HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Rendszerváltás konzervhegyekkel

2007.05.05. 20:19 Morgó Medve

Egyik igen jó barátom rendet csinált a spájzban. Vagy ha úgy tetszik kamrában. Mint mondta 2 nagy szatyor olyan konzervet és egyebet szedett össze amik 1-2 éve lejártak. Mondom neki, add nekem, majd én szép komótosan megeszegetem. Elhűlt még a gondolatra is. Hogy lehetne megenni 1-2 éve lejárt konzreveket? Elnevettem magam. És elmeséltem neki nagyjából az amit most megosztok a Morgómedve olvasóival is.

Régen volt már, úgy 1988 táján. Akkor még semmi nem utalt arra, hogy a szocializmus felépítését annak félkész állapotában abbahagyjuk és visszalépünk néhány évtizedet a szabadversenyes kapitalizmusba.

Egyébként ha nekem valaki mondjuk 25 évvel ezelőtt azt mondja, hogy a szocializmus lecserélhető kapitalizmusra hát minimum azt gondolom megtébolyodott szegény. Na de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy akkor már érződött, hogy minimum reformok szükségesek, azonban rendszerváltásra még akkor sem mertünk gondolni. Aztán később egyre nyilvánvalóbb lett, hogy itt bizony nagy változások várhatók, én meg már félni szoktam a nagy változásoktól. Aztán eltemettük Nagy Imrét és társait én meg elkezdtem spejzolni. Utálok éhezni, utálok sorban állni órákat, láttam elég sort a Szovjetunióban, a romániai sorokról csak hallottam, így aztán módszeresen kezdtem feltölteni a konyhai beépített szekrényeket konzervekkel. Fél év múltán félig megteltek. Azután már nem a mennyiségre törekedtem, hiszen biztonságot adtak a májkonzervek, szovjet hal- és tőkehalmáj konzervek, magyar "gyíkhúsok".

Aki nem tudná ezen utóbbiak a húskonzervek családjába tartoznak, van rendes nevük is, ha jól emlékszem Vagdalthús, létezik Tavaszi vagdalthús is. De nevezik löncshúsnak is. Nevét a seregben szolgáló katonák adták, én is elég sokat megettem annakidején. Miközben éhesen tömtük magunkba egy-egy gyakorlaton, szemünk tétován rátévedt a doboz aljára préselt lejáratra, hát bizony volt ott olyan is, hogy 10 éve lejárt már. Mondanom sem kell a szemünk sem rebbent, csak tömtük magunkba tovább mert mindjárt indulni kellett. Később ennek jelentősége volt, mert mikor el kellett pusztítani a konzervhegyeket azért mertem elég sokáig eszegetni tartalékaimat mert emlékeztem a katonaság 10 éve lejárt konzervjeire. Egyébként meg voltunk győződve róla, hogy mindig akkor csináltak nagy gyakorlatokat amikor lejártak az általános mozgósítás esetére betárolt gyíkhús- és egyéb konzervek. De most látom igen messzire elkanyarodtam, bocsánat!

Szóval ott hagytam abba, hogy egy bizonyos idő után már csak akkor vettem konzervet ha valami igazán ínycsiklandozó dologra akadtam. Így vettem Pestről hazafelé tartva a Bosnyák téri piacon megállva például 25 doboz tintahalkonzervet és ugyanannyi rákkonzervet. Ezzel a tintahallal meg rákkal aztán be is fejeződött a beszerzés időszaka. Időnként megszemléltem a konzervjeimet és azt gondoltam akármi is lesz, itt éhen nem halok, sorba sem fogok állni. Ez megnyugtatott, aztán kivettem a táskámból egy frissen beszerzett rendesebb darab császárhúst, megpucoltam 3 lila hagymát a közepesebb méretűekből és magam elé raktam egy üveg behűtött sört is. Mert a császárhús megérdemli, hogy megfelelő körülmények között teljesedjék be a sorsa.:)

Aztán teltek-múltak a hónapok, megvoltak az 1990-es választások, a boltok polcai csak nem akartak kiürülni. Semmi baj, gondoltam én, majd lesz itt más világ is, és szemrevételeztem tartalékaimat, majd elővettem az előző napi szarvaspörkölt maradékait, hogy egy kis krumplival és kovászos uborkával elpusztítsam. Ez esetben sör helyett egy kis vörös borral könnyítettem meg a szarvaspörkölt utját. Aztán újabb hónapok teltek el és én egyre finomabb dolgokat tudtam venni. A polcok roskadoztak a jobbnál-jobb ínyencségektől, a multik mindent elkövettek, hogy minél több pénzt hagyjak náluk ami meg is történt. Azért mikor kettesben maradtunk egy-egy füstölt csülökkel vagy csécsei szalonnával, - persze jól megpaprikázva, úgy a felső harmadában egy kiadósabb húsréteggel-, nem tudtam megfeledkezni a hátam mögött lévő érintetlen készleteimről. Kötelességszerűen el is nyammogtam időnként egy-egy májkrámet, halkonzervet de nem nagyon fogyott. Volt annyi, hogy még változatosnak is mondhattam volna olyan sokféle volt.

Közben teltek az évek, a lejárati dátumok egyre távolabb voltak már de én megszagoltam, megszemléltem, megkóstoltam és ettem, csak ettem, hogy fogyjon. Nagy élvezetet nem találtam már bennük, hiszen a császárhús sokkal jobb nem beszélve pl. a paprikás fejhúsról de kötelességszerűen nyomtam magamba időnként néhányat hogy fogyjon már el végre.

Aztán mindenféle gasztronómiai trükköket eszeltem ki hogy meg tudjam enni. A löncshúsokat megpróbáltam bepanírozni hogy kirántsam, de ledobta a bundát. Forró olajban kisütve jó volt de ugy is hamar meg lehet unni. Na szóval szenvedtem, és nyomtam magamba őket időnként. Kidobni nem dobtam ki mert ahogy mondani szoktam "pénzt adtunk érte". :) Így aztá eszegettem nem is gondolva a lejárati dátumokra. 2003-ban feljött néhány hallgató a tanszékre mikor végeztünk a félévvel, nekik voltam tiszteletbeli évfolyamtársuk, na persze munkaidő után. Hamar elfogyott a főtt debreceni, vágytunk még valami ennivalóra, elballagtam hát a szobámba (a könyvtárban ültünk) és átvitem úgy 30 májkrémet. Megettünk néhányat a maradékot elvitték a kollégiuamba. Nem hallottam, hogy valaki is rosszul lett volna. :) Az utolsó darabokat már én vittem fel a valéta szobába néhány hónappal később. Ismerve a kollégiumi életet el tudom képzelni, hogy valaki beállít a valétaszobába, hogy "Csősztök, nincs valami zabálnivalótok?". Szerintem már régen elfogyott az is. Ma már csak néhány darabot örzök, ők is fontos funkciót töltenek be: mikor megjavítottam a polcokat kicsit elmértem a távolságokat, éppen egy Sprotni konzerv magasságával. Hát ezek a derék kis füstölt haldarabkák tartják már egy ideje a polcaimat, meg fogják is még egy darabig a beépített szekrényben. Az utolsó konzerveket ugy 3 éve ettem meg. Egyébként meg köszönöm jól vagyok. :)

6 komment

Címkék: Történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr595181388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildico 2007.05.06. 01:40:08

:)) Aranyos, de lehet jól jönnek még azok a konzervek, ki tudja milyen idők jönnek, fő az elővigyázatosság :) Viccet félretéve. Az öcsém tavaly érettsségizett az ország egyetlen honvéd gimnáziumában, ahol sajnos pénteken volt az utolsó ballagás, ugyanis a minisztérium bezáratja az iskolát, mondván nincs szükség rá (pedig minden évben 3-4-szeres túljelentkezés volt és az ország minden szegletéből érkeztek a diákok). Na a lényeg. Bizony a lejárt konzerv nem csak abban az időben volt "menő" katonáéknál :) Öcsémék is kaptak sokszor lejárt szavatosságú termékeket (joghurtokat, csokoládékat, konzerveket), igaz nem 10 éve jártak le, de nem is pár hete :) Egy másik konzerves eset. Az említett löncshús nagy divat volt az iskolai táboroztatások alkalmával tízóraiként. Egyszer Bükkszentkereszten voltam egy környezetvédős táborban és egy ilyen konzervet feltettünk a padlásra :) Ez úgy 7-8 éve volt, ki tudja ott van-e még :) Ha valaki a sípálya melletti üdülóben jár, akkor a legfelső emeleten rögtön a lépcső melletti szobában balra a plafonon talál egy ajtószerűséget, nézze már meg a konzervet! :)

mildico 2007.05.06. 01:51:50

Ja és még valami. Két friss élmény. Múltkor vásároltam ilyen kész kaját, konzerveset, chillis bab volt ráírva. Amúgy Selmecet is megjárta, de nem akart elfogyni. Itt állt a konyhaszekrényben már hetek óta és múltkor nagyon éhes voltam, nem volt semmi főtt étel, gondoltam a finom chilis babot megeszem, amúgy is azt kívántam már napok óta. A csomagoláson a kép igen íncsiklandó volt, vörösbab, kukorica, darálthús, stb, hmm nyami. Felbontom és hatalmas csalódás ért. Valami babfőzelékféleség volt benne, fehérbabból és egy darabka hús volt a közepén :))) Olyan csalódás ért, szépen előkészítem a gyomrom a chilis babra, erre babfőzeléket kell enni :) Amúgy igen finom volt, még szerencse. De elhatároztam, hogy írok a cégnek az engem ért csalódásról, hátha küldenek egy kartonnal valami jóféle konzervet :) Másik eset! Ez pont tegnap történt! Zöldséglevest főztünk, volt itthon egy borsókonzerv. Kibontom, hát eléggé selejtnek nézett ki, olyan darabos és halvány volt. Jobban szemügyre vettem, hát ha hiszik ha nem, a borsó csirázott a konzervdobozban :) A szaga is érdekes volt. Le is fotóztam és szintén megírom majd ennek a cégnek is a panaszaim, csak aztán nehogy küldjenek egy karton kicsirázott borsót :) De az ember esze megáll, a lezárt konzervdobozban kicsírázik a borsó... A szavatossága 2009-ben járt volna le. Na kicsit hosszú lettem, bocsánat miatta, de ez nagyon jól vágott most ide. Amúgy a löncshúsokból meg darálthúsokból jó kis bolognai mártásokat lehet készíteni :) csak egy ötlet a pusztításához, feltéve ha van még löncshús a raktáron.

bikfic 2007.05.06. 09:57:05

Azt a békebeli kis zölddobozos vagdalthúst (mi is volt ráírva? nem jut eszembe) annak idején szeletekre vágva szoktuk kisütni a koleszban, valami iszonyú jellegzetes szaga volt sütés közben, máig emlékszem rá.

gigi1976 2007.05.06. 11:25:05

A vagdalthúsból isteni tojásrántotta is készíthető, hagymával, tojással, laktató :-). A párom azóta nem hajlandó soproni felvágottat enni, mióta a katonaságnál állandóan azt kaptak, és mindig lejártat.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.05.07. 06:22:49

Úgy látom nem csak én tapasztaltam, hogy a seregben szívbaj nélkül feletették a lejárt konzerveket a katonákkal. :) Mildico, ha arra járok megnézem a konzervet. A kicsírázott konzerven csodálkozom igazán, hiszen nemcsak hogy levegő nincs a dobozan, de még hőkezelik is. :) Bikfic, az a zölt volt a Tavaszi vagdalthús. :) Létezett még ugyanolyan kiszerelésben Luncheon meat is, azt hiszem innen nevezik löncshúsnak. Aztán van egyegészen nagy dobozos változat is. Na nekem ebből volt legtöbb. A tojásrántottát meg ki fogom próbálni, de most már friss konzervból.:) Kellemes hetet mindenkinek! :)

Ismeretlen_5026 2007.05.07. 14:12:54

Az az, tényleg, tavaszi vagdalthús! Mindig azt kaptunk hidegvacsora gyanánt.
süti beállítások módosítása