HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mindenszentek

2006.11.02. 04:39 Morgó Medve

Tegnap én is hazamentem a falumba. Szüleim, nagyszüleim sírjára vittem virágot, mécsest, koszorút. Úgy ahogy illik. Felrémlettek előttem gyermekkori emlékeim amikor Mindenszentek nem volt ünnep, este iskola és munka után mentünk ki a temetőbe. A temető parton volt, tőlünk szépen látszott a milliónyi gyertya fénye. Szép volt látni. Aztán közelről is, a sötétben ünneplőbe öltözött emberek álltak a gyertyákkal kivilágított sírok előtt csendben és gondolkoztak. Mi gyerekek kiscsikó módjára próbáltunk ugrabugrálni, szaladgálni, de hamar csendre intettek bennünket. Érthető volt felszabadultságunk hiszen mi még nem ismerhettük azokat akik lent feküdtek, akikért a gyertyák égtek.

Mennyivel másabb ma ez az ünnep. Ma az emberek jobbára délelőtt mennek ki a temetőre. Alkalom ez arra is, hogy kicsit hosszasabban meg-meg álljanak egy egy ismerőssel, távoli rokonnal szót váltani.

A sírhoz érve is megáll az ember és megannyi emlék tör elő. És a hála, mert a szüleim annyiszor siettek segítségemre mikor bajban voltam, rájuk mindig számíthattam. Még akkor is amikor rossz voltam. A büntetésemet megkaptam, elviseltem, aztán együtt követtünk el mindent, hogy a következett anyagi vagy erkölcsi károkat helyrehozzuk. Ápám is szegény első szóra utazott a világ végére Hódmezővásárhelyre, akkor még annak számított személy vonattal, keresztül az Alföldön, hogy megbeszéljük a dolgot, mikor úgy nézett ki nem szerelnek le és nem engednek egyetemre egy kissé felfújt őrszolgálati vétségért. Igaz segíteni nem tudott, de legalább éreztem velem vannak a bajban is. Vagy mikor szegény anyám számtalanszor fogott össze velem, hogy apám ne tudja meg apróbb kis "gaztetteimet". Aztán volt, hogy megúsztuk, volt, hogy együtt "szorultunk" ahogy felénk mondták. Azaz apám mindkettőnket megrótta ilyenkor, napokig "mosolyszünet" volt.

Nem voltam egy puszilkodós fajta, a családban sem puszilgattuk egymast gyakran. Ha elmentünk valahová hosszabb időre, vagy megjöttünk akkor dukált a kölcsönös puszi. Nem mondogattuk egymásnak, hogy "szeretlek", enélkül is tudtuk szeretjük egymást mi a családunkban, és mi vagyunk a legfontosabbak egymásnak. Remélem szüleim tudták enélkül is mennyire szerettem őket. Ha nem, akkor most innen is üzenem nekik. :)

3 komment

Címkék: Személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr515181298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bALEKINA 2006.11.02. 15:13:23

Én idén is este voltam temetőt látogatni, mivel nappal dolgoztam. :) Sajnos idén nem fért bele az, hogy hazautazzak kis falumba, de gyújtottam az elvesztett szeretteimnek egy gyertyát. Viszont ellátogattam Dunaújvárosba, az ottani temetőben is nyugszik néhány számomra fontos ember. Olyanok is vannak közöttük, akik úgy fontossak nekem, hogy nem is ismertem Őket személyesen, csak sokat hallottam róluk és valami olyasmit tettek az életükben, ami hatással volt közvetve rám is. Ilyen személyek például Laci bácsi (Molnár László) és felesége Zsuzsanna. Sajnos nem ismertem Őket, de gyújtottam a sírukon egy gyertyát. :)

bikfic 2006.11.02. 22:04:14

Jó, hogy említetted ezt a "szeretlekezést" - na ez a harmadik amerikai hülyeség, amit átvettünk (a Halloween és a Valentin-nap után). Nem veszik észre az emberek, hogy amit százezredszer ismételgetnek rutinszerűen minden telefonáláskor, minden elköszönéskor, az teljesen hiteltelenné és üressé válik? Egyszerűbben szólva: nem mondani kell, hanem csak úgy simán szeretni.

Ismeretlen_26298 2006.11.03. 20:29:36

Molnár Lászlót én is ismertem, gyakran találkoztam vele a folyosókon amikor jött az Egyetemi Tanács üléseire, akkor még Dunaújváros hozzánk tartozott. Igaz csak látásból ismertem, de mosolygós személyisége nekem elég volt jellemének alaposabb megismeréséhez. És hát másoktól is hallottam amit Maga is megerősít, tényleg nagyon rendes ember volt. :) Bikfic, mi Veled egy húron pendülünk amerikanizálódás ügyben. Ma én is láttam egy kivágott tököt egy ház teraszán és hát hogy is mondjam, szóval tele van a t...m ezekkel az amerikai majmolásokkal. Igazad van a Valentin nap is ilyen, meg az Indián nyár is. Régebben tervezek már morgást a fentiek ügyében, napokon belül meg is teszem. Az erkölcsi siker egyrészét átadom majd Neked. :))
süti beállítások módosítása