HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Filmajánlat (Köszönöm, megvagyunk)

2009.10.19. 18:40 Morgó Medve

Végre van mit ajánlanom. Nem túl sűrűn fordul elő a hazai TV csatornákon, hogy tudok valamit ajánlani. Régebben jobban volt. Most úgy adódott, hogy kettő is akadt. A Grönholm-módszer, amiről tegnap írtam, és Lugossy László kiváló filmje, a "Köszönöm, megvagyunk", ami holnap este 20.30-kor lesz a Duna TV-n.

Lugossy László filmje a küzdésről szól. Két embert sodor egymás  mellé az élet, hogy együtt próbáljanak előre jutni. Az egyik egy negyven körüli öntőmunkás, akinek - mivel egyedül él - esélye sincsen arra, hogy tanácsi vagy szövetkezeti lakáshoz jusson. De ha ketten lennének sem lenne sokkal több esélyük. OTP lakásról meg végképp nem álmodozhat, soha nem lenne annyi pénze, hogy egy ilyen lakásra befizessen. Marad a saját erős építkezés, ami azért némi reménnyel kecsegtet. Kaphat állami és munkahelyi kölcsönt, aztán a napi munka után sok idő van még a besötétedésig, meg ott vannak a hétvégék, a haverok, végül is kalákában is felépülhet a ház. Itt ott még bontott anyaghoz is hozzájuthat az ember. És elkezdődik a küzdelem. 8 óra az öntő műhelyben, aztán otthon az építkezés, de mivel mindig kell valamit venni, egy ajtót, egy ablakot, hát szükség van még valami mellékkeresetre is. Így aztán éjszakánként  csirkéket nevel hősünk.

Ebbe az éjjel-nappali önkizsákmányoló életformába csöppen bele Éva a vidékről felkerült, 8 általánost végzett fiatal lány, aki már nem tud otthon élni a korábbi életformában, a fővárosban viszont esélye sincs a megkapaszkodásra. Segédmunkásként dolgozik, munkásszálláson lakik. Oda nem vihet senkit, oda nem szülhet gyereket. Egyedüli kiútnak tűnik számára "Józsi bácsihoz" költözni, aki ezentúl már nem csak saját magát zsákmányolja ki, hanem Évát is. Most már kettejük küzdelméről szól a film.

Mondhatnám azt is, hogy a "Köszönöm, megvagyunk" a boldogságkeresés filmje. Amit aztán soha nem találnak meg, ilyen körülmények között nem is találhatnak meg. A film látszólag két ember drámája de olyan széles társadalmi réteg életét tükrözi amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azokban az időkben sokan vállalkoztak a családi otthon építkezéssel való megteremtéséhez, sokan bele is rokkantak. Vagy - mint filmünk hőse is - az alkoholhoz menekültek. Lugossy László filmje két ilyen sors kényszerű és időleges egymásrautaltságát beszéli el. A film erénye, hogy mértéktartóan és hitelesen , vagyis hihetően mondja el "Józsi bácsi" és Éva történetét.

A két főszereplő kiválóan játssza szerepét. Madaras József már korábban is bizonyított de Nyakó Juli még csak nem sokkal a forgatás előtt tűnt fel. Tehetséges fiatal színésznő volt a film forgatásakor. Lugossy László filmje igazi kincs, kár lenne kihagyni a mai - jó filmeket egyre kevesebbet kínáló - világban.  

Végül olvassuk el mit ír róla a www.port.hu:

http://port.hu/koszonom,_megvagyunk/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=11324148&i_where=1&i_where_tv=1

Szólj hozzá!

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr625181828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása