HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kreditrendszer nélküli felsőoktatás

2012.12.22. 07:26 Morgó Medve

Sok szó esik mostanában arról, hogy a hallgatók nem végeznek időben, sokan be sem fejezik az egyetemet és ez nem jó. Hát ez tényleg nem jó. Sok oka van ennek a sikertelenségnek, én most csupán egyet ragadok ki a sok közül: ez pedig a kreditrendszer. Amiről azt hittük, hogy majd ettől lesz jobban képzett és tájékozottabb értelmiségünk. A bevezetéskor az volt a legfőbb indok, hogy a hallgatók majd részben szabadon választják meg mit és mennyit hallgatnak. Egy a lényeg, hogy összeszedjék a diplomához szükséges kreditszámot. Jogi és közgazdasági kurzusokat hallgató mérnök hallgatókat vizionáltunk, relativitáselmélettel ismerkedő bölcsész hallgatókat álmodtunk a mérnök- vagy természettudományos végzettségre vágyó hallgatóság közé. Aztán be kellett látnunk, hogy ez nem megy. A bolognai rendszerbe belehajtott felsőoktatási intézmények vért izzadtak amíg olyan tanterveket sikerült összeállítaniuk ami alapján nagyjából nyugodtan kiadhattak egy diplomát arra a szakra amiről a tantervek szóltak. Hol volt itt idejük a mérnökhallgatóknak a polgári joggal kapcsolatos áthallgatásra? Sehol. Mint ahogy a bölcsészhallgatók sem vettek fel számítástechnikai kurzusokat. A viszonylag kevés, valóban szabadon választható tárgy nem is adott erre sok lehetőséget. Ha a hallgató szeretett volna eljárni a saját előadásaira és gyakorlataira (máshol szemináriumokra) már ahhoz is szigorúan az úgynevezett mintatanterv szerint kellett haladnia, mert ha nem így tette ütközések léptek fel az órarendjében. És akkor jöttek az alkudozások a tanárokkal, hogy ki az aki szemet huny afelett hogy a hallgató nem jár hozzá órára mert éppen egy másik előadóban ücsörög. A mintatantervet tartani viszont nem könnyű. Elég egy-két tárgy nem teljesítése és már borul a rendszer. Sőt, már hallottam olyat is, hogy már a mintatanterv mellett is vannak ütközések. Ami nagy baj, mert akkor lehetősége sincs a hallgatónak hogy minden tárgyhoz tartozó órára eljárjon. Márpedig a szorgalmas hallgatók szeretnek órára járni. Az oktatók meg szeretik ha járnak hozzájuk órára. Így eleve kódoljuk a sikertelenséget. Summa summarum a kreditrendszer nem jó arra amire kitalálták. Akkor mire jó? Hát jó arra, hogy a hallgatók hosszú évekig bent maradjanak a felsőoktatásban.

A mi időnkben lehetőség volt egy félév megismétlésére ha az ember a vizsgaidőszak végére nem teljesítette a követelményeket, aztán még egy egészségügyi okok miatti halasztás és vége. Mehetett a fiatal más hivatást keresni. És többnyire találtak is. És lettek belőlük boldog TV szerelők, fogtechnikusok vagy autószerelők. Mert belátták, hogy nem valók egyetemre. Sokan most sem oda valók, de a kreditrendszer miatt ez hosszú éveken át nem definiálódik. A hallgatók hallgatók. Ha nincsen kényszerítő erő ők a kisebb ellenállás irányába mennek. És ez úgy gondolom természetes. A szülők meg fedezik a taníttatás költségeit, ki tudja milyen meggondolásból. Talán azért mert mire kiderül, hogy gyermekük nem való diplomásnak már késő. Addigra sok pénzt fektettek a dologba, most már azt szeretnék ha meg is térülne valami. Érthető dolog. Nem beszélve arról, hogy az egyetemek és főiskolák is érdekeltek abban, hogy sok hallgatójuk legyen, a finanszírozás miatt. Amit egyszerűen csak fejkvótának szoktunk hívni.

Az okok felvázolása után illenék valami előremutatót is mondani. Legyen hát. Szerintem a felsőoktatás jobbá tétele érdekében az első lépés lenne a kreditrendszer eltörlése. Még a felvételi vizsgát sem kellene újra bevezetni, amit sokan emlegetnek. Ha az említett kétszeri ismétlési lehetőség marad meg két félév "beáldozásával" kihullanak a nem ide valók. Gazdasági oldalról meg azzal kéne megtámogatni a rendszert, hogy a fejkvótát akkor is meg kéne hagyni az egyetemeknek és főiskoláknak amikor már a nem odavalók eltávoztak. Amit csak az oktatás fejlesztésére fordíthatnának. Kicsit "gáláns" és nagyvonalú megoldás, de aki elhagyná az egyetemeket és főiskolákat tényleg jól képzett értelmiségi lenne. Országunk gyarapodására, ami ügyben szintén tenni kéne valamit, mert tényleg nagy az elvándorlás. Ha meg kiválóan képzett diplomásaink lesznek még nagyobb lesz.

2 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr325182314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2012.12.23. 14:00:06

En ugy emlekszem a regi rendszerben egyszer bukhattam, masodszor meg foigazgatoi engedellyel. Igy a foiskola elvegzese 6+2 felev, lyukas feleveket is beszamolva 5 ev volt. Az egyetemen en voltam az elso kredit es az 10 felevet 15 felev alatt kellett teljesiteni. a felsobbevesek egyszer bukhattak egyszer kerhettek dekanit (egesz egyetemi palyafutasuk alatt egyszer kerhettek dekani meltanyossagit barmire). Az kell hogy mondjam a kreditben nem volt sokkal tobb ido az egyetem elvegzesere. Szerintem a kezdok-vegzok arany sem volt jobb (negyede?) mas kerdes, hogy aki nem akarta elvegezni az is bent ulhetett 3 evet mondjuk. aztan ujra felvetelizett es kezdhette nullarol. igy lehett valaki sokaig egyetemista. Esetleg mas szakon is bekerult. A mostani rendszert nem tudom, 98ban vegeztem, jovore lesz 15 eve. Nem tudom hogy lehet nyilvantartani, de fizessen az allam 12 felevet per kopf, aztan mindenki ossza be ahogy tudja.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.12.26. 08:35:36

Most már azért én is belátom túl merész volt a javaslatom. Szerintem is valahol ott van az eb elhantolva, hogy korlátozni kell az államilag fizetett szemesztereket valamint korlátokat kell beiktatni. Vagyis aki nem halad a kreditekkel megfelelő tempóban távozzon az egyetemről. Ilyen korlátokat azért nem túl nehéz beépíteni. Korábban ilyen volt, hogy az első 4 félévben meg kellett lenni a kreditek 50 %-ának. A mi időnkben meg az első 4 félév alatt nem lehetett több az utóvizsgák száma mint 12. Ami elég toleráns szabály volt. Egyébként köszönöm a hozzászólásaitokat, már aggódtam, hogy teljesen rosszul látom a dolgokat és tapintatból nem írtok.:)
süti beállítások módosítása