HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Szép kor

2006.03.12. 10:57 Morgó Medve

Kezd kialakulni. Érdemes végigírni a sorokat. És úgy látszik nem kell dátum.
És akkor néhány gondolat egy újfajta divatról.

Először egy hirdetésban hallottam, valami idősotthont reklámoztak, ott említették az idős- vagy öregkor szinonímájaként.
Tudom igy is lehet említeni az idősebb emberek korát de én azért mégiscsak maradnék az idős vagy netán öreg kifejezések mellett.
Mondhatjuk kevésbé tapintatosan például, hogy  "öregkorban már az ember kevesebbet bír..." vagy tapintatosabban "idősebb korban már az ember kevesebbet bír..." . Szerintem tökéletesen megfelel.
Miért nem tetszik a "szép kor" kifejezés?

Elsősorban azért, mert ha valamire van kialakult és jó szavunk, kifejezésünk felesleges olyan régies ma már kevésbé használt szavakat használni amelyeknek fő jelentése teljesen mást jelent. A lányok, asszonyok, festmények, egy táj valóban lehetnek szépek. Egy kor mellé én nehezen tudom társítani a szép szót.  Nem is akarom.
Legalábbis ebben formában nem. Abban igen, hogy például "...szép kort ért meg, Isten nyugosztalja!".
Kicsit bonyolult, de azért a lényeg látszik.:)

Egyébként nem tetszik azért sem mert álságos. Álságos mert gyanítom szavazatokra számít, álságos mert hízelgő. Attól félek ha majd megint nem akarunk semmit az idősebb emberektől, sem idősotthont eladni nekik, sem szavazatot ujra időskorúak és öregek lesznek majd. Tessenek csak figyelni majd!

Tegnapelőtt már az (átmenetileg) ujra felfedezett TV-bamondó Endrei Judit is ezt a kifejezést használta valamelyik csatornán.
Úgy tűnik nincs megállás. :(

Szólj hozzá!

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr195181066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása