HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az Olvasóligetben jártam

2010.08.26. 16:57 Morgó Medve

Ma délután vére eljutottam az Olvasóligetbe. Arra a bizonyos térre gondolok ahol nyugágyakban lehet olvasgatni, miközben az őszi napsugár jótékonyan melengeti az embert. Ha valaki nem tudná miről beszélek kérem olvassa el az előzményeket. Tehát amint írtam ma végre eljött el az ideje, hogy megnézzem ezt a híres-nevezetes miskolci találmányt, az Olvasóligetet. Tegnapra terveztem ugyan de úgy alakult, hogy csak ma jutottam el.

Busszal mentem, a Hősök terén szálltam le. Leszállván tudtam, hogy már csak olyan száz méter lehet hátra a Deák térig. Megmondom őszintén kicsit izgultam, hogy vajon milyen lesz testközelből látni azt amit múltkor csak egy TV riportban láthattam. Izgatott az is, hogy vajon hányan lesznek? Nem zártam ki azt sem, hogy minden nyugágy foglalt lesz. Mikor elhagytam a Minorita templom melletti volt lánykollégium épületét egy pillanat alatt vált láthatóvá a tér, és igen valóban, a túlsó végén ott sorakoztak a szép libazöld színű nyugágyak. Közelebb menve láttam, hogy túl sokan nincsenek, hogy konkrétan fogalmazzak rajtam kívül hárman voltak, mindegyikük egy-egy nyugágyat elfoglalva. Egy hölgy a könyvtár részéről, aki éppen azzal volt elfoglalva, hogy egy érdeklődő beiratkozásában közreműködjön, kicsit távolabb egy másik hölgy üldögélt. Az asztalon könyvek és folyóiratok voltak. Mint megtudtam ezek a könyvek meg is vehetők, potom 100 forintért darabját. Aztán kiderült, hogy a másik olvasgató hölgy is a könyvtárhoz tartozik.

Megérkezvén első körben csak úgy futólag megnéztem mindkét asztalon a könyveket aztán megkérdeztem leülhetnék-e? Természetesen leülhettem, aggodalmaimra pedig, hogy mi lesz ha szétszakad alattam a nyugágy nagyvonalúan legyintettek, hogy ne törődjek vele, csak üljek le, ki fogja bírni. És valóban kibírta. Igaz, nem beledobtam magam hanem szép óvatosan ereszkedtem le két karommal két oldalt feltámaszkodva a nyugágy karfáira. Mikor már teljes súlyommal terheltem a műanyag szövetet éreztem nyugtalanságra semmi ok, vannak még tartalékok a szilárdságában. Ezt követően belenéztem néhány könyvbe, közben alkalom nyílott beszélgetésre is. Aztán egy fiatal hölgy érkezett aki nyilván nem látta a TV-ben a tudósítást mert halvány gőze nem volt arról, hogy mi ez a kirakodás ezzel a sok nyugággyal. Miután megtudta ő is leült olvasgatni, így ha meggondolom már nem is voltunk kevesen. Igaz, sokan sem. Természetesen nagyon nem kezdtem bele semmibe, különben sem lehet egy ilyen téren nyugodtan olvasgatni. Egy jó fél óra múltán felkeltem és elköszöntem. De előtte még vettem egy Vészi Endre kötetet és Bernard Malamud-tól egy regényt, a "Segéd"-et. Nekem ugyan megvan már, de száz forint nem pénz érte, majd elajándékozom valakinek. Hogy mit gondolok erről az egészről? Végül is ha be lehet iratkozni nem rossz. Ha meg már az ember beiratkozott nagyobb az esélye, hogy eljut a könyvtárba is. Ha meg már ott van ki is vesz valamit. Ha meg már kivett valamit el is olvassa. Legalábbis én úgy gondolom.:)

4 komment

Címkék: Könyvek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr595181966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanga 2010.08.27. 09:36:23

Jópofa ötlet ez az Olvasóliget.. Egyszerű találmány.. mint egy oázis a városban...Nem akartál elaludni a kényelmes nyugágban az árnyas fák alatt??:o) Egyébként manapság a gyors városi élethez gyors könyvtáros szolgálatatás illik: Angliában és Amerikában nagyon népszerűek a busz- és metróállomásoknál elhelyezett automata könyvkölcsönző gépek. Kiválasztod a könyvet, áthuzod a könyvtári kártyát és a kivánt darab kijön, mint az ivóautomatából a kóla. Mikor elolvastad a könyvet és legközelebb arra jársz, csak (vissza) ill. bedobod az automatába.. Azért ez a nyugágyas sokkal elegánsabb:o)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.08.28. 13:43:45

Kedves Kanga, az elalvás veszélye nem fenyegetett mert jórészt a könyvtáros hölgyekkel beszélgettem. :) Hát ha ők elutasítóbbak lehet hogy mégiscsak nekiállok olvasni és akkor bizony ez az elszundikálás sem lett volna kizárható.:) Ez valóban elegánsabb mint a könyvautomaták, és végül is nem tudom mennyire kötelező az olvasás de ha már az emberek egy könyvvel a kezükben beszélgetnek már akkor is megéri.:) Egyébként tényleg, mi van ha én nem olvasok? Rám szólnak a könyvtáros kisasszonyok, hogy vagy tessék olvasni vagy tessék elhagyni az olvasóligetet?: ) Már nincsen időm, ha lenne elmennék és kipróbálnám.:) Egyébként szerintem úgy lehetne hatékonyabbá tenni, hogy olyan kiadványokat vinnének ki amiket viszonylag hamar át lehetne lapozni. Cikkgyűjtemények, képes albumok, ilyesmik. Ha én könyvtáros lennék kivinnék albumokat Erdélyről, képtárakról, kivinném például a "Beszélő" 3 kötetes kiadását. Aki esetleg nem tudná mi ez, ez még a szamizdatként a "föld alatt" megjelent "Beszélő" elnevezésű ellenzéki folyóirat gyűjteményes kadása. Ha jól tudom 26 szám jelent meg, ezek vannak 3 kötetbe szerkesztve. Sokan nem láttak ilyent mert azelőtt nem lehetett könnyen hozzájutni, azután meg 3 vaskos kötet volt kb. 10.000 forintért. 20 évvel ezelőtt. Szívesen írnám, hogy kivinnék néhány eredetit is, de ez szerintem úgysincs a könyvtáraknak. Szóval valami képes dolgokat vinnék. Lehetne lapozgatni, közben esetleg halkan beszélgetni irodalomról, művészetekről, egyebekről. Igaz ezzel másokat zavarnánk. Hamarább kellett volna kezdeni. De semmi baj, mint az írásomból kiderül a nyugágyak sokat bírnak, ha jövőre június végén kitelepülnek megint néhány délutánt én is eltöltök majd. Szavamon lehet fogni.:)

vajgerpeti 2010.08.31. 16:39:35

De legalább nem kértek pénzt a nyugágyak használatáért:)). Tavaly május elején Londonban jártunk 4 napot töltöttünk ott és egy kellemes napfényes déli időben láttuk hogy kezdik kirakni a favázas, vászonbetétes nyugágyakat. Nosza belevetettük magunkat, kb két percre, mert jött egy szigorú nagy fekete ember és közölte, hogy fizetünk fejenként a zsebünkhöz mérten egy jelentős mennyiségű angol fontot, vagy húzzunk el mint a túzok.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.01. 05:47:17

Én egyszer Salzburgban ültem le egy járda mellett lévő padra amíg a feleségem bement egy boltba. Mögöttem egy lakókocsi állt, egy pofa hamburgert árult és mondta, hogy álljak fel a padról. Én meg, a szocializmusban felnőtt polgár (1983-ban volt) csak néztem mint a moziban, hogy ha itt van egy pad miért is ne ülhetnék le? Közterületen. Ma már jobban értem. :)
süti beállítások módosítása