életünket. És mi nem tudunk védekezni ellene, már nem is nagyon akarunk. Még időnként próbálkozunk de aztán rájövünk, hogy nem tudjuk legyőzni. Én 3 hete tervezem Theodore Dreiser Amerikai tragédiájának újraolvasását, de még nem tudtam elkezdeni. Talán holnap már sikerül.

Hát ez a helyzet kedves olvasóim. A világ megváltozott, más lett. És mások lettek az olvasási szokásaink is. Bizony lássuk be, a könyvtárak nehéz helyzetben vannak. De azt mondom szükség van rájuk. Még erre az 5000 kötetre is. Hogy ha egyszer valakinek szüksége lesz valamelyik kötetre tudjon hová elindulni. Kell hogy erre fusson pénz. Minden itthon kiadott könyv a mi kultúránk része. Egy 10 milliós országnak kell, hogy fusson rá! Pedig tudom, hogy nem fogja futni. Mert pénz az nincs. Tegnap átmentem a hozzám közel eső könyvtárba, mondom végre van időm átfutom az Élet és Irodalom legújabb számát. Nem tudtam átfutni mert már nem jár, lemondták. Hát ez van. Hogy ez a kísérlet pedig milyen eredménnyel jár kíváncsian várom.

4 komment

Címkék: Könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr845182193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stali 2012.03.06. 13:17:42

Nézz be hozzám, erről tettem föl egy hivatkozást.

vajgerpeti 2012.03.06. 20:13:30

Eddig nem akartam ehhez hozzászólni, vártam a reakciókat. Azon a tanszéken ahol szolgáltam másfél hónap híján 40 évet, ott is volt jó néhány ilyen halott könyv, Első tanszékvezetőmnek az volt az elve, hogy bizonyos könyvekből nem 1 darabot, kell betárazni, hanem többet, hogy a hallgatóknak legyen mihez nyúlni. Ezek főleg a tanszéki oktató kollégák által írt könyvek voltak, és gyakran használták is, de a legtöbbször úgy, hogy kikölcsönözték és többet nem láttuk a könyveket, mert a tanszéki könyvtáros jó lélekkel nem kérte vissza amikor megszerezték a diplomájukat. De sok olyan könyv is volt, amit 1-1 példányban megrendelt a tanszék, bekerült a könyvtárba és soha többet senki nem vette kézbe. Amikor megszűnt a tanszéki könyvtárosi státusz úgy 1998 tájékán, gazda nélkül maradt minden. Ekkor kezdtem nézegetni, hogy micsoda kincsek és gagyi dolgok vannak a polcokon. Csak két szélsőség: szorzótábla 1-100 között 2 forint 50 fillérért, Springer kiadótól Glasmaschinen Technik 3500 forint,fényes tojáspapíron 1974-ből, két évvel később ugyanez oroszul: Sztekolnüe masini 35 forintért. De a csúcs könyv amit javasoltam a későbbi tanszékvezetőimnek- 2-n voltak- hogy nagyon őrizzék: Elena Caesescu akadémikus asszony: Polimerek kémiája, veretes román nyelven, a Kárpátok géniusza feleségének műve. (remélem jól írtam a nevét, ha hibás akkor mea culpa, mea maxima culpa) Természetesen sok sok olyan könyv is felkerült a könyvtár polcaira, amit kötelező volt megvenni, de soha senki le nem vette onnan. Pártkongresszusok anyaga hajdan volt nagy vezetőnk írásai, a fiatal olvasók okulására: Janosom Kádarom művei. Szóval ha nem is 5000, de legalább 2500 halott könyv, nálunk is szerepelt a leltárban, mert a leltár az szent dolog volt. Ezeket leselejtezni, leadni egy külön cirkusz volt. Először fel kellett ajánlani az Országos Széchenyi Könyvtárnak. Ha nem volt rá igény akkor ki kellett ajánlani más intézményeknek, könyvtáraknak, középiskoláknak. Ha erre sem volt válasz, akkor ki lehetett dobni, mert átadni nem lehetett az egyetemi könyvárnak, mert volt tárolási hely ezeknek. A könyvek sorsa a hulladékudvarban ért véget.

vajgerpeti 2012.03.07. 15:34:52

Az utolsó előtti mondatba kis hiba csúszott. A mondat helyesen így hangzik: Ha erre sem volt válasz, akkor ki lehetett dobni, mert átadni nem lehetett az egyetemi könyvtárnak, mert ott nem volt tárolási hely ezeknek.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.03.09. 17:02:12

Köszönöm a linket, elolvastam. Érdekes volt, hogy milyen könyvek kerültek a Halott könyvtárba. Szerintem nagyjából engem igazolnak, vagyis megjelent egy komoly konkurencia. Egyrészt az Internet, másrészt pedig a határok megnyíltával beáramlott egy csomó olyan könyv ami korábban el volt zárva előlünk. Egyet mondok ezek körül: Szolzsenyicin: Gulag szigetcsoport. De sok ilyen volt a bestseller kategóriából is. Így aztán Galgóczi Erzsébet és Gáll István könyvei tényleg háttérbe szorultak. Persze érdemtelenül. Mindkettőnek kiváló regényei vannak. Öreg cimborám, jól leírtad a tanszéki könyvtárak helyzetét. Nálunk is ez volt a helyzet. Igaz nálunk az ipar is majdnem teljesen megszűnt, ma már egykori főnököm "Bányászati szállítóberendezések" című könyvének fele simán elavult mert néhány év múlva nem lesz földalatti bánya, elletve csak két kisebb.
süti beállítások módosítása