HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kémprogram

2008.06.01. 18:10 Morgó Medve

Attól hangos a Média, hogy valami BKV-s számítógépen 5 kémprogramot találtak. Nagy ügy! Az enyémen is van, meg mindenkién aki szörfölget az Interneten. Ez ellen találták fel a Spybot és az Ad-Aware programokat, amelyek úgy működnek mint egy vírusirtó. Figyelheti is a gépet állandóan és rögtön lecsaphat a "betolakodóra", de lehet úgy is használni, hogy időnként elindítja az ember és megkeresi az aktív kémprogramokat a gépen. Aztán mikor ezek megvannak szépen legyalulja őket a wincseszterről. Letölthetők a www.origo.hu-ról a Szoftverbázisból. Érdemes őket felinstallálni, mert amit az egyik nem talál meg, megtalálja a másik.

Na persze kémprogram meg kémprogram között is van különbség. Vannak az úgynevezett veszélytelenek. Ezek csak úgy figyelgetik, hogy milyen weblapokat szeretünk nézegetni, és ha például azt látják, hogy engem például érdekelnek az súlyzók, edzőcipők, tornaruhák meg ilyesmik, akkor százával fogom kapni az ilyen jellegű reklámokat. Vagy ha szívesen nézegetek gyógynövényekkel foglalkozó weblapokat akkor mindenféle gyógyító dolgokról kapok majd ajánlatokat. Tudom a példa esetemben mellőzi a realitást de olyan jó legalább feltételezni.:)

Aztán vannak a húzósabb kémprogramok az úgynevezett billentyűzet figyelők, a keyloggerek. Ezek minden billentyű leütést megjegyeznek és összegyűjtve időnként elküldik a "megbízónak", vagyis annak aki feltelepítette a programot a gépünkre.  Ezekre is szert tehet az ember szörfölgetés közben. Ahogy egyik barátom - aki mellesleg számítástechnikai biztonsági szakértő - mondta, ezek egy része - szörfölés közben - mint a kullancs az erdőben az emberre, úgy ragadnak meg a számítógépeken.

Veszélyesebb formája az amit szándékosan telepítenek a gépre azért, hogy ellopják jelszavainkat, bankkártya számunkat, elolvassák leveleinket. Ezek a nagyon rosszindulatú dolgok, reméljük minél kevesebb embernek lesz része benne. De ezek felderítésére is alkalmasak a korábban említett programok. És ha már programokat telepítünk és nincsen tűzfalunk azt is érdemes telepíteni. Ugyanúgy letölthető az origóról mint a másik kettő. Gondolom vírusirtó azért mindenki gépén van aki ezt az írást olvassa, ezért azt nem ajánlgatom.

Érdemes tehát odafigyelni a gépünkre, mert amint bedugtuk a hálózati kábelünket a gépbe kinyitottuk a világ számára és csak rajtunk múlik, hogy ki tud bejutni oda, hogy információkat vigyen el, kárt tegyen az ott lévő fájlokban, vagy csak egyszerűen nézelődjön a wincseszterünkön. Az internetes biztonság nagyon fontos dolog. Sajnos sok közönséges "mezei" felhasználó nem nagyon figyel oda, már annak is örül, hogy - az idősebb korosztályhoz tartozván - egyáltalán tud email írni és olvasni meg keresgetni a világhálón. Hát írásom elsősorban az ő figyelmüket szerette volna felkelteni ennek a BKV-s hírnek kapcsán.

Érdemes a kicsit utána olvasgatni is ezeknek a kém-dolgoknak, számítógépes behatolásoknak. Mindenkinek ajánlom nézzen be ide:

http://portal.sysmaster.hu/blog/

Egyik régi ismerősöm írja, mondhatni már barátom, akit a sors elvezényelt városunkból. Ő az akit korábban említettem. A rádióamatőrködés hozott össze bennünket, aztán hozzánk járt egyetemre itt szerzett informatikus diplomát. Elment innen a fővárosba de a baráti kapcsolat megmaradt. Érdemes odafigyelni arra amit ír. A védtelen számítógép olyan mint a nyitva hagyott lakás. Erre gondoljunk, ha kissé sok új és értetlen dolgot olvasnánk. Megéri átrágni magunkat.:)

2 komment

Címkék: Ismeretetterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr135181590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sysmaster · http://portal.sysmaster.hu/blog 2008.06.01. 20:56:38

Kedves Mitya, remek írás! Köszönöm a méltató szavakat. Bízom benne, hogy sokak segítségére válik a blogom. És legfőképp: remélem, hogy hamarosan találkozunk személyesen is! Baráti üdvözlettel Péter

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.04. 07:43:08

Én is köszönöm, és remélem a nyáron találkozunk.:)
süti beállítások módosítása