HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Fortocska

2007.10.20. 11:00 Morgó Medve

Gondolom sok olvasóm gondolja azt, hogy én a Szovjetunióban járhattam egyetemre, pedig én itthon végeztem. Csupán a sorsom hozta úgy, hogy elég sokat jártam arrafelé. Nyilván orosz nyelvtudásomnak köszönhetően is.

1971-ben utaztam először Záhonyon túl, akkor Kazahsztánban egy tehénistálló építésében működtem közre. Általában betont kevertem, de időnként engedtek falat rakni is. Aztán dobálhattam ki a téglagyárban a kemencéből azokat a téglákat amikkel legközelebb falazás közben találkoztam. Ez azért elég gányos munka volt mert kesztyűben nem nagyon lehetett csinálni, anélkül meg minden kidobott tégla levitt egy kis darab bőrt az ember ujjairól. Egy hónapos kőműveskedés után 4 hét kirándulás következett, ami alapvetően Moszkvára és Leningrádra korlátozódott. Aztán voltam kint gyakorlaton hallgatóként, aztán oktatóként hallgatókkal, aztán elég gyakran tanulmányúton, kiküldetésben. Moszkván és Leningrádon (ma Szentpétervár) kívül megfordultam még Harkovban, Donyeckben, Karagandában, Szverdlovszkban (ma Jekatyerinburg) és Novoszibirszkben. Készültem Irkutszkba is, hogy kicsit belelógassam a lábam a Bajkál tóba, de ez már nem jött össze a szocializmusból a kapitalizmusba való átmenet miatt. Végülis nem bánom ezt az átmenetet. Majd letelik a hét szűk esztendő, jól megemelik majd a Közalkalmazotti bértáblát, vagy a nyugdíjamat, és elmegyek majd az IBUSZ-al lábat lógatni a Bajkál hűs vizébe.:)

Oroszul szépen megtanultam (igaz már az általánosban is jól tudtam), így aztán az orosz programot is nézhetek amiről elég gyakran írok itt a Morgóban. Írnék én a német műsorokról is de csak egy maradt meg a UPC kínálatában az RTL, azon meg nem nagyon van mit nézni. A legjobb csatornákat szedték el szép fokozatosan, így maradt ez az egy.

De visszatérve orosz beütéseimhez, nem is erről akartam én igazából írni, hanem a fortocskáról. Erről a kis ablakocskáról amit a normális ablak egynegyedének-egyötödének leválasztásával hoznak létre. Elképzelhető, hogy a megfogalmazásom nem eléggé szemléletes ezért kicsit körülírom. Képzeljünk el egy rendes kétszárnyú ablakot, amely középen nyitható és két oldalra kihajtható. Namármost ennek egyik felén felül alakítsuk át úgy, hogy egy külön kis ablakot nyithatunk-zárhatunk. Vagyis egy ablakszárnyon 2 ablakon hozunk létre: felül egy kicsit, alul egy nagyobbikat és a fenti kicsi külön nyitható és zárható. Mint például ezen a képen is látható:

Hát ezt átvehetnénk tőlük. Nálunk akár a munkahelyen akár otthon ha meleg van a ki kell nyitni az ablakot és dől befelé a hideg egyenesen a bent tartózkodókra. Ezzel szemben ha lenne nekünk is fortocskánk kinyitnánk és úgy szellőzne a szoba valahol fent, hogy már nem zavarná a hideg levegő a helyiségben tartózkodókat. Persze el lehetne cipelni az ablakot valami asztaloshoz. De most minden helyiségből cipeljek el egy ablakot? Elég nyűgös lenne. Sokan biztosan azt mondják csúnya lenne. Szerintem eleinte csak szokatlan, aztán persze majd megszoknánk. Meg lehet ezt szépen, ízlésesen is megcsinálni. Hát ennyit a fortocskáról. :)

8 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr55181474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2007.10.20. 18:47:06

Nem tudom, ez most honnan jutott eszedbe :-), de pl. az én nagymamáméknál Nyíregyházán ilyen ablakok voltak minden helyiségben. Igaz, elég régi ház volt már. Kolozsváron is láttam ilyen ablakokat, az is egy jó régi ház. Szóval nem biztos ám, hogy ez orosz találmány :-).

Ismeretlen_39292 2007.10.21. 15:30:24

Mert soha nem gondolkodnak előre a lakáskivtilezők. Most én is ezen mérgelődöm, mert ugye betettek nekem egy szellőzőt a kád alá, azon meg most bemászkál az egér. Mert akkoriban a tervező, a kőműves és a többi el sem bírta képzelni, hogy ez a jószág falat is tud mászni, és feljut az emeletre. Nem is jöttek 20 évig, de most rájöttek, hogy az a luk, egy jó meleg laskásba vezet. Én meg nem bírok rájönni, a szakemberekkel együtt sem, hogy lehetne ezt most megoldani, hogy a szellőző is megmaradjon, és luk se legyen, mert ennek pont ez lett volna a lényege, hogy nem kell nagy ablakot nyitni, mégis szellőzik a fürdő.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.22. 18:24:49

Nekem ez onnan jutott eszembe, hogy ha friss levegőt akarok ki kell nyitnom az ablakot és dől a hideg levegő ide a mellemre és valahol érzem, hogy ez nem jó.:) Ha meg lenne fortocska akkor tőlem 2 méterre a fejem felett szellőzne a szoba. Közben egyéb forrásból is értesültem, hogy Erdélyben is gyakori a dolog tehát valóban nem szovjet-orosz találmány. :) Éngem ez a luk a kád alatt, meg az építészek ismereteiről az egerekről az jut eszembe, hogy egyszer azt olvastam valahol, hogy a falusi házakon azért vannak erkélyek mert városi emberek tervezik.Elgondolkoztam és lehet benne valami. Mert ha én szabad levegőn akarnék üldögélni valószínűleg leballagnék az udvarra. Meg a ruhaszárító is elférne a ház mögött. Maximum egy pillantra ballagnék ki ébredés után, hogy megvan-e még a falu körülöttem.:) Szelőzzésre csak egy rács jut eszembe, ahol a lyukak mérete kisebb mint egy serdülő vagy felnőtt egéré.:)

Ismeretlen_14594 2007.10.22. 21:05:14

A falusi házakon szerintem terasz van, nem erkély :-) csak hogy kötekedjek. Amúgy meg tudod, milyen jó egy fedett terasz? A legnagyobb esőben is kimehetek levegőzni, meg kitehetem a száradó ruhát, amit enélkül nem igazán tehetnék meg. Ráadásul egy csomó mindent tárolhatok is ott, ami így nem ázik el soha. Szóval nem olyan rossz dolog ez :-).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.23. 19:39:04

Hát szerintem a terasz nagyjából egyszinten van a földszinti szobákkal. Tehát kívül van a lakáson de fedél van felette. Amire én gondolok az emeleti szobák valmelyikéből nyílik tehát a magasban van, területe annyi mint egy városi erkély, kb. 1.5 x 4 méter és gatyában ki lehet menni, de ha valaki arra jár gyorsan vissza kell húzódni.:) Terasz egyébként nekem is van Mályiban. Esőben ott szoktam olvasni de volt már, hogy a flekkensütést is ott fejeztük be.

Ismeretlen_14594 2007.10.24. 15:46:41

Oké, ha arra gondoltál, az tényleg erkély. De akkor sem tudom, mi bajod vele. Pl. nekem kimondottan kényelmes volt, hogy nem kellett lehurcolásznom mindent a lépcsőn, amikor kint akartam szárítani a ruhát a szabadban. :-)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.24. 20:44:49

Hát furcsa egy falusi házon. Mintha városon felépítettek volna a házat aztán kivitték volna falura. Nehezen tudom elképzelni magam amint kint olvasok az erkélyen.:)) Hát szárítani tényleg jó. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.24. 20:47:16

Hát furcsa egy falusi házon. Mintha városon felépítettek volna a házat aztán kivitték volna falura. Nehezen tudom elképzelni magam amint kint olvasok az erkélyen.:)) Hát szárítani tényleg jó. :)
süti beállítások módosítása