HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Savanyított káposzta

2010.01.23. 17:39 Morgó Medve

Újabban ha hordós- vagy savanyú káposztát keresek többnyire savanyított káposztát találok a boltok hűtőiben. Statisztikát nem készítettem de egyre több helyen. Nem mernék megesküdni rá, de ha nekem ez feltűnik akkor ezt régebben nem így hívták. Az olvasóim majd megerősítenek vagy diszkréten és barátságosan utalnak majd rá, hogy kiváló gyógyszerek vannak ma már az emlékezet karbantartására. Ha nem is hordós káposztának nevezték de biztos, hogy nem savanyított káposztának. A múltkoriban ez annyira szokatlan volt nekem, hogy már a pénztárnál álltam a sorban amikor egyre inkább kétségeim voltak a tekintetben, hogy azt veszem amit szeretnék. Gondjaimat megosztottam néhány hölggyel mellettem akik bizattak, ha nem tetszik ugorjak be a zöldségeshez mindjárt itt a bolt mögött. Bizonytalanságom nőttön nőtt és még időben visszavittem a hűtőbe, majd mikor kijöttem a boltból nem balra fordultam a parkolóba hanem jobbra a zöldséges felé. Vettem is 2 kiló kiváló hordós káposztát.

És akkor essék néhány szó arról is miért félek én ettől a savanyított káposztától. Azért tartok minden ilyesmitől mert rossz tapasztalataim vannak. Általában azt tapasztaltam, hogy ha valami megjelenik az eredetihez hasonlló elnevezéssel akkor az nem az. Akkkor valami eltérés van az erdeteihez képest. Többnyire huncutság van a dologban. Általában az eredeti termék gyártása bizonyos előírásokhoz kötött. Namármost ezeket az előrásokat betartani drága, esetleg macerás, jó lenne egyszerűsíteni rajta, kicsit változtatni a technológián és akkor kicsit nagyobb lenne rajta a haszon is. Hogy a minőség csorbul? Úgyan már? Hogy a terméket alkotó összetevők szabványhoz kötöttek? Hát az gond, de egy kicsit változtatunk rajta és már nem is köt bennünket semmi szabvány. Félreértés ne essék, én nem mondom, hogy itt is erről van szó. Csak mint írtam, nem vagyok már nyeretlen kétéves, láttam én már egy-két dolgot. Gondoljunk csak a málnaízű szörpre és társaikra. Hát ezért tartok én ettől a savanyított káposztától is.

Egyébként felvetésemet indokolja az is, hogy nemrégiben a Spar-os reklám újságban láttam akciósan savanyú káposztát. Tehát létezik savanyú káposzta továbbra is. De savanyított is. Jó lenne tudni a különbséget.

3 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr255181868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári 2010.01.29. 22:32:39

Kedves Morgómedve! Ismét írok.... remélem lesz türelme elolvasni!!!? Kétféle receptet is találtam, a 2. nak a stílusa is tetszett!!! Az igazi a hordós káposzta, amit érlelünk pár hétig...de ezt is leírja receptjében az úr! Tessék kipróbálni: Savanyú káposzta. 1. A káposztát legyalulom, majd egy vájdlingban sózom. Kilogrammonként kb. 3 dekát számítok. Egy óra múlva üvegekbe teszem és langyos vízzel felöntöm. A tetejére kenyérszeletet teszek, majd letakarom egy kistányérral. Az üveget ablakpárkányon, vagy erkélyen 6-8 napig érlelem. Ha időközben fogy a leve, azt vízzel öntöm fel. Savanyú káposzta házilag A savanyú káposztát házilag pofonegyszerű elkészíteni, semmi ördöngösség nincs benne, és a hordós káposzta 2-3 hetes érési ideje alatt akár 3 nap alatt is beérik, az íze pedig tapasztalataim szerint veri a nagyipari változatot. Gyerekkoromban annyira szerettem a savanyú káposztát hogy még karácsonyra is azt kértem, és már a fa alatt befaltam legalább egy üveggel. Sajnos mostanában már csak módjával ehetem, mivel a káposzta - bár alacsony a szénhidráttartalma - nem ajánlott az SCD diétában. Lássuk hogyan készíthetjük el házilag ezt a több ezer éve kedvelt savanyúságot, ami már a kínai fal építésekor is a munkások elsőszámú c-vitamin forrása volt. Elkészítés Először is veszünk egy szép fej édeskáposztát. Lehetőleg nagy fejű, kicsi torzsájú és fehér fajtát válasszunk, mert savanyítani ez a legjobb. Megmossuk, és a torzsa mentén hosszába felvágjuk akkora darabokra, hogy kényelmes legyen megfogni. A hagyományos hordós káposztakészítéstől eltérően a torzsát nem vágjuk ki, különben szétesnek a levelek és a kicsi kézi gyalun úgy nagyon nehezen boldogulunk. A darabokat egy szép nagy tálba legyaluljuk, (a torzsa részt persze nem gyaluljuk bele végül, az csak a fogáshoz kell) ügyelve arra hogy ne vágjuk el az ujjunkat mint ahogyan legutóbb én Ezt követően jöhet bele a só és a bors. Én csak úgy érzéssel sóztam meg, a lényeg hogy egy kicsit sósabbra kell csinálni mint ahogyan nyersen eleszegetné az ember. A borssal bánjunk óvatosan, hiszen ha utólag túl gyengének találnák még mindig borsozhatunk rajta, épp csak annyit tegyünk amitől még nem lesz erős. Én az őrölt borsot preferálom, mert egyenletesebben el lehet oszlatni, másrészt pedig utálok ráharapni a borsszemekre. Állni hagyom egy fél órát, amíg levet nem ereszt. Ez alatt két friss szelet kenyeret megpirítok. A káposztát beletömöm szépen két ötliteres üvegbe, megnyomkodom, öntök annyi levet rá hogy ellepje, és a tetejére még belenyomom a kenyereket is (ha laza gézbe tekerjük könnyebb lesz kivenni). Lefedem fóliával és úgy mint a kefirt, langyos helyre állítom 3-5 napra. Minden nap megnyomkodom,(a lé alatt kell maradnia a káposztának, különben megkeseredik) megvizsgálom jó-e már. Amint elkészült zárható üvegekbe töltöm és benyomom a hűtőbe, illetve az arcomba. Vitaminok Bár a savanyú káposzta rendkívül magas C vitamin tartalmáról híres, (a savanyú káposzta C-vitamin tartalma két-háromszor nagyobb a káposztáénál) ezen kívül b1, E K,vitamint, béta karotint, folsavat és kalciumot is tartalmaz. Az erjedés során elszaporodnak benne a hasznos savtermelő baktériumok melyek akadályozzák a káros mikrobák elterjedését. A C-vitamin hő hatására sajnos nagyrészt távozik, ezért inkább nyersen fogyasszuk. A titok Lehetne bűvészkedni babérlevéllel, erős paprikával, fokhagymával, birsalmaszeletekkel, kaporral(fúj!!!) ám szerintem ezekkel inkább elrontani lehet. A híres vecsési káposztának sem az elkészítés, hanem annál inkább maga az alapanyag vagyis a jó minőségű káposzta a titka. Vecsés éghajlati adottságai ugyanis különösen jók a káposzta termesztéséhez, - kedvező az átlaghőmérséklet, magas napsütéses órák száma, könnyen felmelegedő levegős a talaj, melynek nagyon jó a vízmegtartó képessége.

Klári 2010.01.29. 22:40:54

P.s.: a savanyított káposzta érlelés nélkül készül, kutyafuttában. Azonnal lehet eladni, amint öszedobálták a káposztát és a sót, esetleg kis fűszert bele.... amúgy úniós módra!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.01.30. 09:43:49

Köszönöm szépen a tájékoztatást, gyanítottam, hogy valami ilyesmi oka lehet. Vagyis, hogy minél rövidebb idő alatt minél többet készíthessünk el és adhassunk el. Köszönöm a recepteket is. Idáig megelégedtem a bolti minőséggel meg a zöldségesnél vett hordós káposztával de nyáron amikor időmilliomos leszek megpróbálkozom majd a saját savanyítással is, végül is sok macerával nem jár. Az első azért is igen szimpatikus mert a kovászos uborkára hasonlít amit imádok. Főleg ha van mellé valami húsféle is.:) A bűvészkedésnek én sem vagyok híve, az legyen benne ami jól bevált és kész. Köszönöm a szép hosszú hozzászólást.:)
süti beállítások módosítása