HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Esztergomi történetek 8. Járvány

2007.01.18. 13:20 Morgó Medve

Már nem emlékszem mikor tört ki az országban az influenza járvány de az eseményekből arra következtetek, hogy nem elsősök vagy másodikosok lehettünk.

Az egyik tavasszal, talán március 15-e előtt vagy esetleg Húsvétkor, nem emlékszem már pontosan de nem is érdekes, influenza járvány söpört végig az országon. A rádióban a hírekben vezető információként szerepeltek az influenzával kapcsolatos hírek. A betegek száma nőttön nőtt. Drámai helyzet uralkodott az országban. Minket ugyan nem nagyon érdekeltek az efféle híradások mindaddig amíg meg nem szimatoltuk bennük a nagy lehetőséget. Na persze ehhez az is kellett, hogy az osztályból néhányan megbetegedjenek és bekerüljenek a betegszobába. Mi meg irigyen gondoltunk rájuk, mikor félig aléltan (no, még nem az influenzától hanem a félelemtől) találgattuk, hol tarthat a lapozással a naplóban M. vagy N. tanár úr és az egész osztály megkönnyebbült mikor kihívták felelni W. Janit. Na szóval summa summárom a sárga irigység evett meg bennünket mikor a betegszobán henyélőkre gondoltunk.

Aztán nőtt a betegek száma és felmerült bennünk a gondolat, mi lenne ha mi is betegek lennénk? Nem nagyon, csak egy kicsit. Éppen csak annyit, hogy ne kelljen iskolába menni. Hirtelen megnőtt az orvosi rendelőben a betegek száma, már be sem fértünk mind, az orvosi vizsgálatra várók egyrésze már a folyosón várakozott. A szegény falusi orvos aki sebészetből olyan nagy bátorságról tett tanúbizonyságot nemrégiben mikor megoperáltuk H.-t most sorra utalta ágynyugalomba a nála megjelenteket. Pillanatok alatt kinőttük a betegszoba néhány ágyát, a "betegek" nagyrésze már a saját szobájában heverészett a saját ágyán. Nyugodtan mondhatom az egész "Ifjú Gárda" kollégium egy nagy betegszoba lett. Az iskolában már alig lézengett valaki, leginkább csak tanárok, de ők sem sokáig, mert egy-egy osztályba járt ugyan néhány fiú de nekik már ők sem tartottak órát. Mi meg jól elvoltunk. A kaját önkéntes és nem önkéntes betegfelelősök ágyba hozták, jókat aludtunk, bagóztunk, meg dörzsöltük fel a hőmérőt. Aztán meg ráztuk le ha véletlenül 42 fok-ra is felment. A szobákból vidám anekdótázás hallatszott ki, az jókedvű nevetés messze hangzott a nyitott ablakon, hogy azonnal halálhörgésbe forduljon ha be-bejött egy-egy tanár véletlenül a nagy röhögésekre.  

Így teltek a napok, vártuk a tavaszi szünetet, hogy megyünk haza. Egyszercsak derült égből villámcsapásként ért bennünket a hír, hogy az iskola vezetősége úgy döntött, hogy aki beteg az nem mehet haza, nem hordhatjuk szét a kórokozókat meg a vírusokat az országba. Puff neki! Erre nem számítottunk. Kicsit szomorkás hangulatban tértünk nyugovóra, a vacsora sem kellett igazán, nem volt már étvágyunk sem. Hiába, igencsak számítottunk erre a pár napra meg az anyai és egyéb csókokra.

Másnap reggel rögtön az ébredés után jött az ötlet, nem is tudom kitől: haza kéne menni. Úgyse keres itt bennünket a kutya sem a szünet alatt. Némi hezitálás után eldöntöttük, hogy megyünk. Gyors készülődés következett, majd futás. Az épületből könnyű volt kijutni a lépcsőház ablakán, aztán a tanári házaktól jó messze át a kerítésen és meg sem álltunk az állomásig vagy a buszmegállóig, ki mivel tartott hazafelé. Otthon gondtalan evés-ivás vette kezdetét, a megfelelő csókok bevasalása folyt 3 napon keresztül, a fenének se jutott eszébe a kollégium meg az iskola meg a járvány. De sajnos minden szünet véget ér egyszer, véget ért a miénk is.

Visszaindultam én is a kollégiumba. Már a portánál éreztem baj van, a portás külön listára írta fel a nevemet. Hajaj, rosszat sejtettem. És be is igazoldódott a sejtésem. Lebuktunk. Le bizony, mégpedig azon, hogy közöttünk szimulánsok és hazaszökők között volt osztálytársunk W.Jani is aki viszont az osztályfőnökünk unokaöccse volt. Az osztályfőnök meg úgy döntött megy a rokonokhoz hát hazaviszi ezt a Jani gyereket is. Dehát nem találta sehol a Janit. Na erre volt egy nagy létszámellenőrzés és kiderült kik is azok aki felelőtlenül veszélyeztetik dolgozó népünk egészségét...

Hétfőn csak nehezen fértünk be az igazgatói irodába is ahol kihirdették a fegyelmi határozatot: igazgatói megrovás, 6 óra igazolatlan a pénteki napért, elégséges magatartás jegy évvégén, és hogy otthon is kapjunk a fejünkre mindenkinek megemelték a kollégiumi díját 50 forinttal. Akkor én életem első farmerjét is 50 forintért vettem meg. Csak, hogy sejtésünk legyen a summa nagyságáról. Szép kis büntetés-csokor volt.

Érdekes azért nagyon nem rázott meg a dolog bennünket. Kifelé menet valamelyikünk megjegyezte, hogy vajon mennyi takarékbélyeget kellett volna vennünk ha D. tanár úrra bízták volna az ítélkezést. Hatalmas röhögéssel nyugtáztuk társunk humorérzékét. .:)

2 komment

Címkék: Vidámság Technikum

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr955181345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Völgyes Lajos 2007.01.23. 17:29:25

Szia kedves MM! A hazalógásról csak annyit: egy évre 5 alkalomra szóló bilétát kaptunk és ezt nem tudtam csak egyszer kihasználni a 4 év alatt. Hazautazni a kollégiumból az maga volt a gyönyör. Először nov.7-én aztán karácsony, húsvét meg évvége. Ha többször szeretünk volna utazni akkor valakinek meg kellett halni a rokonok közül.Drága nagyszüleink így évente legalább kétszer a végét járták.Pedig nem laktam messze a kenyérmezei iskolától: Tatabányán.Erre a járványra emlékszem: apám azt mondta majd jön a spanyolnátha aztán kampec. De jó volt hogy nem vált be a jóslata. Végezetül egy sztori: GG tanárunk a pesti vagányról a 40 éves érettségi találkozón hallottam, hogy kicsit messze vetette a történelem szele: Japánban él, vagy élt.

Ismeretlen_26298 2007.01.24. 08:00:37

Igazad van Lajos, mi nem nagyon szaladgáltunk haza. Érdekes, erre az 5 utazási kedvezményre már nem emlékeztem. De tényleg nehéz volt mindet kihasználni.:) Mondjuk sokat kellett tanulni, jutott hétvégére is. Nekem még messze is volt. Pestig vonattal mentem, aztán trolival át a Keletibe, aztán Hatvanban várakozni vagy 2 órát és tovább vonattal Selypig, onnan meg busszal hazáig. Na elég nyűgös dolog volt.:) Én úgy hallottam GG Kinában is tanított. Valóban nem egy vidéki stílusú ember volt, tudott élni biztos. Bár a magánéletét nem ismertük. De mai eszemmel el tudom képzelni.:) Jött, megtartotta az óráit aztán tűzött fel Pestre. Nekünk idén lesz 40 éves találkozónk. Majd valamikor augusztusban.
süti beállítások módosítása