HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Pörköltet csinálunk görög földön

2006.12.16. 13:07 Morgó Medve

Elméláztam kicsit azon a 12 évvel ezelőtti görögörszági nyaraláson. Tulajdonképpen mi azért vittünk annyi cuccot mert nem kellett cipekedni. Kocsival vittük ki a Felvonulási térre, onnan busszal a célállomásig, tudtuk a ház a közelben van, nyilván ott sem volt várható sok cipekedés. Meg hát voltunk heten, a busz 12 %-át mi tettük ki. Gondoltuk jut hely a csomagtartóban bőven.:) Arra meg igazán nem gondoltunk, hogy homokszem kerül a gépezetbe és egyedül cipelek majdnem mindent a buszhoz jó 200 méter távolságra mert a többiek nehezen találtak taxit. :)

Végülis 25 óra buszozás után megérkezvén beestünk az ágyba aztán mikor felébredtünk el is feledtük az egészet. Éltünk mint Marci Hevesen. A közelünkben volt egy ABC, Amstel sör mindig volt, persze jó hidegre lehűtve, Cola, Fanta szintén. Vittünk egy halom konzervet amiből apróbb-nagyobb trükkökkel egész jó főtt ételeket varázsoltunk. De azért vágytunk "igazi" főtt ételekre is igy időnként be-betértünk egy-egy vendéglőbe is. Imádtam a roston sült bárányt, mindig ezt ettem.

Hát az egyik étteremben jó volt a pincér. :) Leejtette a colás üveget, ami nem tört össze ugyan de gyorsan felkapta és elment, hogy kicseréli. Jött is vissza pillanatokon belül egy látszólag másikkal, hát hamar lebukott szegény, hogy nem cserélte ki mert mikor kinyitotta, csak úgy spriccelt ki belőle a cola szanaszét.:) Mint mikor felrázódik az üveg.

Aztán tovább nőttek igényeink, úgy döntöttünk, hogy disznópörköltet főzünk. Húst könnyen vettünk, akkor ugy 700 Ft volt magyar pénzben egy kilónyi lapocka. Egyedüli gondot a tejfel okozta. Mert akkor már vérszemet kaptunk, nem elégedtünk meg sima pörkölttel, tejfelt is akartunk bele. Persze gasztronómiailag a dolog nonszensz, nem paprikás csirkét csináltunk, na mindegy erre vágytunk. Elkezdtünk tejfelt keresni. Angolul millió helyen próbáltuk elmondani mit akarunk.

A dolog azért is nehéz volt mert nem is tudtuk, hogy készül a tejfel. Én annyit tudtam, hogy gyerekkoromban kiskanállal mindig lelopkodtam a kancsóban azt a 2-3 miliméternyi tejfölt ami keletkezett, nagyanyám meg kergetett fakanállal a kezében a kert végéig mikor észrevette. Gyanítottam, hogy nagyipari módszerekkel nem teljesen igy készülhet. Na mindegy, valahol aztán azt mondta egy eladó, hogy amit keresünk azt kréma galaktosznak hivják - ha jól emlékszem - de neki nincsen. Innen már egyszerű volt a dolog: kréma galaktoszt kell keresni. Találtunk is hamarosan, boldogan vittük haza az apartmanba. Mindenki főzött. Volt aki a húst mosta, volt aki sörért szaladt, mások hagymát tisztítottak, paprikát paradicsomot mostak, égett a kezünk alatt a munka. Ínyünk egyre inkább vágyott az ismerős ízek után. Eljött az ideje a tejföl hozzáadásának. Én valahogy úgy éreztem meg kéne kóstolni. Meg is kóstoltam. Hát csak picit tévedtünk. Az bizony tejszín volt.  Ezt bizony nem tettük bele. De azért enélkül is jó étvággyal zabáltuk tele magunkat disznópörkölttel és itthonról vitt szarvacskával. Uborkasalátával. Jéghideg Amstel sörrel. Ebéd után pedig egy igaz nescafét ittunk igazi görög tejszínnel. Azaz kréma galaktossal.:) Annyi hasznunk azért volt belőle, hogy igazán finom kávékat ittunk ezután. Azt hiszem enélkül nem adtunk volna ki pénzt tejszínre.:) Itt a vége fuss el véle! :)

7 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr635181323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klarissz · www.klarissz.blogol.hu 2006.12.16. 14:49:29

Úgy tudom, hogy sem a görögöknél, sem az olaszoknál nem használják a tejfölt. Valami hasonló van, de nem az igazi.

gigi1976 2006.12.16. 15:44:24

Hidd el, isteni lett volna tejszínnel is, csak kicsit együtt kellett volna főzni az egészet :-).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2006.12.16. 18:29:41

Örülök, hogy újra itt vagytok.:) Tudod Klarissz ezt mi nem tudtuk igy aztán tényleg elég sok energiát belefektettünk.:) Gigi, eszünkbe sem jutott megpróbálni mert a tejszín édes. Egyetemista koromban mindig rosszul voltam mikor a vietnámiak cukorral sütötték a csirkéiket.:) De a kávéban isteni volt.:)

gigi1976 2006.12.17. 09:01:30

Lehet, hogy az egy édes tejszín volt, de amúgy a tejszín ugyanúgy semleges, mint a tejföl. Ezért lehet pl. isteni tejszínes-gombás csirkét sütni vele, meg isteni joghurt-tortát is, meg somlói galuskát enni.

andereM. 2006.12.17. 11:14:13

Egy közeli ismerősömtől tudom, hogy görög földön nincs tejföl. :-) Valami savanykás joghurtféle van, azzal csinálják a tzatziki mártásukat is.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2006.12.17. 22:30:45

Lehet, hogy ha alaposabban elolvasunk egy utikönyvet már itthon tudtuk volna, hogy felesleges tejfelt keresni:) Egyébként most jobban utánagondolva tényleg olyan semleges forma íze van a tejszínnek. Köszönöm a hozzászólásokat.:)

bALEKINA 2006.12.19. 12:58:01

Belekotnyeleskedek kicsit. Nem mindegy, hogy főzőtejszínt veszünk (aminek nincs egyáltalán édes íze), vagy "egyéb" tejszínt. :) A főzőtejszínnel én még a tojásrántottát is megbolondítom néha, olyan jó kis selymes íze lesz... ;)
süti beállítások módosítása