HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Gázos ügy

2013.07.04. 11:32 Morgó Medve

Megmondom őszintén, ha legutóbb nem zengtem volna be miről is írok legközelebb, már visszalépnék. De hát be lett zengve, lássuk tehát a medvét.

A múlt hét pénteki megyei lap arról ír, hogy egy tavaly szeptemberi rendelet értelmében az "1981 előtt vagy bizonytalan időpontban üzembe helyezett készülékeket 2013. december 31-ig ellenőriztetni kell. Az ellenőrzés már javában tart, olyannyira, hogy Miskolcon eddig csaknem hatvan társasháznál találtak hibát, zárták ki ezeket a szolgáltatásból." Hát ha tényleg társasház, akkor ez a mi esetünkben például 100 lakást jelent egy 10 emeletes, 4 lépcsőházas tömbben. De olvassuk tovább. "A gond az, hogy a visszakötésre, a hiba elhárítására szűkös a társasházak kerete. Egy épületre másfél millió kellene, plusz lakásonként közel 60.000 Ft. De van olyan lakóközösség ahol összesen 300.000 Ft van a kasszában". Hát ebből nehéz lesz a másfél milliót kifizetni. De gondolom a lakásonkénti 60.000 forintot sem lesz könnyű beszedni. Adódik a kérdés: mi lesz ezekkel a lakásokkal, az ott élő családokkal?

A válaszhoz lapozzunk a 3. oldalra ahol arról értesülünk, hogy a Tóth család hölgy tagja egy kétlapos villanyrezsón főzi az ebédet. Nagyon újnak néz ki ez a rezsó, valószínűleg új beruházás. Ugyanis kép  is tartozik a cikkhez. Hogy mi lesz? Olvassuk el mit mond a Tóth család férfi tagja: "Nem tudom, egyelőre rezsón főzünk." Nem egy megnyugtató dolog ez, főleg ha beköszönt majd a fűtési szezon. Én tovább nem is tárgyalnám a dolgot inkább kíváncsian és némi aggodalommal nézek a jövő elé, ugyanis nálunk is gáztűzhely van. Én nemrégiben majdnem kidobtam az ezeréves villanyrezsómat, ezek szerint jó, hogy nem tettem. Megpróbálom átvészelni vele az esetleges gázmentes napokat, heteket. A mikrohullámú sütő is sokmindenre jó. Azért egy dolog aggaszt, azonkívül, hogy kényelmetlen lesz ez az egész. Mégpedig az, hogy a villamos hálózatot valószínűleg nem ilyen terhelésre méretezték. Lakásonként 2 kW plusz energiafelvétel csúcsszerűen bizonyára megviseli majd a vezetékeket is. Olvasom azt is, hogy az ügy a parlamentben is téma volt, és az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy rövidesen módosítják a rendeletet.

Mivel az ezután következőket magam sem értem szintén idézem: " A felülvizsgálat és a módosítások költségeit az állam és a gázszolgáltató viseli majd, a vizsgálat árát pedig hatósági árassá teszik, mert jelenleg más-más árakon dolgoznak a megbízott cégek". Itt már csak egy dolog nem világos, mi az, hogy módosítások? Ha a felmerült hibák kijavítását értik alatta, akkor úgy néz ki rendben van a dolog, az állam és a szolgáltató átvállalja a költségeket. Ami például a mi társasházunk esetén 1.500.000 + 60x100.000 = 7.500.000 forint. Vagy nem jól értem?

Végezetül egy idézet az említett újság keddi számból: "A kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja, a fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelenteni, ha olyan készüléket üzemeltet amely felülvizsgálatra szorul - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium." 

Kicsit zavaros nekem ez az egész ügy ezért is fáztam tőle, de hát - mint írtam - ha már beharangoztam megosztottam olvasóimmal. Ha valaki nem értené mit nem értek javaslom csak egy dolgot gondoljon át: az épületekbe valahol egy csövön belép a gáz, itt lehet, hogy van valami nyomáscsökkentő, majd továbbmegy a lakásokba, ahol a gázkészülékekbe jut. Úgy mint tűzhelyek, konvektorok. Ezek lehetnek a gázkészülékek. És mi van a csőhálózattal ami a házban van kialakítva? Az is gázkészülék? Hát emiatt nem látok én tisztán ebben a kérdésben. De ha valaki megmagyarázza örömmel veszem.

3 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr695390599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2013.07.04. 21:08:46

Most erről csak röviden, mert nagy a zsúfoltság itthon, majd a jövő héten visszatérek még. Panellakásokban általában az egyetlen gázkészülék a gáztűzhely. A hozzá felvezető fémcsövet ellenőrzik a ház előtti belépő csatlakozástól, végig az összes lakásban a gáztűzhely előtti csapig, és a tűzhelyhez vezető csövet a csap után.
Ott van gáz, ahol konvektorok, tűzhely, és a fürdőszobában gázos vízmelegítő van, és a bevezető csövet még soha nem ellenőrizték, és ráadásul föld alatt van a cső, védőcső nélkül vezetve, ami már esetleg szétrohadt és szivároghat.
A panel házakban nincs nyomáscsökkentő a vezetéken mert a hálózatban van beállítva a szükséges nyomás.
Szabálytalan a csap ha az nem golyós csap, hanem a régi klasszikus kúpos csap. Ennek a vizsgálatnak a költsége a társasházat terheli. Az általam képviselt 30 lakásos társasházban ez kb 120000-130000 forint. A csap utáni csövet ha nem megfelelő ki kell cseréltetni a tulajdonosnak: ez a cső már nem lehet fémhálós hajlékony csődarab, hanem műanyag, ami hajlékony. Ez a cső a hosszától függően 5000-10000 forint. A nagyon régi kemény cső sem megfelelő. Erről a vizsgálatról a tulaj kap egy jegyzőkönyvet,hogy ideiglenes megfelel, aminek alapján ezt a csatlakozó csövet ki kell cserélni záros határidőn belül, mert ezt később ismételten ellenőrizni fogják és ha nem történt meg azt a gáztűzhelyet kizárhatják a szolgáltatásból. Ha valaki nem engedi meg az ellenőrzést az egész strangot kizárhatják, a házba bemenő csőnél.Ennek az elzáró szerelvények a helyét tábla jelzi általában a falon kívül, amihez speciális kulcs való, nehogy valaki szórakozásból el tudja zárni.
A mi társasházunkban lépcsőházanként egy bemenő cső van ahol a pinceszinten a födém alatt a felszálló csövek lakásoszloponként vannak kiosztva. A cső másik végén lévő gáztűzhely ellenőrzés a szolgáltató költsége lesz, ha elfogadják a rendeletet a nagy házban. Itt a vizsgálat szükségességét az szabja meg, hogy mikor szerelték be a tűzhelyet.
Továbbá ellenőrizni fogják a konyha légcseréjét is, főleg ott ahol a panelprogram során ablakot cseréltek, hogy az automatikus szellőző panel az ablakba be van-e szerelve.
Ezeket az ellenőrzéseket csak akkreditált vizsgálók végezhetik el, műszerekkel, főleg azt hogy nincs e valahol gázszivárgás.
Nagy a tolongás a vizsgálóknál, mert ezt nem a gázszolgáltató csinálja, ők csak az utólagos ismételt ellenőrzést végzik, ott ahol valami hiba volt. De lehet hogy a katasztrófa védelem száll be.
Én három hete csak októberre kaptam időpontot az ellenőrzésre terminust!
Kell a társasház közös képviselőjének vagy a szövetkezet képviselőjének egy ilyen vizsgáló céget.
A gáztűzhely felülvizsgálatát a tulajdonosnak kell kérni a szolgáltatótól, ha jól értelmeztem az előzetes leírásból.

vajgerpeti 2013.07.05. 16:36:42

Csak egy kis kiegészítés: a felszálló vezetékek: gáz víz elektromos a közös tulajdon része, ezért kell a közösségnek fizetni ezek vizsgálatáért. Azt, hogy meddig tart: az áramvezeték a villanyóráig, a gáz a gázmérőig, illetve a tűzhely előtti elzáróig.
A gáztűzhely beállítását a szereléskor kell beállítani földgázra.

Morgó Medve 2013.07.06. 07:21:28

Tudtam, hogy Rád számíthatok. :) Köszönöm a részletes tájékoztatást. Sokat nem tudnék hozzátenni. :)
süti beállítások módosítása