HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kállai Ferenc halálára

2010.07.13. 19:25 Morgó Medve

Elment hát ő is. Mint mindenki az idő előrehaladtával. Szép kort ért meg, de azért élhetett volna még. Nagyon jó színész volt, és kiváló ember lehetett. Az utóbbi dologban azért ez a bizonytalan fogalmazás mert erről az oldaláról nem ismertem. Magánélete tabu volt a nyilvánosság előtt. Ezt a távolságtartását a bulvár médiától megőrizte akkor is amikor igen divatossá vált híres emberek intimitásaival elszipkázni az olvasókat a konkurens lapoktól. Biztos volt tehetségében, bátran tudott nemet mondani a szerkesztők próbálkozásainak. Tudtam, hogy nős, de biztos csak most lettem benne mikor ma reggel Őze Áron név szerint említette a feleségét. És Kállai Ferenc tényleg ritka tehetséges ember volt. Még azokat a szerepeket is hibátlanul tudta eljátszani amik nem igazán neki valók voltak. Nem akarok én itt hosszasan szerepeket sorolni, de azért három szerepét csak kiemelném.

Az egyik a Pelikán elvtárs Bacsó Péter filmjében "A tanú"-ban. A másik a polgármester a "Revizor"-ban. A harmadik pedig Paál Károly a Csurka István által írt "Döglött aknák"-ban. Itt két igazi "nagyágyú" csodálatos játékát élvezhetjük jó két órán keresztül. A másik főszereplő egyébként Major Tamás volt. Számomra ez a három szerep a legemlékezetesebb. De minden szerepét kiválóan alakította, tényleg igazi tehetség volt. És szerintem jó ember is.

Ahogy mostanában szokás a  Magyar Televízió megváltoztatta szerda esti műsorát és 21 órakor az m1-en mutatja be a "Míg új a szerelem" című TV- játékot, amely 1983-ban készült Kállai Ferenc és Sunyovszky Szilvia főszereplésével. Ha rajtam múlik én a fenti háromból választottam volna, mégpedig a "A Revizor"-t. De sajnos nem én válogatok a TV-ben, ami tényleg sajnálatos, szerintem a TV-nézők is jobban járnának, de hát sajnos ez van.:) Azért szerda este üljünk a képernyők elé, ez a TV-játék is méltó Kállai Ferenchez. Aki írta, az is neves ember, Móricz Zsigmond műve alapján készült.

Végül még egy gondolat. Tegnap is megkérdeztek valakit a Krónikában, ma reggel is a reggeli hírműsorban. Mindkét helyen Őze Áron szólalt meg. Nincs nekem semmi bajom ezzel a szimpatikus fiatal emberrel, tudjuk azt is miért őt hívták be, de szerintem megkérdezhettek volna valakit Kállai Ferenc pályatársai közül is. Azért vannak még elég sokan akik társai voltak a Nemzeti Színház társulatában vagy együtt játszottak vele filmekben.

Végszóként  még csupán annyit: jó, hogy a filmszalagok megőrzik nekünk Kállai Ferencet. Biztos vagyok benne, hogy azok a filmek amelyekben ő szerepel évtizedek múlva is élvezetet jelentenek a nézőnek.

4 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr915181947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferko 2010.07.13. 21:23:45

Legényanya! Kevésbé ismert filmje, de ugyanannyira zseniális, mint a Tanu. Nem mellesleg Eperjes játsza a főszerepet, így talán érthető az is, miért mondta Kállaira, hogy nagy bohóc volt. Őze Áron annak a szinháznak az igazgatójaként nyilatkozott, amelyiknek Kállai a haláláig tagja volt. Nem pályatársként.

Ismeretlen_138032 2010.07.13. 22:36:37

Másik műsort nézhettem: Törőcsik Mari és Moór Mariann nyilatkoztak, és bejátszás, ahol azt a mondatot olvassa fel amit a blogomban olvashatsz. Mindegyik őszinte és megható. Azt hiszem, bárki, aki ennyit; ilyen emléket hagy maga után: különleges ember kellett legyen. Értelme volt az életének!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.07.15. 20:49:33

Nekem ez a Legényanya valahogy kimaradt. Hogy melyik színháznak volt tagja az számomra kicsit nehezen követhető. Mikor írtam róla benéztem az Internetre és a Wikipédián találtam egy életrajzot, abban csak a Nemzeti színházról esett szó. Most megint benéztem és az alábbi pár sort találtam: "Az új társulat, a Budapesti Katona József Színház invitálása ellenére maradt a Nemzeti Színházban, élete végéig bizonytalan volt döntése helyességében. Hűséges maradt a társulathoz – Pesti Magyar Színház – és az Izabella téri épülethez, amikor az új Nemzeti Színházban már nem újította meg tagságát. Ebben a társulatban volt 2005. december 11-én utolsó bemutatója" Ehhez vegyük hozzá, hogy Őze Áron a Pesti Magyar Színház igazgatója. Nekem kicsit zavaros ez, de hagyjuk.:) Az említett művésznők nyilatkozatát szívesen meghallgattam volna én is. Valóban úgy ment el Kállai Ferenc, hogy mindig itt lesz velünk.

ferko 2010.07.25. 23:01:18

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Sz%C3%ADnh%C3%A1z Ezt eleg ha elolvasod, a nemzeti szinhazunk tortenete... Kallai a Nemzetiben jatszott, ami 1962ben a metroepites miatt elbontodott, ekkor a tarsulat atkoltozott a pesti magyar szinhazba es az lett a nemzeti (a wikipedias cikkbol kiderul hogy miert eppen ide), Amikor 1998ban megalakult az uj nemzeti, akkor a pesti magyar visszaneveződött pesti magyarra, Kállai pedig maradt.
süti beállítások módosítása