HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Sztar FM ismét

2008.07.02. 22:04 Morgó Medve

Azért nem győzöm dicsérni ezt a Sztár FM-et. Mintha nekem találták volna ki. Állandóan nyomják a zenét, reklám szinte semmi, meg összekötő szöveg sem. Azért én legtöbbet a kereskedelmi rádiók szövegeitől szenvedtem. Ízlés kérdése kinek mi tetszik, nekem egyik sem. De van amivel végképp ki tudnának üldözni a világból. Nem írom le melyik, úgyis tudjátok már. Egy időben - amíg fel nem fedeztem ezt a Sztár FM-et - a kassai Rock FM-et hallgattam. Ott sok duma volt de szerencsére nem értettem. Még az az előnye is megvolt, hogy kicsit ragadt rám a szlovák nyelvből, de azért mégis sok volt a szöveg. Így aztán "meglógtam" az első adandó alkalommal, azaz elpártoltam a címben jelzett rádióhoz.

Most, hogy szabadságon vagyok reggeltől estig ez "duruzsol" a fülembe. És közben az jár az eszemben, hogy tehetik meg, hogy jóformán semmi reklám nincsen. Ma viszont azt hiszem rájöttem. Ezek a számok amiket játszanak ősrégiek már, szerintem nem kell jogdíjat fizetni utánuk. Vagy csak keveset. Így aztán mindenki jól jár. Ők is mert a régi számok után nem kell annyit fizetni, mi meg a kiöregedő korosztály hallgathatjuk azt a zenét ami a mi tinédzser korunkban menő volt.

Egyébként sokkal jobbak mint amikkel mostanában jönnek ezek a mai együttesek. Persze ez is ízlés dolga. Azért gyanús nekem ez a dolog, mert egyre többet fordítanak le magyarra és éneklik magyar szöveggel. Ezek szerint új felhozatal nem nagyon van, így aztán a jól bevált régi számokat szedik elő.

Én annakidején imádtam ezeket az együtteseket. 1965-ben voltam másodéves a technikumban, a logarlécem tokját teleírtam az akkor divatos együttesek nevével. Csak néhányat említek meg közülük: Beatles, Rolling Stones, Cream, Hermann's Hermits, Creedence Clearwater Revival, Monkeys, Suprimes, Pink Floyd, Ventures, Small faces és sorolhatnám. Úgy emlékszem úgy 40 körüli együttest tudtam összeszedni. 12.5 centis logarlécem volt, kis betűkkel azért ráfért. A következő már 25 centis volt. A 12.5 centissel kicsit pontatlanabbul lehetett számolni, de jobban mutatott a mérnök urak fehér köpenyének zsebében. Mert ott hordták. Abban az időben a mérnököket a logarlécről lehetett felismerni, az orvosokat meg a fonendoszkópról. Bármikor elő lehetett kapni, például lent a műhelyben is, de szakmai vitáknál is. És már számolt is vele az ember. De javította a nősülési esélyeket is. A férjhez menés előtt álló ifjú hölgyek szívesen mentek férjhez mérnökemberhez, későbbi évtizedek során ez a lelkesedés csökkent valamelyest, de újabban - ahogy hallom - megint jó partinak számít egy mérnök. Igazán kár, hogy csak egyetemen, üzemekben lehetett hordani. A Promedánon már furcsa lett volna. Pedig ott lett volna igazán érdemes "villogni" vele. Sokkal több esély volt egy - kölcsönösen - jó parti összehozására.:)

Jól elkalandoztam, pedig lehet sokan azt sem tudják mi az a logarléc. Hát nem egy nagy durranás, kicsit körülnéztem a Google-n találtam egy jó leírást is róla. Ezt inkább szakmabelieknek ajánlom, az olvasóim többsége inkább nézze meg az alábbi képeket:

 

 

Néhány logarléc, amiből van amelyik nem is léc. :)

 

 

Egy logarléc közelről, tokkal. Hiányzik róla a csúszka.

 

Végül egy kép ahol jól látszik mit lehetett leolvasni róla. Pl. ha az alsó skálát nézzük 2,96 négyzete 8.8, vagy fordítva, 8,8 négyretgyöke 2,96. Vagy a 4-es felett 16 olvasható le ami valóban 4-nek a négyzete.

9 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr635181603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2008.07.03. 06:00:26

Igenigenigen!!! a SztárFM a legjobb! :) Nekem csak az velük a bajom, hogy nem mondják be utólag sem legalább a számok előadóját és sajnos a neten sem működik az oldaluk. Mert nagyon sok dallamra csak ráismerek az ősidőkből, de a címüket már nem tudom és így levadászni sem tudom őket sehonnan.

Samu 2008.07.03. 08:15:13

Nekünk is meg kellett tanulni a logarléc használatát annak idején. Én nagyon nem szerettem, de hát én már csak ilyen "matek-ellenség" voltam. Mindig csodáltam azokat, akik normálisan tudták használni.

Samu 2008.07.03. 08:20:31

Borzasztó zenéket tudnak adni a rádiók. Én is nehezen találtam olyat, amelyiken meg lehet hallgatni a reggeli készülődés alatt a híradásokat úgy, hogy közben nem kell szenvedni szörnyű zenéktől. A felsoroltak valóban jó előadók voltak. (Ha érdekel egy oldie-webchannel, szívesen megadom, hol találod. Egész nap régi számokat ad, beszéd nincs. Persze az csak számítógéppel hallgatható.)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.03. 11:08:37

Örülök, hogy nem csak nekem tetszik ez a Sztár FM.:) Szerintem spórolnak a műsorvezetőkkel is. Ha már bemondanák mit hallunk, már valami szöveget is kéne mondani. Igy meg pakolják fel az összecsomagolt blokkokat, egyvalaki meg időnként felolvassa a híreket oszt jónapot.:) Mikor elsős voltam az egyetemen nekünk még vizsgázni kellett ebből a logarlécből. Lőcsvizsgának hívtuk.:) Szívesen venném ha megadnád annak a webes rádiónak az elérhetőségét.Előre is köszönöm.)

Góliát 2008.07.03. 11:49:29

Nekem is van 2 db tisztességben megőszült logarlécem. Még annak idején a nagyapám tanítgatott vele számolgatni.Már nem nagyon emlékszám rá hogyan is kell, de azért el vannak gondosan téve hátha egyszer megint divatba jön mint a lányok esetében anyu ruhái :)

ferko 2008.07.03. 12:10:14

nekem is van, ami valojaban apame vagy anyame, 25 eve megmutattak hogyan mukodik, azota nem használtam. De megvan még a tus készlet a körzőkészlet is és egy komplett vonalzókészlet (ezek egy része az építész nagynénémtől és férjétől). Mikor 89ben gamfon kezdtem használtam is egy darabig, de aztan rotring leverte őket.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.03. 12:57:45

Úgy látszik a logarléchez nem csak engem kötnek érzelmi szálak.:)Számolni már én sem tudnék rajta. A grafosz készletemet nemrég dobtam ki, a csőtollat még őrzöm.:)

Samu 2008.07.03. 21:51:52

Itt az oldie-rádió címe: http://www.sr-online.de/sr3/2405/670526.html A Saarbrückeni Rádió üzemelteti, de nemcsak német számokat játszanak, hanem mindenfélét a régi időkből. Szöveg nincs, csak zene megy egész nap.

Ismeretlen_26298 2008.07.04. 10:56:13

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. :)
süti beállítások módosítása