HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kötelező biztosítás

2010.11.05. 15:27 Morgó Medve

Zsong a média a kötelező biztosításoktól. Biztosítási brókerek és szakemberek hada stúdióról stúdióra járva ismerteti hol tartanak a biztosító váltások, hány magyar autótulajdonos váltott vagy készül biztosítót váltani és miért jó ha váltunk. És ez így megy minden éveben. Megy a harc az autósokért, a biztosítók egyre lejjebb mennek a díjakkal, holott ők maguk is tudják, hogy ha nagyon lecsökkennek a kötelező biztosítások díjai ennyi pénzből egyszerűen képtelenség korrekten rendezni az autósok kárait. Vagyis lesz kárrendezés csak nem biztos, hogy az ügyfél is elégedett lesz ezzel a fajta kárrendezéssel. Egy viszont biztos, nem a biztosítók fognak ráfizetni.

Persze tudom, rendeletek körvonalazzák a kárrendezések módját, vannak kötelezően előírt keretek a kárrendezésre, vagyis ahol a biztosítók meg fogják fogni a költségeket azok nem érintik a közvetlen kárrendezési alapokat. Azt sugallják, hogy a biztosítók az egyéb költségeken próbálják megfogni azt amennyit most elengednek a kötelező biztosítások díjaiból ha náluk kötjük meg. Legyen így, de azért vannak kétségeim a dolgokat illetően.

Egyébként érdekes dolog ez a kötelező biztosítás. Engem arra ösztönöz, hogy ott kössem meg a biztosítást ahol a legolcsóbban meg tudom kötni. Hiszen ha kárt okozok, akkor kitöltök egy kárbejelentőt és a többi az általam választott biztosítón múlik. Én meg elköszönök és mosom kezeimet. A kárt szenvedett autós pedig jelentkezik a kára rendezése végett annál a biztosítónál ahol például a legkevesebbet kérik a kötelező biztosításért. Hát ebből a kevés pénzből kell a kárt szenvedett autóst maradéktalanul kárpótolni. Gyanítom nehéz lesz. Mindenesetre nem szeretnék olyan autósokkal ütközni akiknek ilyen biztosítók nyújtják a fedezetet a károk rendezésére. Ha már törik a kocsim szívesebben megyek oda ahol nem a legolcsóbb a biztosítás díja.

Megérdemel még néhány szót a lojalitás is. Én valahogy úgy vagyok vele, hogy ha van egy szolgáltatóm aki korrekten jár el velem szemben, viszonyunkat a kölcsönösen korrekt viszony jellemzi azzal szemben nem szívesen rúgom fel ezt a viszonyt pár ezer forintért. Én ilyen vagyok. Kicsit öreges, kicsit maradi, kicsit elmaradott gondolkodású akinek az új idők szelei nem jelentenek semmit. Pedig kapitalizmus van, ember embernek farkasa ahogy még én tanultam. Minden fillér számít, a hűség a lojalitás meg le van tojva. Nem is szólok én semmit ha valaki kihasználja a lehetőséget, hogy egy évben néhány ezer forintot megtakarítson, csak éppen én már ebbe nem szállok be. Ezen el is méláztam néhány napig amíg tegnap be nem fordultam az egyetemvárosba és meg nem láttam egy táblát, egy  nyilat ami azt mutatta, hogy az én biztosítóm kihelyezett részlege a nyíl irányában található. Nesze neked lojalitás. Persze ők is a piacról élnek, megpróbálnak ők is felcsípni néhány morzsát erről a zsongó-bongó biztosítás átkötő piacról. Csak nehogy rossz vége legyen a dolognak ha majd bevontatnak valamelyik olcsó tarifájú biztosító udvarára. Jól tudjuk, hogy a biztosítási ajánlatot mindig jó szagú ifjú hölgyek teszik, aztán amikor a kárrendezésre kerül a sor, kis alacsony, mérges és kopasz öregurakkal kell majd vitatkoznunk.

15 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr705181995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2010.11.06. 00:13:20

Egy régi vicc jut eszembe erről a párezerértnem tennéd meg szövegről. Megkérdezi az úrinőt egy férfi, hogy 1 millióért lefeküdne-e vele. - Hogyne, kapja a választ. 10 ezerért? - De uram minek néz maga engem? - Azt már megbeszéltük, csak az áron vitatkozunk. Lojalitás a lusta emberek hobbija, nincs egyetlen szolgáltató sem aki megbecsülné a régi jól fizető ügyfeleit. Összehasonlítás, átkötés pár gombnyomás, ezen nincs mit gondolkodni. Ha cascod van az persze más kérdés, azzal kombinált KGFB már lehet előnyösebb, de ott te vagy a szolgáltatást igénybevevő.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.06. 07:25:52

Amikor leírtam amit írtam tudtam, hogy kik azok az olvasóim akikkel nem fogok egyetérteni. És ezen én nem nagyon csodálkozom. Nagyjából 30 év választ el bennünket és egy másik világ amiben leéltük az életünket. A vicc azt sugallja, hogy ennyiért nem mozdulok rá a dologra, de többért megtenném. Elképzelhető, hogy s o k k a l többért én is váltanék. De én is tudom, hogy több nem lehet mert annyiból már tényleg nem lehet normálisan szolgáltatni. Azt meg hogy mennyi az amennyiért én is megnyomnám azt a néhány gombot nem tudhatja egyikük sem. Valószínűleg egy j ó v a l nagyobb összegért én is feladnám a lojalitásomat. Tehát a lojalitásnak is van ára. És azt nem mondja senki, hogy minden határon túl lojálisnak kell maradni. És ez mindenkire igaz, munkavállalóra is, biztosítottra is. Egyébként a lojalitást a partnerem sem tartja nagyra mert nem száll ki a dologból hanem örömmel fogadja azokat akik nem tartják túl nagyra a szolgáltatójuk iránti lojalitást. Azt hogy lustaságból lennék lojális nem mondanám. Naponta kb. 5-6 órát töltök gép előtt azt a néhány gombnyomást nem lenne túl megerőltető nekem sem megtenni. Az Interneten elboldogulni sem jelent gondot, 16 éve használom.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.06. 08:01:20

Közben megreggeliztem és gondolkoztam a dolgon. Igazad van, a szolgáltatók egy része valóban nem becsüli meg a régi ügyfeleit. Tudnék példákat is sorolni. Aztán egy bizonyos összeg alatt a lojalitás is lehet az az érzés ami eluralkodhat az ember tudatán. Anélkül, hogy nagyon mérlegelné a viszonyokat. De elismerem, hogy ezt valahol mélyebben befolyásolhatja az is, hogy az ember jobban szereti a nyugalmat és kevésbé az átkötéssel esetleg előforduló bizonytalanságot. Az idősebbekre jellemző inkább ez a tulajdonság. De megismétlem amit a blogban is írtam, anélkül, hogy mélyebben elgondolkoztam volna az átkötésen mozdulatlanságom oka egyedül az volt, hogy elégedett vagyok a biztosítómmal tehát hiába a nagy csábítás az átkötésre maradok. Most olvastam, hogy az autósok fele átköti a biztosítását. Hát kíváncsi lennék a részletekre.

ferko 2010.11.06. 14:04:50

Elnézésedet kérem, ha felpaprikázott a hozzászólásom. A lustaságot általában értettem, a kivétel a szabályt erősíti, a jelenlevők meg kivételek :) Nem kell feltétlenül egyetértenünk szerintem, de a 30 azért sok, tekintve hogy 40 vagyok. Nézd meg légyszives, hogy ha ugyanannál a szolgáltatónál kötnéd újra a szerződésedet, akkor mennyi lenne és hasonlítsd össze azzal az árral, ha nem csinálsz semmit. Lehet olcsóbban is csinálni, még magasabb színvonalon is. gondolom te is hallottál már arról, hogyan fog a toll a szervízben ha meghallják, hogy biztosítós javítás lesz. Arról nem is beszélve hogy egy kis karcolás miatt is cserélnek egy komplett elemet. De úgy általában egy szervízről sincs jó véleményem, az ott folyó gelkás módszerű javításokról. Van még ott bőven tartalék, most hogy nem megy a márka kereskedésnek, lesz még olcsóbb is a javítás.

Ismeretlen_14594 2010.11.06. 17:49:52

Az idén azért nézd meg te is, mi a helyzet, mert sokat változtak a szabályok. És igen, lehet a saját biztosítódnál maradni, de átkötni, és nyerni pár ezrest, mi évek óta ezt csináljuk, mert a biztosítóval egyébként meg vagyunk elégedve.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.07. 14:49:01

Semmi baj, nagyon nem kaptam fel.:) De azért jól esnek ez irányú soraid.:) Kicsit kevesebb évedre gondoltam de 40 is szép kor még. Most hogy elolvastam a hozzászólásokat meg a magánlevelekben kapott információkat is hozzárakom tényleg egy lúzer vagyok, hogy finoman fogalmazzak. Most már értem hogy kötheti át az autósok 50 %-a a kötelező biztosítást. Mint a kárpátaljai magyar, aki soha nem ment sehová mégis egy csomó országban élt. Jövő ilyenkor én is megnézem a lehetőségeket. :)

Ismeretlen_14594 2010.11.07. 19:44:01

És miért nem idén?

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.07. 20:26:17

Úgy gondoltam már nem lehet, egy hang sem hallatszik már róla a TV-ből meg a rádióból. Holnap utánanézek. Kösz. :)

ferko 2010.11.07. 21:46:14

Az egész november rendelkezésedre áll. Bár lehet, hogy az szerződésfelmondásnak kell 30.ig beérkeznie. legyen mondjuk nov 26. Vagyis még 3 heted van. Jól teszed, ha a cascodat is megnézed, ugyanez az eset. A kocsid értéke csökken, a díja pedig nő. Pár éve az ügyintéző az újrakötést javasolta. A tudomány mögötte pedig az, hogy az ügyfélszerzés drágább, mint a megtartás. Pont a lustaság (kényelem, lojalitás, stb) miatt. A lojalitás a szolgáltatóknál nem erény (jellemzően munkahelyen sem), ezért nem is értékelik. Egyszóval drága hobbi. De mindenki arra költi a pénzét amire akarja. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.08. 06:17:32

A Casco-m is ugyanitt van. Ekkor is érdemes megbolygatni a dolgokat?

ferko 2010.11.08. 09:16:55

Attól függ, a cascoban szoktak együttkötési kedvezményt is adni ha náluk van a köteleződ. A cascódat nem tudom hogyan tudod felmondani a szerződést kell megnézni. Gondolom hiteled még van rá. Nekem tavaly 150-t mondott az régi biztosítóm, ha a kgfb+cascom változatanul marad, az új meg 110ért bevállalta. Megnézni mindenképpen érdemes és aztán dönthetsz. A netes oldalakon egyébként a cascót is megkötheted, kiszámíthatod stb.

Horhe 2010.11.10. 15:38:41

Tiszlet Morgómedve Úr! Tájékoztatásul közlöm,hogy HA A KORÁBBI KÖTELEZŐJÉT NEM(!) NOVEMBERBEN KÖTÖTTE,AKKOR AZ IDÉN MÁR CSAK A KÖTELEZŐ KÖTÉSÉNEK HÓNAPJÁBAN VÁLTHAT BIZTOSÍTÓT! Tehát,ha mondjuk, júniusi a kötés,akkor csak jövő év júniusában lesz legközelebb lehetősége kötelező miatt biztosítót váltani. Elő kell hozzá venni a biztosítási KÖTVÉNYT(azon rajta van a kötés dátuma).

ferko 2010.11.10. 18:24:15

Nem idén vette azt a suzukit, évfordulós az ő szerződése még.

Ismeretlen_26298 2010.11.11. 12:48:37

Valóban nem idén vettem hanem 2 éve. De azért köszönöm a hozzászólást, igazán jól esik minden tanács. Eléggé tájékozatlan vagyok ezekben a dolgokban.

Horhe 2010.11.11. 13:26:19

Én sem az idén vettem,hanem 2009.szeptemberében.És megkérdeztem a jelenlegi biztosítós ügyintézőmet,ő mondta,hogy az idei váltásról lekéstem,mert csak szeptemberben válthatttam volna...
süti beállítások módosítása