HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Tóték

2008.12.01. 17:10 Morgó Medve

Tegnap este nekikészülődtem a TV nézésnek. Még tavaly bespejzoltam bajor forralt bornak valóból, vettem egy csomót, vöröset is fehéret is, aztán itt maradt a nyakamon. Valahogy soha nem volt kedvem hozzá. Tegnap aztán leszedtem egyet a beépített konyhaszekrény legfelső polcáról és megmelegítettem egy pohárkával. Egyébként nem megerőltető dolog megcsinálni, 2 percre beteszem a mikróba, beledobok 4 édesítőszert aztán már lehet is inni. Este 8 tájban leültem hát a TV elé, kezemben a jó meleg forralt bor és vártam, hogy elkezdjék Örkény István méltán legnagyszerűbb művét a Tóték-at. A Duna TV nem kereskedelmi csatorna, el is kezdték pontosan. Élvezettel néztem a színészek játékát, nagyon szeretem Örkénynek ezt a művét. Kicsit hamar jutottak el ugyan a dobozolásig, de várjuk ki a végét - gondoltam. Haladtak is szépen előre az események, nem is lett volna rossz, hála a kiváló színészeknek. Aztán eljutottunk oda, hogy az őrnagy visszajött a buszmegállóból mert a partizánok felrobbantottak valami hidat. Természetesen ez lehangolóan hatott a meggyötört de már megkönnyebbült családra és az eredeti műben az következett, hogy az őrnagy rögtön a margóvágót kereste. Hát azt bizony Tót úr már levitte a kertbe, hogy soha többé ne is lássa. Ketten mentek érte aztán az őrnaggyal és a drámai csendben sokszorosára felerősödve halljuk az egymás utáni csattanásokat. És amikor Tót megjelenik a színen szavak nélkül is mindenki tudja, hogy mi történhetett. De ha valaki még most sem értette volna meg a tragikus végkifejletet megtudhatja abból ahogy Mariska kérdezte Tótot: "Háromba vágtad, édes jó Lajosom?" "Háromba? Nem. Négy egyforma darabba vágtam... Talán nem jól tettem?" - kérdezte Tót.

És gondolatban most jajdul fel Mariska, mert tudja, szegény jó Gyula - a fiúk - nem fog már Hellebrant hadnagy úr helyére kerülni a kétszeresen is védett iskolaépületben. Különösen azért nem, mert Gyula már korábban hősi halált halt, csak ezt soha nem tudták meg mert a postás a Vöröskereszt levelét elsikkasztotta.

Hát az eredeti műben igencsak besűrűsödtek itt a végén a dolgok. Nem így a tegnap látott változatban. Itt szépen felépítenek egy falat dobozokból maguk elé és ezzel vége is a darabnak, jöhet a főcím. Jött is. Az olvasóra bízom annak eldöntését sérül-e a mű azáltal, hogy úgy fejeződik be mint ahogy tegnap este is befejeződött.

Hát nem vagyok teljesen biztos, hogy rendjén van ez így. Aztán felmerül a kérdés: meddig lehet elmenni egy darab vagy regény átírásban? És ezzel el is jutottunk egy másik - napjainkban - zajló vitához. Szabad-e a klasszikusokat átírni (zanzásítani) csak azért hátha az iskolások így már hajlandók lesznek elolvasni? De erről már csak legközelebb.

4 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr335181678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_89040 2008.12.01. 18:03:36

Hú,érzékeny téma,ez az átírás-zanzásítás(gondolom,itt NG-re gondolsz)-nagyon nem értek egyet,pláne,ha elolvasod,hogy hogyan írt át valamit.Egyáltalán,hogy merészeli valaki átírni azt,ami az adott nép irodalmának alapjait képezi?!

Ismeretlen_14594 2008.12.01. 21:03:32

Ugyanabban az időben a helyi tv-n a film-változat ment Lationovits Zoltánnal meg Sinkovits Imrével. Nálam azért az a nyerő :-).

ferko 2008.12.02. 09:39:48

Engem meg az bosszant, amikor ilyen-olyan okokból kivágnak a filmből, újraszinkronizálják, sokkal rosszabb minőségben. Botrányos.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.12.02. 09:54:24

Megmondom őszintén nem gondoltam senkire, csak véletlenül hallottam itt is meg ott is, hogy erre készülnek. Márpedig szerintem ez már túl megy azon a határon, ami egy olyan országban megengedett amelyik civilizáltnak képzeli magát. Egyáltalán kinek jut ilyesmi az eszébe? Ha ezt elkezdik nincs megállás. Nem élhetünk vissza azzal, hogy Jókai meg Mikszáth meg Kosztolányi és még sokan mások nem tiltakozhatnak ellene. Ők már nem de akkor meg a mai írástudóknak és olvasni szerető embereknek kell felemelni a szavukat. És ugyanez vonatkozik a filmek megcsonkítására, átírására, újra szinkronizálására is. Gigi, Nektek meg jó, hogy felétek ilyesmiket vetítenek a helyi adón. A film tényleg nagyon jó, én is imádom.:)
süti beállítások módosítása