HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Dohányzás

2010.01.15. 15:34 Morgó Medve

Valamelyik nap az egyetemhez közeli élelmiszer áruházban sorban álltam a pénztárnál és nézelődtem. Egyszer csak megakadt a szemem egy csomagon éppen mellettem, az volt ráírva, hogy cigaretta papír. Tágra nyílt a szemem míg néztem, alig hittem a szememnek. Cigarettapapír? Hát ki a csuda sodor ma már cigarettát? Aztán eszembe jutott, hogy gyakran olvastam gyerekkoromban, hogy cigaretta papírt tettek a sebre amitől aztán elállt a vérzés, meg hasonlókat. Na jó, akkor minden rendben van, gondoltam, hiába no, nincs jobb a népi gyógymódoknál. De aztán tekintetem lejjebb csúszott és megláttam a hozzá való dohányt is. De nem ám valami régi módú csomagolásban. Nem bizony! Ezeket a csomagolásokat hozzáértő emberek tervezték, megfelelve a mai kor követelményeinek. Eszembe nem jutott ki az aki ma megveszi a cigaretta papírt és a dohányt hogy saját magának sodorjon cigarettát.

Mert azért valamikor, a gyerekkoromban volt ilyen. A Szövetkezetben - ahogy a mi falunkban az egyik boltot hívták - mindig lehetett kapni cigaretta papírt is, dohányt is. Később olyan hüvelyt is amit már megfelelő szerszámmal fel lehetett tölteni dohánnyal. Ha jól emlékszem "Tisza" márkanévvel uralta a hazai cigarettapapír piacot. Mi viszont a barátommal sajnáltuk a rávalót, ezért úgy döntöttünk, hogy jó lesz cigarettának a vadgesztenye levele is. Jól kiszárítottuk, kétségtelen, füstölt is rendesen.  Kezdetben a cigarettapapírral próbálkoztunk de túl durva volt akármilyen apróra is törtük, így aztán inkább újságpapírba sodortuk. A "Szabad nép" példányai kiválóan megfeleltek a célnak, igaz egy kis ragasztó is kellett ahhoz, hogy a papír széleit a sodrást követően összeragaszthassuk. Miután ily módon elkészítettük a cigarettáinkat már csak a nyugodt körülményeket kellett megteremtenünk a dohányzáshoz. Úgy döntöttünk, hogy a föld alá húzódunk, hogy elmélyülhessünk a cigaretta élvezetében. Ami azért túl sok élvezetet nem jelentett, inkább szenvedtünk ettől a büdös füsttől, de mégis csak néhány percig felnőttnek éreztük magunkat.

A barátomék udvarában ástunk tehát egy nagyobb gödröt amibe úgy öten-hatan elfértünk, mert addigra már annyian voltunk. Ennek tetejére deszkákat raktunk majd erre földet szórtunk. Nem túl vastagon, de elfödte a deszkákat. Az elején hagytunk egy kis lyukat lejáratnak ahol alászálltunk mint Orpheusz az Alvilágba. Előkerültek a gondosan elkészített "cigaretták", meggyújtottuk őket és ha nem is boldogan de átszellemült pofával szívtuk őket. Gondolom mondanom sem kell, hogy a rosszullét határán. Aztán egy idő után hangokat hallottunk felülről, mondhatnám úgy is, hogy szerencsére, így aztán kihúztak bennünket a föld alól míg valami komolyabb bajunk lett volna. Mi ugyanis nem számoltunk azzal, hogy a füst a deszkákon és a vékony földrétegen is áthatol és kívülről csak annyit lehetett látni, hogy füstöl a föld. Na mindegy, szó ami szó lebuktunk. Akinek a szülője ott volt az rögtön megkapta a verést, akinek nem az csak később, mikor a soron elterjedt dohányzásunk híre. Nekem azért szerencsém volt mert mire  apám hazajött munkából, addigra anyám már lehiggadt, így tulajdonképpen komolyabb verés nélkül úsztam meg a dolgot. Nem úgy mint a bukszagyártást. De erről majd legközelebb. :)

8 komment

Címkék: Gyermekkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr945181870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tőr A Szívbe 2010.01.15. 17:25:10

Hát ki a csuda sodor ma cigarettát? Lassan szégyenlősen, felemelem a bal kezemet. Hát én ilyen csuda vónék, de mielőtt még valaki megbélyegezne azzal, hogy kábítószert is juttatok be a szervezetembe leszögezem, hogy nem igaz ez a feltevés. Ezeknek a dohányoknak a minősége jóval felülmúlja az "instantcigikét". Nem vagyok igazi dohányos talán éppen ezért van idegzetem arra, hogy magam készítsem el. Lehet kapni olyan virginia dohányt is, ami nem találkozik permetszerrel, s nem is gépekkel történik a szüretelés. Olyan viszonyban vannak egymással, mint a teafű és a filter.:D Szakestélyen inkább pipázom, amennyiben megengedi a házirend.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.01.15. 22:13:06

Hát igen, ezek szerint a dohányosok között is vannak, "ínyencek" akik maguknak sodorják még a cigarettát.:) Természetesen ha nem látom mellette a cigarettapapírt meg sem fordult volna a fejemben mint hogy másra is gondoljak mint a pipásokra. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.01.16. 21:50:30

Közben eszembe jutottak dolgok. A dohány neve volt "Tisza", a papírhüvely neve "Béke" volt és egy galamb látszott a dobozán.

Ismeretlen_14594 2010.01.17. 19:29:48

Sz. barátai között is van, aki maga sodorja, sőt Sz.-nak is van sodrója, csak nem tudjuk, hova tettük az építkezésnél. Ha meglesz, ő is fog sodorni magának néha, az tuti.

Szilvi 2010.01.18. 08:27:41

Aki nem dohányzik, az ilyen felfedezéseket tesz!:-) Van már olyan előre gyártott /"sodort"/ cigarettapapír, ami filteres! Ehhez töltő is dukál! Tehát ne úgy képzeld el mint ahogy régen töltötték, hogy cigarettapapír a kézbe, beleszórod a dohányt, összetekered, megnyálazod, összeragad, s kész.

Snowqueen 2010.01.18. 11:11:15

Hű, jómagam még olyat is láttam, ahogy a nagymamámnál a szomszédasszony a tubákosszelencéből szippantotta a tubákot... Azért, ha lehet, akkor már csak az orrom külön kívánságára, ugyanis odavan a pipadohányért: hajrá, pipások!:-)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.01.18. 21:29:48

Hát akkor én bizony le vagyok maradva. :) Azt hittem még mindig meg kell nyálazni a szélét.:) Lehet, hogy az a baj, hogy már 20 éve nem dohányzom. Ezt a tubákot már régen ki akartam próbálni, lehet, hogy egyszer megteszem.:) Bár ahogy magam ismerem biztos többet szívok fel mint amennyi kellene aztán tényleg szívok mint a torkosborz.:)

Ismeretlen_39292 2010.01.22. 17:45:53

:-)
süti beállítások módosítása