HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kerti ünnepség és tűzijáték

2010.06.24. 08:19 Morgó Medve

A kerti ünnepség persze már rég nem kerti ünnepség, hanem a szép új aulánkat rendezik be asztalokkal, székekkel és ez szolgál arra, hogy a tanév zárásaként az oktatók és az egyetem vezetői  - úgymond - fehér asztal mellett, némi vadpörköltet és egyebet falatozgatva, hozzá vörös bort kortyolgatva elbeszélgessenek egymással. Amire év közben tényleg nincsen lehetőség. Ami ideje ilyesmire van az embernek azt a közvetlen kollégákkal tölti el. Sokszor nem is találkozunk azokkal akik szintén itt vannak ezen a rendezvényen.

Persze nem mindig volt ez így. Emlékszem az elsők a nagy belső udvaron voltak. Sorban helyezkedtek el a fehér, oldalról nyitott sátrak melyekben asztalokon illatoztak a finomabbnál finomabb ételek és a szél messze vitte a spiritusz égők illatát. És az ételek nagy része megvolt még este 6-7 felé is, pedig akkor 2-kor kezdtünk, persze csak a szokásos pohár pezsgő után. Aztán a dolgok finomodtak, a kerti ünnepség kezdete kitolódott 5 órára, mi is öregebbek lettünk, kevesebbet bírunk enni, jóllakva meg már a beszélgetés sem olyan kellemes, így aztán már 8 felé kezdtünk szállingózni hazafelé. Kevesebb lett az étek is, de azért így sem maradtunk éhen. És lassan elmaradt a tűzijáték is.

Elmondhatom, hogy az elmúlt időszakban egy szolíd és visszafogott évzáró partyvá szelídült a korábbi, kissé fényűzőbb vendéglátás. Én személy szerint örültem ezeknek az alkalmaknak, és nem feltétlenül azért mert jókat ehettem-ihattam. Azért is. De azért is mert úgy éreztem valamelyest megbecsülnek, odafigyelnek rám az oktatóra, lehetőséget adnak arra, hogy kiöltözve, mondhatnám ünnepélyes keretek között szót válthassak olyanokkal is akiket például a távolság miatt megint nem látok egy évig. Viccesen szoktam volt mondogatni, hogy most leesszük az elmaradt fizetésemelést. Igaz - mint ahogy írtam - ahogy öregedtünk egyre kevésbé tehettük ezt meg, pedig nem lett volna olyan nagy azért az a fizetés emelés.

Persze első alkalommal volt kisebb fajta elégedetlenség, hogy miért csak az oktatók, meg a vezetők, mint ahogy ez szokott lenni. De aztán megszületett a megoldás: ősszel lesz egy összegyetemi gulyás-party. Ezek is jók voltak, sokan elmentek. Én majd' egy évtizedig azért nem tudtam részt venni rajta mert mindig akkor voltam Selmecen a Szalamanderen.  Jövőre már ennek sem lesz akadálya. De az elsőkön ott voltam, tényleg jó hangulatú rendezvények voltak ezek is.

Még mielőtt valaki felvetné, hogy az egyetem jobb helyre is költhetné a pénzét elmondom, hogy ezeket a rendezvényeket mindig szponzori pénzekből szervezték. Hálaistennek a Miskolci Egyetemnek jó kapcsolatai vannak a gazdasági szféra résztvevőivel akik szívesen áldoztak erre a célra. Néha természetben, mint például a Sajó-hús vagy a környékbeli borászati cégek.

Az alábbi linkekre kattintva megnézhetjük a 2008-as év diplomaosztójának képeit valamint néhány képet a kerti partiról is:

http://www.boon.hu/hirek/IM%3Aboon%3Anews_special-borsod/cikk/diplomaatado-es-tanevzaro-kerti-parti/cn/haon-news-FCUWeb-20080628-0554182195

(Ha bejön az oldal felül van, hogy "Diplomaátadó és tanévzáró kerti parti" vastagabb betűvel, alatta 3 kisebb betűs sor ennek a végén 2 pici fényképező gép ikon. Ezekre kell klikkelni! A második tartalmazza a kerti parti képeit.)

Idén viszont kénytelenek vagyunk nélkülözni a rendezvényt, ugyanis az árvízre való tekintettel elmarad. Ami tényleg helyes, bár megmondom őszintén kicsit sajnálom. Minden évben akkor volt ez amikor minden hallgató átvette a diplomáját, véget ért a vizsgaidőszak is, egyfajta határkő volt a tanév és a nyári szabadságok között. De ha nem hát nem, lehet, hogy nekem sem ízlene annyira a szarvaspörkölt ha szegény árvízkárosultakra gondolnék. Sőt, - ahogy olvasom a rektor úr levelét - 2 millió forintot át is utal az egyetem az árvízkárosultak javára. Természetesen támogatom a dolgot.

És akkor engedtessék meg, hogy szóba hozzak egy nagyon jó kezdeményezést amely tegnapelőtt délutántól kering az Interneten. Gondolom mások is megkapták. A levelet nem idézném be csak a képet, erről már sokan fogják tudni miről beszélek:

Ez a kép kering már 3. napja és egy rövid szöveg is, miszerint aki egyetért azzal, hogy az idei tűzijáték maradjon el és az arra fordítandó pénzt pedig adják az árvízkárosultaknak írja alá a levelet és küldje tovább. Megmondom őszintén én nem küldtem tovább hanem vártam. Vártam mert úgy éreztem ez így nem lesz jó. Mert mi fog történni? Millió jó szándékú ember aláírja és tovább küldi és akkor néhány hét múlva itt fog keringeni sok száz levél sok százezer jó szándékú ember aláírásával, és nem tudom, hogy fog ez eljutni azokhoz akik a döntést meghozzák. Mint a lánclevelek szoktak. Minden tiszteletem a Sárközi családé, de attól tartok egy nagyon jó kezdeményezés bukhat meg ha azt az aláírás gyűjtést nem profi módon szervezik meg. Még azt is jobb megoldásnak tartottam volna, ha nyitnak néhány gmail fiókot és arra kérnek mindenkit, hogy ide küldjön el egy pár sort az aki lemondana a tűzijátékról azok számára akiknél jobb helyen lenne ez a pénz. Vagy megadni egy kormányzati email címet aztán majd olvasnák ki az informatikusok, hogy ne teljen meg a sok email-től. Vagy valami ilyesmi.

Félreértés ne essék én nem várom el tőlük, hogy jártasak legyenek az internetes aláírás gyűjtés módjában. Én sem vagyok sajnos az, de vannak akik azok. Sőt dicséret és köszönet jár érte. Olyan dolgot találtak ki ami sok  millió embernek nem jutott eszébe de ez a sok millió ember szívesen csatlakozik a kezdeményezésükhöz. Csak félek így a befektetett energia elvész, a kezdeményezés nem ér célba.

Olvasom, hogy a Facebook-on lehet csatlakozni egy csoporthoz akik támogatják ezt az ötletet. Ez már jobban hangzik mert dokumentálva is van valamely módon kik és hányan csatlakoztak, csak hát nagyon sokan azt sem tudják mi az a Facebook.

Hát akkor mit kellene csinálni, hogy legyen a dologból valami?  Aki fent van a Facebook-on csatlakozzon ott és bízzunk benne, hogy a kormányzat megfontolja a dolgot - ahogy halljuk a Médiában már tudnak róla - és elfogadja az úgymond népakaratot. Persze ven még egy megoldás. Valaki aki ért hozzá felkarolja az felkarolja az ötletet és ezután már profi módon gyűlnek majd az aláírások. Mert azért az jó lenne ha dokumentálható lenne, hányan is szeretnék ezt a dolgot. Jó lenne ha azok is letehetnék a voksot az ötlet mellett akik nem tudnak a Facebook-on csatlakozni.

Végül álljon itt a kezdeményezők neve, az első 3 aláíró:

Sárköziné Ági
Sárközi Sándor
Sárközi Attila

Egy budapesti családról van szó. Jó, hogy eszükbe jutott, köszönet érte, remélem lesz belőle valami. Én csatlakozom.

7 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr915181939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2010.06.24. 12:19:50

Én is csatlakoztam, csak enyhén szólva szkeptikus vagyok. Már csak azért is, mert a tűzijátékot már egy éve szervezik, gyártják rá az eszközöket, nagy részét valószínűleg már ki is fizették. Tehát ezt a pénzt szerintem már nem lehet átcsoportosítani, esetleg egy részét. Viszont láttam másik jó ötletet is a segítségre: a javaslat szerint a Szerencsejáték Rt. a jelenlegi ötös nyereményből egy milliárdot küldjön el az árvízkárosultaknak, még akkor is jó sok marad a reménybeli nyertesnek.

Ismeretlen_14594 2010.06.24. 20:58:19

Csak még annyit: A facebookon már több, mint 80.000 tagja van a támogatói klubnak, az iwiw-en délután 13.000-nél tartott.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.06.24. 21:51:27

Igazad van, nyilván a szerződés meg van kötve az anyagok megvételére, a tűzijáték kivitelezésére stb. A felek aláírták, érvényes. Elállni el lehet, de nyilván ki van kötve a szerződésben, hogy milyen feltételekkel. Valószínűleg kötbér. Ma már nyilatkozott egy pofa, hogy sok ember megélhetését érinti ha nem lesz megtartva. És ebben is lehet valami. Ráadásul a városok sorban mondják vissza. Ezzel a döntéssel viszonylag könnyen népszerűségre lehet szert tenni nem is akármilyenre, tehát én úgy gondolom a kormány a kompromisszum mellett lesz: lesz is meg nem is. Lesz, de sokkal olcsóbb, kiesebb. Szimbolikus. Majd meglátjuk. Este a TV-ben a Facebook-ról 150 ezret mondtak. Az iwiw-et nem figyelem. Én a Facebook-on csatlakoztam. A szerencsejátékos ötlet sem az igazi, az is szerződésbontás, egyoldalú, és jelentős hátrányt okoz az egyik félnek. Amikor az ember lottószelvényt vesz azért veszi mert tudja, hogy megkapja a szabályzatban rögzített pénzt. És nem kell osztoznia senkivel. Ez olyasmi mintha vennél egy villamosjegyet felszállnál a Moszkva téren és az Emkénél leszednének róla, hogy innen egy árvízkárosult megy tovább Neked eddig járt a villamosozás. De hát ezt Te biztos jobban tudod, Te tanultad is.:) Ha elnyomom magamban a jogérzékemet én is azt mondom a nyertes osztozzon az árvízkárosultakkal. De ha a nyertes perel és ez itt jogállam valószínűleg nyerni fog.

Ismeretlen_14594 2010.06.25. 12:24:58

Nem úgy gondoltam én, hogy a nyertessel osztozzon. Szó nincs ilyesmiről. Előre ki kéne jelenteni, hogy a következő héten ennyi és ennyi lesz a várható főnyeremény, mert a többit odaadjuk az árvízkárosultaknak. Aki állandóan lottózik, az nem fog sírni az 1 mrd miatt, mert ő akármilyen főnyeremény mellett lottózna. Aki meg a növekvő nyeremény miatt fizet be, meg tudja gondolni időben, hogy kell-e neki a 2 mrd, vagy csak a hárommal egyezik ki. Szerintem itt nincs semmiféle szerződésbontás, ha jó előre rögzítik, mit tesznek. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen lottónyertes sem pampogna miatta, mert hogy jönne már ki, hogy sajnálja az árvízkárosultaktól?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.06.25. 20:15:08

Így persze teljesen más. Ha jó előre rögzítik akkor korrekt a dolog. Hát ezt megbeszéltük.:)

Seresné Erzsi 2010.07.10. 09:35:35

Teljes mértékékig egyetértek.hogy segítsük az árvízkárosultakat. Mi lenne ha sélygyűjtő ládákat tennének sok helyre aki megteheti annyit dob bele amennyit tud.A nagyobb standokon is kitehetnék. A műsor kezdete előtt megkérnék a nézőket,hogy segítsék a károsultakat.Az idén akkor némi anyagi áldozatot hoznánk a lálványért.A Vöröskereszt és a Máltai szeretet szolgálat is résztvehetne benne tudom így is sokat tesznek.Nagyon körültekintön kell eljárni tudjuk a szélhámosok mindig felbukkannak.Erzsi

Ismeretlen_26298 2010.07.11. 21:36:45

Kedves Erzsi! Örülök, hogy írtál. Ráadásul egyet is tudok érteni a javaslattal, csak tudod ezzel is az a helyzet (majdnem) mint az aláírás gyűjtéssel. Ugyanis az ilyen gyűjtéshez a mai világban már nem elég egy ládát kitenni, rögzíteni kell a garanciákat is, hogy a pénz tényleg oda jusson ahová kell ne pedig szélhámosok vegyék magukhoz a ládát amikor már elég pénz van benne. Tehát az ilyen gyűjtőláda megoldás sem az igazi már. Még akkor sem, ha arcukat és nevüket adják azok akik adakozásra szólítják a jóérzésű embereket. Tehát például egy rendezvény keretében. Annyira sok már ma a svindli, hogy az emberek bizalmatlanok. Elárulom Neked, hogy én sms-eket küldtem egy számra azt hiszem a Magyar Vöröskereszt kapta. Ha már itt tartunk én is tovább küldtem egy PP fájlt a felsőzsolcai árvízről, a végén volt néhány bankszámlaszám, hogy hová lehet pénzt utalni. Felmerült bennem mi van, ha valaki a saját bankszámla számára cseréli ki és így kering a Net-en? Még rágondolni is rossz. Talán egy banktisztviselőnek feltűnne. Egyetértek Veled, hogy nagyon körültekintően kell eljárni. És még egy adalék. Úgy hallottam, hogy amit megtakarítanak a tűzijátékon azt a megrongálódott állami ingatlanok rendbehozatalára kell fordítani. Hát ez nem elegáns dolog. Arra máshonnan kellene forrást találni. Kedves Erzsi, köszönöm, hogy írtál, írjál máskor is.:)
süti beállítások módosítása