HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kaviárok

2009.12.29. 15:16 Morgó Medve

December a költekezés hónapja. Itt van ugyebár ez a karácsony. Az emberek boldogan ajándékozzák meg egymást, persze ahhoz, hogy ez megtörténhessen járni kell a boltokat. Járja is a magyar ha van pénze ha nincs. Utóbbi esetben ott a hitel, aztán majd kifizetjük valahogy. Tehát a magyar (meg más is) már hetekkel a nagy ünnep előtt vásárol, köztük élelmiszereket is. Mert ki látott már olyat, hogy karácsonykor túróscsuszát meg kukoricagancát együnk? Megadjuk a módját gasztronómiailag is, az asztalokra csak csupa finomság kerülhet. És ezzel én sem vagyok másként.

Például most ettem meg egy darab füstölt tokhalat, a füstölt makrélából van még. Nem sok, de van. Mentségemre legyen mondva, hogy nem én vettem, karácsonyra kaptam főváros közeli rokonoktól. Nem olcsó dolgok ezek, de egyszer van egy évben karácsony. A tokhal kilója 5,800 Ft körül van, a makrélát megszámítják már talán 2,300 forintért is. Persze nem mondom, finom dolgok ezek, de megvan az áruk is. Talán egy éve kaptam első alkalommal tokhalat. Először nem is tudtam mi ez. Leginkább szalonnának nézné az ember. Szép darab volt és hát az íze is csodálatos. Akkor nem is tudtam mit eszem, később kérdeztem rá, hogy mi is volt ez tulajdonképpen? Aztán az árát csak akkor tudtam meg amikor egyszer én is elballagtam Keleti mögötti "Arbat" boltba. Hát nem egy olcsóság. Ha meg már ott voltam kicsit körül is néztem.

Volt ott minden mi szem szájnak ingere. Például kaviárok különféle kiszerelésben. Ha jól emlékszem fél kilósban is. Ilyenről még a szovjet emberek sem hallottak nagyon, legfeljebb akkor ha egymás között szó esett bizonyos polgártársaik kivándorlásáról hogy a vámosok miket is szedtek el tőlük még mielőtt végleg megszabadultak volna eddigi hazájuktól. A szovjet polgár csak a 140 grammos lazac kaviárt ismerte amire időnként nagy nehezen sikerült szert tennie, hogy aztán nevesebb családi ünnepeken az asztalra kerülhessen. Meg időnként jutott fekete is, azt már nem olyan gyakran láttam.

Persze viszonylag könnyen hozzá lehetett jutni ha az ember nem sajnált egy kis pénzt az efféle gasztronómiai örömökért. Például ha kivárt másfél, két órát egy étterem előtt, akkor az étlapon ott volt a kaviár is. Igaz, vodkát is kellett hozzá rendelni, de ez azért nem volt nagyon súlyos szankció. Mondjuk ha az ember kaviárt evett nem esett rosszul megágyazni neki egy kis vodkával sem. Itt már kicsit drágább volt mint a hivatalos ár ami rá volt írva de még ki lehetett bírni. De ha az ember nem akart vodkázni akkor megvehette a 140 grammos piros kaviárt 10 rubelért is. Igaz, hogy egy falusi tanítónő 70 rubelt keresett akkoriban havonta, egy egyetemi docens (kandidátus) jó 55 évesen meg 320 rubelt. Csak hogy legyen valami képünk mennyi is volt az a 10 rubel akkoriban. Be sem kellett menni az étterembe érte, a nyitott ajtóba ki volt téve egy székre néhány dobozzal, mellette az ára. Tehát az ember ment sietve a Gorkij utcán, csak legombolta a 10 rubelt aztán már vihette is a nem akármilyen finomságot. Hát így volt ez a brezsnyevi időkben.

Mert azért hallottam én idősebb asszonyoktól, hogy bezzeg Sztálin idején volt kaviár amennyit csak akart az ember. Hát lehet. Nem tudom. Bár akkor sem lehetett gondtalanul kaviárt zabálni - még ha volt is amennyi csak kellett - mert bármikor elvihették az embert aztán lőttek a kaviárnak, sőt nem csak annak. Aztán ahogy mostanában látom megint van kaviár doszt, ahogy apám mondta gyerekkoromban, lám már automatából is lehet venni, mint az alábbi képen is látszik:

Ez bizony már kánaán előtti állapot, csupán az zavaró még egy kicsit, hogy pénzt kell beledobni és ahogy barátaimtól tudom, sokan mégiscsak elrohannak mellette egy pillantást sem vetve rá, nem hogy vásárolnának belőle.

Ezek után vessünk egy pillantást a hazai kaviár helyzetre. Boltjaink meglehetősen sokfajta halikrát árulnak kaviár néven, viszonylag olcsón. Persze ezt is lehet kaviárnak nevezni de nekem azért az igazi kaviár mégiscsak az orosz földről származó fekete és piros kaviár. Előbbi talán a Volgában és a Kaszpi tengerben élő tokhalból való, utóbbi pedig lazacból. Abból a halfajtából amely Távol-Keleten Vlagyivosztok és Habarovszk környékén él, hol a Csendes óceánban hol pedig az abba befolyó folyókban. Finom hal a lazac, amióta lemondtunk a kommunizmus felépítéséről nálunk is elég széles választékot kínálnak a multik. Mondhatni állandóan lehet kapni. Csak le kell ugrani érte valamelyik nagy bevásárló központba. De jó! Én ugyan nem nagyon szeretem, de nem szerethetünk mindnyájan ugyanazt. Mint az egyszeri ember mondta, mikor kérdezték, hogy a te feleséged milyen az ágyban? Hát milyen lenne? Van aki dicséri van aki nem - válaszolta a jóember. Így vagyok valahogy a lazaccal is. Itthon persze nem csinálunk de rendesebb fogadásokon szoktam enni egy keveset hátha ízlik már, de még mindig nem ízlik. Persze nem adom fel, addig kóstolgatom amíg ízleni nem fog.

Szóval visszatérve a lazacra, ennek a halnak az ikrája a legfinomabb. Persze tudják ezt azok a rossz emberek is akik illegálisan halásszák tonna számra, hogy egy laza mozdulattal felhasítsák az élő hal hasát és egy másik mozdulattal pedig kitépjék egy tenyérhúzással az ikrát belőle majd a még élő halat egy halhalom tetejére dobják ahol a legyek veszik birtokukba a több száz frissen kihalászott és félig megölt halat. Arra már nincs idő, hogy előtte szegény halakat fejbe is verjék. Hiába no, a termelékenység az termelékenység. Hát igen, barbár dolog. Küzd is vele az orosz rendőrség de nem túl nagy sikerrel. Aztán ezt a kaviárt megsózzák, hozzákevernek valamit és elássák a földben. Egyrészt hogy elrejtsék, másrészt pedig hogy ne romoljon meg. És egyszer csak jönnek egy kicsit gazdagabb rossz emberek akik elviszik ezeket a hordókat miután némi pénzt löktek a ezeknek szívtelen embereknek. Aztán a hordók megérkeznek Moszkvába ahol illegális üzemekben feldolgozzák, csomagolják,  az emberek pedig - mondjuk az új év alkalmából - vajas kenyérre kenik és megeszik.  Persze létezik legális lazacfeldolgozás is amelynek végeredménye ugyanaz: kaviáros tálka az ünnepi asztalon. Igaz, egy kicsit drágábban.

A fekete kaviárról nem tudok ilyen maffiaszerű dolgot. Ez a drágább, nem tudom miért. Drágább volt akkor is amikor a szocializmus idején Pesten a Jégbüfében láttam mindkét fajtát. Persze nem tudtam megállni, hogy ne vegyek. Az árára már nem emlékszem de nagyon drága volt. De azért ehhez is fűződik egy kellemes emlékem.

Egyik főnökömmel és egy másik kollégával Togliattiban jártunk (ma Szamarának hívják) nem messze a Kujbisevi vízierőműtől. Ott gyártották vagy gyártják a Zsigulikat.  Elvittek bennünket egy kis hajókirándulásra a Volgára. Nagy élmény volt ezen a nagy folyón  hajózni, sok olvasás élményem kötődött hozzá. A hajókázás után a vállalat vendégházába mentünk ahol láttunk néhány frissen kifogott tokhalat. Mondták, hogy ebből fogunk kaviárt enni. Megnéztük amint felvágták a halakat (előtte persze fejbeverték őket) kiszedték belőlük a kaviárt, megmosták, besózták és még valamit csináltak vele de erre már nem emlékszem. Summa summarum, fél óra múlva ott volt az asztalon és - ahogy mondani szokták - két pofára ehettük a fekete kaviárt a vodkák után egy-egy tósztot meghallgatva vagy éppen elmondva.

Most nézem mennyire elragadott a hév, csak írok meg írok, na jó akkor azt hiszem mindent kiírtam magamból, nézzünk még néhány képet és hangolódjunk rá az új évre. :)

Ezen a képen itt például egymás mellett láthatjuk a vörös és fekete kaviárt is. Hogy az a sárga valami micsoda nem tudom. Talán valaki megírja kommentben.

Ez valami ünnepi eseményre feltálalt kaviár.

Itt hordóban van, de már nem az óceán partján. Azok a hordók alumíniumból voltak ha jól emlékszem. Ez valami dizájnos kiszerelés lehet, jó sok pénzért.

Ezt talán tavaly vágtam ki egy vásárlói prospektusból. Eltettem, mert tudtam fogok én még erről írni.:)

Ezt is.

Egyébként ezek akciós árak de hasonló áron vagy kicsit többért mindig lehet venni a Metróban, csak be kell menni a halasnál egy kicsit az eladó térbe. Ott sorakoznak bal oldalt a polcon. Ha valakit nagyon felajzottam volna meglepheti szertetteit barátait. Abban bízva, hogy remélhetőleg őt is megkínálják.:)

12 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr495181860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tőr A Szívbe 2009.12.30. 03:03:48

Az oroszoknál sem sokkal olcsóbb a kaviár. A pirosból is van kisebb meg nagyobb is, láttam már egészen aprókat és zöldborsónyiakat is, bár én nem igazán kedveltem egyiket sem. Este viszont elkészítettem életem első vadperkeltjét, holnap ünneplés lesz, volt egy comb a fagyasztóládában, megcsináltam inkább már este, hogy ne holnap kelljen vele pepecselni, ahelyett hogy a vendégekre figyelnék. Már csak azt kell eldöntenem, hogy főtt krumplival, vagy nokedlival tálaljam. Az viszont bizonyos, hogy a maradékot friss kenyérrel és egy pohár Kékfrankossal fogyasztom. Édesapám receptjét követtem, úgy érzem nem kell miatta szégyenkeznem.:D A LADAkat még mindig Szamarában csinálják, a 2105-öket és 2107-eket gyakorlatilag változatlan formában. Télen még a tehetősebbek is inkább átülnek a városi terepjárójukból a jó öreg zsigába.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.30. 06:01:47

Lassan megalakíthatjuk a Morgómedve gourmand szekcióját kizárólag férfi olvasóknak.:)Biztos vagyok benne, hogy a vadperkelt finom lesz. Garnírungnak én csinálnék mindkettőből. Hagyományosan ugyan krumpli dukált mellé, de újabban szokás sztrapacskával is tálalni. Innen már csak egy kis lépés a nokedli. :)) Volt már nekem is olyan, hogy nem volt itthon krumpli így szarvacskával ettem. Tudom, hogy nem említhető egy napon a nokedlival de elég éhes voltam már, a szarvacska meg 15-20 perc alatt megvan. Persze tudom, hogy a nagy Levin undorral fordult volna el tőle de mint már írtam nagyon éhes voltam.:) És hogy visszatérjek a kaviárra is, rémlik mintha valami sűrű szövésű valamiben rövid időre forró vízbe mártották volna a tokhal ikráját.

Ismeretlen_14594 2009.12.30. 13:47:50

Szerintem az a sárgás is ikra. Legalábbis mifelénk így szokott kinézni az az ikra-saláta (vagy minek hívják), amit anyósomék készítenek néha, erdélyi étel, és nagyon finom. Persze nem igazi kaviár, de nagyon jó az íze. És persze nagyságrendekkel olcsóbb.

Tőr A Szívbe 2009.12.30. 16:24:48

Van aki, a halászlébe is beleteszi az ikrát, nekem kifejezetten ízlett benne, pedig nem szeretem a halat. Az ínyencségekhez fűzném hozzá, hogy jóapám egy hete értesített, hogy ő bizony medvepilményit vacsorázott, azt mondták neki, hogy az igen vadászias, aztán sikerült rábeszélniük, hogy megkóstolja, de azt hozzáfűzte, hogy nem érez olthatatlan vágyat, hogy újból ehessen belőle. Igaza van végülis ki kell próbálni, ahogy a mongoloknál is kövön sütött mormotát is.:D

Ismeretlen_14594 2009.12.30. 19:57:47

A halászléből kimondottan hiányozna az ikra, én csak azt eszem meg benne :-). Apu meg a halfejért van oda, anélkül nem tudja elképzelni.

Ismeretlen_26298 2009.12.31. 09:00:55

Igazad lehet, hogy az is ikra lehet. Egyébként én is szoktam a halászlébe tenni halikrát. Nem mindet mert a halat jobban szeretem.:). Ezt a medvepilményit én is szívesen megkóstolnám egyszer.:) Az olvasók számára írom, hogy ez olyan derelyeféle csak medvehúsból lehet benne a töltelék. Megmondom őszintén én a hagyományos pelmenyit is nehezen bírtam lenyomni pedig a barátom felesége csinálta. A halfejet olvasva megint azt mondom nem vagyunk egyformák.Még jó.:))

Ismeretlen_14594 2009.12.31. 14:04:48

A katonaságnál jól jött apunak, hogy szereti a halfejet, mert sokan mások nem szerették, és volt, hogy neki jutott akár 10 is :-). Amúgy meg a hozzáértők azt mondják, hogy a halászlé halfej nélkül nem az igazi.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.31. 15:57:55

Én abból szoktam csinálni a a sűrítményt amit aztán bele paszírozok.

vajgerpeti 2010.01.01. 16:36:24

A nyár végén a trollok országában járt világjáró lányom. Azért ment oda két hétre, mert Európában ez neki még fehér folt volt, a másik pedig a luzitánok földje: Szóval Norvégiában járt 2 hétig tapsolt amikor egy napra kisütött a nap, idén pedig Portugáliába készül. Ilyenkor meglep bennünket helyi specialitásokkal. Hozott négy tégelyben kaviárt: két vöröset, egy feketét és egy sárgát. A két vörös az kétféle méretű volt: az egyik apró szemű, mint a gombostű feje, a másik pedig borsószem méretű. A fekete az a szokásos volt, a sárga pedig pasztaszerű. Mivel a kaviár csak végszükség estén kedvencem- főleg a fekete- így még a hűtően hűsöl a négy tégely. A másik ínyenc falat rénszarvas szalámi volt.Ez olyan kemény, hogy kisbaltával lehet szeletelni, a rágóssága pedig nem való csak eredeti foggal rendelkező éhezőknek

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.01.07. 21:07:54

Vajgerpeti barátom, ne haragudj kicsit elfeledkeztem rólad. Azért a kaviár nehogy rátok romoljon.:) A rénszarvas szalámival én is óvatosan bánnék. Talán ha apróra felvagdosnád.:))

strategy roulette · http://www.rulett24.com/ 2010.02.24. 05:43:15

Néha tényleg ilyen egyszerű, nem igaz?

roulette software · http://www.roulettetrick.org/rulett.htm 2010.04.26. 14:19:01

Néha tényleg ilyen egyszerű, nem igaz?
süti beállítások módosítása