HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hamvak a Dunába

2015.09.15. 22:00 Morgó Medve

92 éves korában elhunyt Fejes Endre. Fejes Endre nagy író volt, látszik ez azon is, hogy Balog Zoltán miniszter is részt vett a gyászszertartáson. Voltak még egyéb hírességek is, akik meg is emlékeztek az íróról. A teljesség igénye nélkül megemlékezett  Törőcsik Mari, Spiró György és Koltai Lajos is. Én is szerettem Fejes Endrét. Elolvastam néhány művét, a Rozsdatemetőt is, amelyet leggyakrabban említenek vele kapcsolatban, nekem azonban a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című regénye a kedvencem. A regényből nagy sikerrel játszott film is készült. Harsányi Gábor csodálatosan alakította a kisstílű szélhámost, aki a hónap 3 napján a görög diplomatát játszotta, míg a többi napon éhezett, hogy a következő hónapban 3 napig megint "görög diplomat" lehessen. Nem mindenki tudja, ezért leírom, hogy a regény alapja megtörtént bűncselekmény. Elkövetőjét halára ítélték és kivégezték.

No de nem ezért ragadtam "tollat", de nem is azért, hogy Fejes Endréről írjak. Őróla majd írnak az irodalomtörténészek. Én a végtisztességnek erről a szokatlan módjáról szeretnék írni ahogy az író óriás hamvait a Dunába szórták. Ami nem is szórás, inkább süllyesztés. Én ugyanis részt vettem már egy ilyenen, középiskolás osztálytársam hamvait szintén a Dunába süllyesztették. Leírom, hogy történt.

A Dráva utcai kikötőben a meghirdetett időpontban már ott állt egy hajó, amely úgy gondolom speciálisan erre a célra van kialakítva, de ez nem biztos. Sőt, szerintem egyáltalán nem, mert nem hiszem, hogy annyi szertartás lenne ami gazdaságilag rentábilissá tenné a kizárólagos használatot. Tehát ott hagytuk abba, hogy ott állt a hajó, a személyzet szépen kiöltözve várta a gyászolókat a bejáratnál és a hajó belsejében, amely az alkalomhoz illően volt berendezve, illetve feldíszítve. A gyászolók érkezés után elfoglalták helyeiket, én is ezt tettem, és a teremben csendben várakoztunk. Amikor elérkezett az ideje elkezdődött a gyászszertartás. Az ülő résztvevők elé lépett egy személy aki elbúcsúztatta a megboldogultat. Lehetett pap is, de lehetett hivatásos búcsúztató is, már nem emlékszem. Ezután a személyzet felszólított bennünket, hogy fáradjunk föl a fedélzetre. Miután ez megtörtét, alul oldalt kinyílt egy ajtó majd kitoltak (vagy lehajtottak) egy fél négyzetméteres kilépőt amin megjelent a személyzet egy tagja (szépen kiöltözve, sötét nadrágban, fehér ingben, sötét mellényben, fehér kesztyűben) kezében tartva egy koszorút, abban pedig a sóból készült urnát az osztálytársam hamvaival. Mi ezt fentről a fedélzetről láthattuk. Pár perc múlva az ott álló férfi lehajolt és óvatosan ráhelyezte a koszorút az urnával a vízre. Ezt követően mi is bedobáltuk a magunkkal hozott virágot, majd a hajó megfordult és elindult visszafelé. Az urna pedig a koszorúval együtt szép lassan úszott, majd elmerült a Duna hullámaiban. Elmondhatom, hogy szép és ünnepélyes volt az egész temetés, méltó egy ember hamvainak elhelyezésére. Ezután visszamentünk a terembe, ahol sor került a halotti torra, ami szintén megérne egy misét. Mármint a tor mint olyan és nem ez a tor, amelyről itt szó van. De erről majd máskor.

2 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr367791276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2015.09.17. 17:39:45

Megható történet. Volt azonban ha jól emlékszem Gazdagréten László atya, egy katolikus plébános, akinek volt pilóta vizsgája és kétfedelű géppel repült,egy PO2-s típussal. Ezen a gépen tartott esküvőket is, több alkalommal a Duna felett repülve pedig az elhunytak hamvait is szétszórta a Duna fölött. Nagyszerű ember volt sokat szerepelt régebben a rádióban is, sajnos nagyon korán meghalt, nem volt talán 60 éves sem.
Ha a tisztelt olvasók között van aki esetleg többet tud róla Morgómedve nevében kérem írjanak róla.
Én most már túl vagyok a második szürke hályog műtéten,így újra színesben látom a világot, és úgy fest hogy a jogosítványom meghosszabbításának már nem lesz akadálya, és csak olvasáshoz kell majd szemüveg.
Sajnos szomorú híreket is meg kell osztanom a blog olvasóival: egy hét alatt három kollégánk halt meg: prof. Bíró György jogász kollégánk, Bíró Zoltán a Szervezési és Vezetéstudományi tanszék főiskolai docense és Somfai Attila professzor a Műszaki Földtudományi kar nyugdíjas oktatója.
Nyugodjanak békében, kívánok neki utolsó Jószerencsét.

Morgó Medve 2015.09.18. 05:00:04

@vajgerpeti: Jól emlékszel, valóban elég világi beállítottságú atya volt, szegényt tényleg elég korán magához szólította az úr. Sajnos nekünk van még egy halottunk, egyik kolléganő férje, akit mi is jól ismertünk mert szakestélyeken gyakran megfordult. Héger Tibor, 46 évesen ragadta el a halál. Édesanyja is az egyetemen dolgozott.
süti beállítások módosítása