HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Egy fizikai feladat

2010.06.03. 06:16 Morgó Medve

Pécsett a szálloda ablakából - többek között - látszott egy lejtő is. Vagy egy meredek emelkedő. Attól függ honnan nézzük. Én az ablakon keresztül néztem miközben azon járt az eszem mi van itt télen? Nézhettem volna azt is, hogy mi van nyáron mert nyáron is érdekes tud lenni ez az utca itt a képen:

Sajnos nem sok látszik belőle, de ha az oszlop mellett kissé balra keressük megtaláljuk. Szóval itt egy meredek utca látszik melynek a tetején egy templom áll.

Már az is elgondolkodtatott miért kellett ezt a templomot ilyen magasra építeni? Egyrészt nem mindegy, hogy az építőanyagot milyen magasra kell felvinni, másrészt pedig a híveknek is fel kell ballagniuk. Gondolom nem csak annak a néhány háznak a lakóira gondoltak ami a közelben van. Úgy gondolom komoly próbatétel lehet a feljutás mind fizikailag mind lelkileg. Isten házába tartva nem lehet könnyű a híveknek megőrizniük gondolatban higgadtságukat és jámborságukat azzal vagy azokkal kapcsolatban akik úgy döntöttek, hogy ez a templom márpedig itt a hegy tetején épüljön. A fizikai nehézségeket gondolom nem kell magyaráznom. Egy idős ember szerintem egyszerűen nem jut fel, ha csak fel nem viszik kocsival. Nyáron ez nem is lenne gond. A gondok télen kezdődnek.

Felmenni ugyan nagy nehezen fel lehet, de a lejövetel már kockázatosabb. Tételezzük fel, hogy az önkormányzatnál nem feledkeznek meg ezekről a meredek utcákról és jó bőven felszórják őket reggelente, meg esetleg napközben is. Ez esetben a gumik és az út közötti tapadás megfelelő lehet ahhoz, hogy mindvégig fékezve lejusson az ember. A baj akkor kezdődik, ha nincsen felszórva az út és éjszaka esik egy kis eső is ami reggelre ráfagy az útra. És a gyanútlan vezető szépen kigördül az úttestre a kocsijával.

Azt itt mindenki tudja, hogy a csúszást - adott gépkocsi súly esetén - két dolog határozza meg: a lejtő nagysága és a súrlódási együttható a gumi és az úttest között. A lejtő nagysága adott. Nem mértem le de nyugodtan higgye el nekem mindenki, hogy nagyon meredek. Szerintem 30 fok biztos van. A súrlódási együtthatót a gumi és a jég között már gondolom mindenki megtapasztalta mikor fékezett és a kocsi csak ment a maga útján amerre akart, mi meg csendben reménykedtünk, hogy talán megáll a villanyoszlopig. Nekem idáig kétszer nem állt meg, hiába tapostam szakaszosan a féket úgy ahogy azt tanítják az autósiskolákban. Most képzeljük el! Reggel kiáll az ember az udvarról, kifordul az útra és egyszerűen nem tud mit kezdeni az autóval. Félelmetes lehet. Miután azonban nem olvasunk naponta balesetekről ebben az utcában valami nyitja van a dolognak. Azt nem gondolom, hogy az autósok minden reggel felrakják a hóláncot. Azt sem, hogy csak a fékekkel le lehet jönni végig, anélkül, hogy egyszer is megcsúsznának a kerekek. Talán valamelyik olvasóm megoldja a rejtélyt.

5 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr25181929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2010.06.03. 10:15:22

Pécsen sokan használnak hóláncot télen, pont az ilyen utcák miatt. A Mecsek elég veszélyes tud lenni, de aki ott él, megszokja, hogy szükséges a felkészülés.

Ismeretlen_26298 2010.06.03. 17:24:56

Ez azért elég macerás lehet, mert a lejtő alján meg le kell szedni.

Ismeretlen_14594 2010.06.03. 20:44:14

Szerintem már rutinosak :-).

Samu 2010.06.06. 17:24:17

Lehet, hogy van másik út is, a másik oldalról. Hátha az nem olyan meredek. (No, ez csak egy feltételezés.)

Ismeretlen_26298 2010.06.07. 19:06:31

Hát a rutin biztosan segít.:) Samu, persze az is meglehet. :) Legközelebb ha Pécsett járok és több időm lesz meginterjúvolok valakit az utcából.:)
süti beállítások módosítása