HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Nincs szerencsém ezzel az "Ügynök halálá"-val.

2010.05.08. 18:21 Morgó Medve

Nincs szerencsém ezzel az "Ügynök halálá"-val. Korábban megvolt videó kazettán az a bizonyos nemzeti színházbeli felvétel is, amelyben már nagybetegen játszotta Tímár József az ügynököt. Nagyon büszke voltam rá, gyűjteményem talán legértékesebb darabja volt. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy nincs meg. Nem tudom hová lett, de tény hogy hiányzik a gyűjteményemből. Már évek óta tudom. Azt is tudom, hogy amikor házi használatra csináltam egy katalógusfélét már nem volt meg. Amit nagyon sajnálok mert Willy Loman története önmagában is a világirodalom nagy kincse, de ez a kincs sokkal nagyobb volt ha az ügynököt Tímár József játszotta. Ahogy Willy Loman  otthonába hazatérve öregen és fáradtan letette a két bőröndöt a színpadon azt más nem tudta úgy letenni csak Tímár József. Ebben a letevésben benne volt Willy Loman mindene. Az egész élete. És Tímár József ezt tudta utánozhatatlanul megcsinálni. Talán az alábbi kép érzékelteti ezt a fáradtságot:

Egyébként úgy tudom soha nem bőrönddel játszotta a szerepet, csak az utolsó előadásán, ahol már nagybetegen játszott. Korábban valami nagy táska volt, ráadásul abból is csak egy. De Willy Loman életéhez jobban illett a 2 bőrönd. Azok a bőröndök amelyekkel járta Amerika nagyvárosait, Boston utcáit, hogy árulja a cég termékeit. Amely cég 30 év után, amikor már nem tudta hozni azt a teljesítményt amit elvártak tőle elküldte, félre lökte mint valami elhasznált tárgyat. Nem akarom én itt most elemezni ezt a valóban nagyon kiváló művet, biztos sokan ismerik az olvasók közül is, talán az egyetemista korosztálynak is mond valamit. Ha meg nem akkor nem az ő hibájuk. Most csak azt szeretném érzékeltetni mekkora kincs kallódott el valahová az évek során. Az ügynök halála Tímár Józseffel tényleg nagy értéknek számított. De hát az élet ilyen de azért sajnálom a dolgot.

Aztán néhány éve alkalmam nyílott a TV-ből ismét felvenni az "Ügynök halálá"-t. Ez alkalommal történetesen egy amerikai film dolgozta fel Willy Loman történetét. A főszerepet Dustin Hoffman játssza mégpedig nagyon jól. Ha megkérdeznek, jó ügynök lenne-e Dustin Hoffmanból rögtön rávágnám, hogy nem. És nagyot tévednék. Ha nem is annyira jól mint Tímár József, de Dustin Hoffman is hibátlanul alakítja az ügynökségbe belefáradt öregedő Willy Lomant, aki saját magának is hazudott amikor a gyerekeiről beszélt, amikor a gyerekeit olyan sikeresnek látta mint amilyenek azok soha nem voltak és nem is lesznek. Hazugság volt az életük, és ezt csak túl későn mondják ki. Az elküldés lelki terheit nehezen viselő ügynöknek már túl sok a család szétesése is, egyetlen kiutat lát a megoldásra, ha öngyilkos lesz és a biztosító által adott pénzből biztosítja a család megélhetését.

Hát sajnos ezzel a kazettával is baj történt. Figyelmetlen voltam és a múlt szombaton rávettem valamit. Általában felvétel előtt  mindig meggyőződöm arról, hogy a jó helyen áll-e a szalag, most kapkodtam, siettem és elmulasztottam az ellenőrzést. Nagy hiba volt.  A film elejének annyi. Olyan 60 perc hiányzik belőle. Azért a maradékot megnéztem, nagy élmény volt. Egy darabig elleszek vele aztán vagy adják ismét a TV-ben vagy megveszem DVD-n.

Végezetül nézzünk meg még egy képet. A szobor Tímár Józsefet ábrázolja. Én nem láttam, de úgy tudom a Nemzeti Színház kertjében van.

Ezzel a képpel búcsúzom mára és bízom benne, hogy a TV még egyszer műsorára tűzi azt a bizonyos utolsó előadást. Bár magam is sejtem kevés az esély rá.

3 komment

Címkék: Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr485181919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolloJuve 2010.05.08. 21:11:49

A mai "Hogy volt"-ban volt róla szó. Ez alapján mondom, mert az mtv videótár az enyhén szólva botrányos, szinte bele sem tudtam nézni: http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/05/05/09/Legendas_szinhazi_kozvetitesek_.aspx Egyébként itt lehet elvileg megnézni az egész adást: http://videotar.mtv.hu/Kategoriak/Hogy%20volt.aspx A Dustin Hoffman féle film az megvan nekem elvigyem pendrive-on?

kanga 2010.05.11. 08:36:41

Ezek szerint itt az ideje, hogy videorekordert lecseréld egy dvd-felvevő masinára, vagy egy olyanra, amihez lemez sem kell, mert a hard-drive-ra rögziti a felvevendő tvműsort. Hajrá Morgó, haladni kell a korral!:o)

Ismeretlen_26298 2010.05.12. 16:00:10

Hú, most aztán tényleg szégyellem magam. Szombat óta várt rám RolloJuve kommentje én meg nem néztem be azóta. Mentségemre legyen mondva, hogy mostanában nagyon sok bent a dolgom, itthon meg kicsit fáradt vagyok, azonkívül ritkán fordul elő, hogy valakinek a kommentje nem jelenik meg rögtön hanem rám vár, hogy tovább engedjem. Hát most sajnos ez fordult elő, elnézést kérek.:) Hogy érdemben is hozzá szóljak köszönöm szépen linkeket, szombat délután megíratom az utolsó zh-kat is és enyém lesz a világ.:) Utána megnézem a "Hogy volt?" adását és kicsit búvárkodom majd az ominózus színházi felvétel után is. Még egyszer köszönöm a linkeket.:) Ja igen a filmet köszönöm nem kérem, már megkaptam ajándékba CD-n egy közelgő ünnepi alkalomra előrehozva.:) De azért köszönöm szépen.:) Kanga, előbb-utóbb tényleg haladnom kell a korral.:)) Bár a Metróban most akciós a Funai videó 12 ezertől egy kicsit több pénzért, nehezen álltam meg, hogy ne vegyek vagy hármat.:)) Csak azért nem vettem mert a közelmúltban már bespeizoltam.:)) És ezzel pár évre elodáztam a haladást.:))
süti beállítások módosítása