HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A PET palackok esete a kánikuklai hőséggel

2012.08.07. 17:58 Morgó Medve

Hát az a lehűlés amit mára jósoltak az időjósok nem jött be. Pedig mostanában már elég nagy biztonsággal el szokták találni, de a mai napra jósolt lehűlés tényleg elmaradt. Ugyanolyan meleg van mint tegnap meg azelőtt. Ami azért nem semmi volt. Még a Pepsis PET palackok is megolvadtak, amire azért még nem volt példa. Az, hogy tegnap sajnálatos módon elírtam egy évvel az atombomba ledobásának évét szintén a kánikulai hőségnek tudható be, mint ahogy az is, hogy a kocsiban tárolt palackok tényleg eldeformálódtak a benne lévő súly és a hőmérséklet hatásra.

A dologra úgy derült fény, hogy a korábban megvett és kocsiban tárolt 8 palack akciós kólából magamhoz vettem egyet, hogy felviszem a lakásba. Többet nem tudtam mert tele voltam egyéb cuccokkal is. A lifthez érve átmenetileg leraktam a földre, illetve csak raktam volna, de nem állt meg. Nézem, hogy mi  a fene van ezzel, hát látom, hogy ebben lényegesen kevesebb kóla van mint lenni szokott. Természetesen a lezáró kupakot is megnéztem, vajon sértetlen-e? Az volt. Na ekkor vettem alaposabban szemügyre a palackot és láttam, hogy  bizony ennek a műanyag palacknak g ö m b ö l y ű lett az alja. Olyan félgömbszerű kipuklisodott. Innen már érthető volt, hogy miért nem akart megállni magától.

Azóta felhoztam a  maradék hetet is, most a konyhában mindenütt pepsis palackok állnak valaminek neki támasztva. És hogy hová lett a palackból az ital? Természetesen a kipuklisodott aljába költözött át ezért látszik felül hiányosnak. Hát ilyen melegek vannak errefelé így augusztus elején.

6 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr295182256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2012.08.07. 20:46:02

Itt sokkal kellemesebbnek tűnt a hőmérséklet, mint tegnap volt.

ferko 2012.08.07. 21:16:26

Lehet, nem ertelek pontosan. Azt mondod, hogy a palack olvadt meg? Raadasul puposodva? Nem arrol van szo, hogy a benne levo levego es co2 tagult ki es az deformalta a palackot? Azert 50-60 fokon meg nem olvad meg a PETP. Boven 100fok felett kezd el maradandoan alakvaltozni a benne levo nyomastol. Lagyulni 200 fok felett. A neten -20 - +115 alkalmazasi tartomanyt talaltam csak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.08.08. 13:14:03

Az a helyzet, hogy ha az enyhülés szót használják egy szót sem szólok. De ha nekem keddre lehűlést prognosztizálnak az számomra olyan 22-24 fokot jelent. Tegnap is osztották a vizet a városközpontban, este láttam a helyi TV-ben. Ma is meleg van. Ami a palackokat illeti maradó az alakváltozás mert már rég kiürült, a konyhai hőmérsékleten várja, hogy elvigyem és az alja megőrizte félgömb alakú formáját. Tehát a melegben meglágyult az anyaga, engedett a hőmérséklet okozta fizikai változásnak és maradóan változtatta meg a formáját. Ebben szerepe lehet a folyadék hidrosztatikus nyomásnak valamint a hőmérséklet növekedés hatására kialakult, gázok okozta nyomásnövekedésnek. Na mit szólsz hozzá?

vajgerpeti 2012.08.08. 21:10:01

Lehet hogy már akkor sem volt sík a flakon alja, amikor megtöltötték. Ráadásul azért bordázott a feneke, hogy merevebb legyen.Kérdés hogy milyen volt a töltet: bubis vagy CO2 nélküli? A két Cola gyártó cég flakonjai csillag alakú bordázattal rendelkeznek alul, de a gyártás miatt van középen egy kis kitüremkedés, ami esetenként kilóg a fenék síkjából, és billeg a flakon.A hidrosztatika nyomásba ne bonyolódjunk bele, mert az igen kis értékű és ilyen nem okoz ekkora változást. Ráadásul ha fektetve teszed a kocsiba akkor gyakorlatilag nem lehet egyszerűen meghatározni a fekvő hengeres köpenyre ható nyomást. Ha már volt olyan kalandod, hogy behorpadt flakon valamilyen okból megfogtál, és megfújtad hogy szép hengeres legyen, csak a palást változott. Ha a kocsiban maradt a napon 60-70 foknál jobban nem nagyon melegedhetett fel, ha pedig a csomagtérnek van borítója, még talán annyira sem. De ez megérne egy egyszerű kísérletet: sima vízzel feltöltött ép flakont lezárni és benne hagyni a csomagtartóban, lehetőleg egy lavórban a későbbi estleges eláztatás megelőzésére. Végül ehhez csak egy érdekesség: a fenékre ható nyomás külső nyomásnak minősül, mivel domború elemre hat, ellenben a palástra ugyanaz a nyomás már belső nyomásnak minősül, mivel homorú elemre hat.

ferko 2012.08.10. 13:01:40

En szodaval toltenem meg. Erzesre azt mondom, hogy a meleg miatt megnovekedett nyomas miatt deformalodott az a palack. A muanyagnak nincs hooke tartomanya, Terheles/ido/homerseklet fuggvenyeben kúszik. A melegben tartani szensavas uditovel tele, az pont egy olyan eset, amikor rovid ido alatt lathato az eredmenye. Ez a kulso-belso nyomas tema teljesen elfelejtodott nalam, mar megerte hozzaszolnom :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.08.10. 13:48:14

A palackok az első ülésen voltak, állított helyzetben, buborékos állománnyal. A hidrosztatikus nyomást én is elhanyagoltam volna de a pontosság miatt nem tettem. Valóban az alja nem sík normál állapotban sem hanem bordázott. A palackok feltöltött állapotban sincsenek teljesen teletöltve így a "lavóros" kísérletnek nem sok értelme lenne, a folyadéknak volna hová tágulni. Az a 3 dl-nyi levegő meg nem tud akkora nyomást létrehozni, hogy szétvesse a palackot. Azért fiúk, jól megdumáltuk ezt a dolgot, köszönöm a tartalmas hozzászólásokat. :) További kísérletekre már nem gondolnék ha nem haragszotok.:)
süti beállítások módosítása