HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Teáspohár

2012.03.11. 11:03 Morgó Medve

Hetek óta szenvedek attól, hogy nincs egy rendes teáspoharam. Pohár van a háznál elég, de olyan igazi teáspohár nincsen. Mondjuk eddig is ittam teát, de nem igazán olyan pohárból amilyent én elképzelek teáspohárnak. Úgy gondolom hogy egy dolog teát inni és más dolog teázni.

Teát szoktam inni például a reggelihez is. Ilyenkor melegítek egy csomó vizet, beleöntöm egy hatalmas pohárba, belelógatok egy filteres teát, teszek bele citromot és édesítőszert és a reggelihez elkortyolgatom. Teljesen mindegy miből iszom, lényeg, hogy jó íze legyen, jobban csússzon lefelé a reggeli. Megmondom azt is, hogy  számomra mi jelenti az ideális reggelit a tea mellé: a bundáskenyér. Ami sajnos tiltott étel számomra, de még emlékszem rá milyen finom tud lenni ha citromos teával öblítjük le.

Lehet teát inni azért is mert az ember álmos és bízik benne, hogy a teában lévő koffein majd kicsit felélénkíti. Ilyenkor sem lényegesek a külsőségek, a lényeg, hogy jó sok tealevelet oldjunk fel a forró vízben, hadd legyen jó erős. Tehát ez sem teázás, csak teaivás.

Hasonlóképpen nem igazán teázás amikor a vendéget kínáljuk meg teával. Ilyenkor az ember a beszélgetésre koncentrál és csak úgy mellékesen kortyolgat a teájából. Egyrészt mert a vendéget illik megkínálni valamivel, munkahelyen még az is fontos, hogy alkoholmentes legyen, másrészt pedig mindig kéznél van. Tehát vendég esetén a tea ideális italnak néz ki. Szívesen teáztam a vendégeimmel én is. De ez sem teázás igazából.

A teázás az már eleve úgy indul, hogy de jó lenne egy jó tea. Aztán a gondolatot tett követi. Kiballagok a konyhába, felteszem a vizet a gázra, közben előkészítem a teáspoharat. Általában filteres teát iszom, tehát azt is előveszem és bekészítem a pohárba. Előveszem az édességet is amivel a teát fogom kortyolgatni. Ez általában valami csokoládéféle, édes lekvár vagy Halva. Utóbbi - ha valaki nem ismerné - egy keleti édesség. Tőlünk keletre biztosan ismerik, de délen és nyugaton is létezik, főleg a Balkánon. Én legutóbb a Lidl-ben vettem görög Halvát amikor görög hetek voltak. Mire ezeket kikészítem a víz is forrni kezd a teafőzőben és le lehet forrázni a tealeveleket.  Néhány perc után a filtert eltávolítom, hogy ne oldódjon ki a csersav, várok még egy keveset és már el is kezdődhet a teázás. Az édességekből egy kevéske mennyiséget beveszek a számba, majd leöblítem egy korty teával. Közben minden korty után kiélvezhetem mint keveredik a tea aromája az édesség ízével a számban. Fenséges dolog. Mellé természetesen a nyugalom is szükségeltetik. Ha nincs idő, vagy rohanunk valahová akkor ne üljünk le teázni.

Ehhez az egész idilli állapothoz nálam egy dolog hiányzik. A pohár. Félreértés ne essék, van elég pohár a házban, tehát van miből teát inni. A teázáshoz nincsen. A teázáshoz nem csak a jó tea, a hozzá való nyalakodni valók és a nyugalom szükséges, hanem az is fontos, hogy a teáspohár alkalmas legyen a teázásra.

Milyen is szerintem az igazán jó teáspohár? Mindenekelőtt legyen füle, hogy az ember akkor kezdhesse a tea kortyolgatását amikor úgy gondolja, hogy a torka már kibírja a forróságot. Aztán szerintem legyen vékony a széle. Ezt különösebben nem tudom megindokolni, én egyszerűen azt szeretem ha a teás pohár széle vékony. Aztán legyen megfelelő űrméretű. Ez is egyénenként változó. Mindenesetre az a megfelelő űrméret ami akkor ürül ki amikor már az ember a teával is eltelt. Ha korábban fogy el a tea pohárból mint ahogy elteltünk volna vele az bosszantó, pár kortyért nem használunk fel még egy filtert.  Ha meg megmarad azt az ember csak azért gyűri le, hogy ne öntse ki a lefolyóba, hiszen pénzt adtunk érte. Nem beszélve a feleslegesen elfogyasztott szénhidrátokról. Végül fontos a külső megjelenés is. Jó ha annak a teáspohárnak esztétikus, szép és ízléses külső megjelenése van. Végére értem az elvárásoknak. Lehet, hogy másnak mások az elvárásai a teás poharat illetően, nekem ezek.

Sajnálatos módon a hazai boltokban nem lehet megfelelő teáspoharat kapni.  Hónapok óta nézem az üzletek polcait, keresem a fenti követelményeknek leginkább megfelelő poharakat de nem találok. A Metró prospektusában láttam valami hasonlót, de nem tetszett. Kicsit körülnéztem az Interneten milyen poharakból isszák manapság az emberek a teát.

Ez itt kicsi is, és füle sincsen. De legalábbis nem látszik.

Ennek szerintem túlságosan vastag a széle és kicsi is.

Ez már megközelíti az általam elképzelt ideális teás poharat csak ez a fémből készült külső rész és a füle kissé bumfurdi. A széle vastagnak látszik, szerintem kicsi is.

Ezt a poharat tekintem én ideálisnak. Akik vonattal jártak a Szovjetunióban jól ismerik. A kalauzok ilyen poharakban szolgálták fel a teát a hálókocsikban utazó utasoknak. Adtak mellé még 2 csomag cukrot is (mindegyikben 2-2 kockacukorral) és mindezért csupán 10 kopejkát kértek, ha jól emlékszem. A mintázat ízlésességéről ugyan lehetne vitát nyitni de nem érdemes. A benne lévő finom és forró tea, az optimális méretű vékony szélű pohár feledtette az esztétikai hiányosságokat. Hát ilyen pohárra vágyom én leginkább a teázásaimhoz. De már nem sokáig. Ukrajnában vannak ismerőseim, időnként találkozom is velük, megpróbálok beszerezni néhányat. Csoda hogy idáig nem jutott eszembe. Igaz, csak az utóbbi időkben foglalkoztatott jobban ez a pohár kérdés, korábban nem. Mindenesetre ha meglesznek a poharaim visszatérek a dologra és megmutatom új szerzeményeimet.

Végezetül egy kép, hogy hogyan mutat két pohár tea egy mai orosz hálókocsi kupéjában. Kicsit megváltoztak a viszonyok. Sajnos szovjet kupét nem találtam.

7 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr765182197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2012.03.11. 19:51:28

Én tehát egy közel fél literes bögréből iszom, de ez más kérdés :-). A számodra ideálishoz közelítő teáspoharam viszont van itthon, néhány éve kaptam, és az ajándékozó itt vette Magyarországon. Tehát létezik. Csak nekem túl kicsi, összesen 2 dl fér bele. De majd ha látok hasonlót, visítok. Jó hangosan, hogy Miskolcon is hallani lehessen :-).

Ismeretlen_14594 2012.03.11. 19:52:04

A második szóban természetesen felesleges egy h betű.

vajgerpeti 2012.03.12. 15:04:09

1973-ban én két ilyen míves poháralátétet hoztam a harkovi nyári gyakorlatról, de sajnos poharat nem tudtam hozzá kapni, mert minden nem lehet egyszerre. Utána hetekig járkáltam Miskolcon az üveg-porcelán szaküzleteket, kezemben az alátéttel, de sehol nem tudtak olyan méretű poharat adni ami beleillett volna. Viszont több alkalommal tettek ajánlatot, hogy megvennék, tekintettel arra, hogy a jelenlegi színéből ítélve tartalmaz némi nemű ezüstöt. Annak idején 7,50 rubel volt az ára, és az utolsó rubeljeimet költöttem rá. Azóta is ott áll a polcon, egy 1940-ben készült korondi kerámia társaságában

Barnák Ildikó 2012.03.12. 19:09:19

Kedves Tanár úr!:) Érdekes volt a bejegyzés és egyetértek más a teázás és teaivás :) Tea mellé pedig tényleg jól passzol a bundás kenyér!:) Mi mostanság a bundás kenyeret brindzával(juhtúró) esszük,és nagyon finom,igaz nem diétás,de ajánlom mindenkinek:) Teázni én füles,jó hangulatú epres bögréből szoktam :) Jó szerencsét!:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.03.13. 18:46:56

Ha lehet itthon is kapni az jó, majd figyelem én is. A visítást előre is köszönöm.:) Egy ideig én is őrizgettem néhány ilyen alátétet mert a poharak mind rendre eltörtek és pótolni tényleg nem lehetett. Egy ideig őrizgettem, aztán megváltam tőlük. Ildikó, köszönöm a tippet, ezt a juhtúrós bundás kenyeret én is kipróbálom majd. Majd igyekszem mértéket tartani.:)

Ismeretlen_14594 2012.03.19. 20:33:58

Tudom, hogy kicsit drága, de ha ilyen van, biztosan van olcsóbb itt: http://www.gourmandia.eu/hogri-1758-1.html http://www.gourmandia.eu/

Ismeretlen_26298 2012.03.22. 06:55:26

Köszönöm szépen, megnéztem. Még nem tudom, hogy döntök. Azt hiszem még futok egy-két kört a bevásárlóközpontokban.
süti beállítások módosítása