HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Felsőoktatás átalakulóban?

2010.11.09. 08:12 Morgó Medve

Úgy hírlik a jelenlegi kormány változtatni fog a felsőoktatás jelenlegi rendszerén. Hát, mit mondjak? Nem egy rossz gondolat, ugyanis szegény ezer sebből vérzik. Ennek oka egyrészt a Bolognai rendszerre való átállás, másrészt pedig a kreditrendszer okozta gondok. Előbbiről nem nagyon szeretnék írni, túl nagy falat lenne. Csupán annyit jegyzek meg, hogy a tanárképzésben biztosnak látszik a visszatérés az osztatlan képzésre, de szó van más területeken is a visszatérésre. Én nem vagyok a bolognai rendszer ellensége, a gondolat alapjában véve jó, csak úgy érzem a megvalósításra nem szántak elég időt.

És akkor a kreditrendszerről. Hogy jobban megértsük miről is van szó fő vonalakban nézzük meg mit is jelent ez a kreditrendszer. Nagyon röviden azt, hogy a hallgató - bizonyos korlátok között - maga választja ki azokat a tárgyakat amelyeket az adott félévben tanulni szeretne. Vannak kötelező tárgyak, kötelezően választható és választható tárgyak. Egy biztos, bizonyos tárgyakat le kell hallgatni ha a hallgató oklevelet szeretne kapni azon a szakon. Ahhoz, hogy a hallgató befejezze a tanulmányait bizonyos számú kreditpontot kell összeszednie. Minden tárgy meghatározott kreditpontot ér, ezeket kell összeadni és ha lehallgatta a kötelező tárgyakat és megvan a szükséges kredit is akkor teljesítette a kötelezettségeit, készítheti a szakdolgozatát.

Mindenki érzi, hogy a hallgató hatalmas önállóságot kap, hiszen ő dönti el, hogy milyen ütemben tanulja meg a megtanulnivalókat. Létezik úgynevezett mintatanterv is, ami egyfajta garanciát nyújt arra, hogy ha a hallgató ez szerint veszi fel a tárgyakat nem lesznek ütközései az órákkal (nem kellene egyszerre két helyen is lennie) és a normális idő alatt, azaz 7 félév alatt megszerezheti a BSc fokozatú oklevelet. Ha viszont valamelyik tárgyat nem tudja felvenni mert pl. későn ébred, vagy nem tudja a félévben valamelyik felvett tárgyat teljesíteni akkor már borul a rendszer  és bizony lehetnek olyan esetek amikor valóban 2 helyen kellene egyszerre lennie.

Sajnos ez a hatalmas önállóság léhaságra és lustaságra is csábít, hiszen nincs félévismétlés, gyakorlatilag mindenki addig jár egyetemre amíg akar, illetve bizonyos idő után amíg a pénztárcája engedi. Nincs különösebb következménye, ha egy tárgyat csak felvesz a hallgató de nem teljesíti a követelményeket. Majd felveszi a következő félévben is. Néhány éve még háromszor lehetett felvenni egy tárgyat és ha valaki ezen túl volt mehetett az egyetemről. Ez a korlátozás idővel megszűnt. Nem szívesen bántom meg a hallgatóimat de nekem az az érzésem, hogy ez a kreditrendszer egy nyugalmas egyetemista létet biztosít a számukra amelyben elég nagy súllyal szerepel a bulizás, a szórakozás. Amire természetesen szükség van, mi is buliztunk meg szórakoztunk, de azért nagyon keményen dolgoztunk is emellett. Kétségtelen, ha egy embernek lehetősége van arra, hogy egy tárgyat annyiszor vesz fel ahányszor akar az bizony oda vezethet, hogy az oklevél megszerzésének ideje nem három és fél év lesz hanem négy, meg öt.

Az megint egy külön fejezetet érdemelne, hogy ki finanszírozza ezeket a hosszúra nyúlt tanulmányokat és miért. Nem is megyek bele de azért megjegyzem, hogy nem sok hallgatóról tudok aki hétvégeken azért dolgozna, hogy ebből járjon hét közben egyetemre. De gyanítom, hogy az országon kívül a szülők azok akik az anyagi terheket viselik. És még nem beszéltem a vizsga lehetőségekről. Bizony nekem néha gondot jelentett, hogy írjam be a harmadik elégtelent is arra a kis helyre amit úgy 60 éve tervezhettek meg, ugyanis el kell férni a jegynek is, betűvel és számmal, az aláírásoknak és a dátumoknak is. Úgy tűnik ebben is változások várhatók. Hát majd meglátjuk. Mindenesetre kíváncsian várjuk.

3 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr525181997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2010.11.09. 10:32:43

Én kreditben tanultam már, de nem bolognaiban. Az első kredit évfolyam volt a BME VIK-n. Az előtanulmányi rend (kötelező tárgyakat és egymásra épülésüket tartalmazza) szigorú volt, tanárválasztásban (nyilván a könnyebb irányba) volt több szabadság. Az egyetem 5 éves ami 10 félév, az szmszben 15félév volt az abszolutórium megszerzésére (ezután márcsak a diplomamunka és államvizsga van). Ez a limit megszűnt? Korábban az volt, ha egy tárgyból elhúzták az embert (ami mondjuk énekzene is lehetett), akkor félévismétlés volt minden tárgyból. Egy ismétlés volt lehetséges, a második dékáni engedéllyel (ami egyszer van az egyetem alatt). Ennek megfelelően a népek azt csinálták, hogy letöltöttek x évet, amikor kibuktak akkor újrafelvételiztek és kezdték előről az egészet. Ezt kreditben is megcsinálták többen. Szóval lehet ezt jobbra balra tekergetni, aki ügyes annak sok ideje van az egyetemen. A váéltozásokat én látszatintézkedésnek látom. A számonkérést kellene szigorítani, a diploma is többet érne. Én ezt gondolnám jobb útnak, de hogy lehet erre az egyetemet rávenni, azt nem tudom. Sajnos ők is a könnyebb utat választják és a hallgatói létszámot bővítik. ui.: volt egyetemistaként írom, nem vagyok képben már régen az egyetemi élettel kapcsolatban.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.09. 19:11:46

Korábban voltak limitek. A 4 félév alatt megszerzendő kreditek száma 120 volt. Ennek a felét meg kellett szerezni. Aki 4 félév alatt nem szerezte meg a 60 kreditet ment az egyetemről. Úgy tudom mióta Bologna van azóta nincs ez a limit. A BSc képzés 7 féléves (van ahol 8) 10 félévet fizet az állam, utána a hallgató fizeti a képzése költségeit. Jövő júniusban megy ki a második BSc évfolyam, már aki kilép a rendszerből. Szerintem nem lesznek túl sokan. Most már lassan lehetne statisztikát csinálni, hogy a fiatalok hány félév alatt szerzik meg (7 illetve 8 helyett) a BSc oklevelet. A számonkérést tényleg jó lenne szigorítani de akkor a középiskolában kellene kezdeni a dolgot. Először ott újragombolni a mellényt, aztán a felsőoktatásban. Szép fokozatosan. Ma az egyetemeknek az az érdekük, hogy minél több hallgatójuk legyen mert ezután jön a pénz. Minden hallgató után meghatározott összeget fizet az állam. Ezt hívják fejkvótának, más és más a különféle szakokon. Mérnököknél több, bölcsészeknél kevesebb.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.09. 19:15:06

Még valami. Régen is lehetett szükség arra, hogy 3 elégtelent véssen be az ember az indexbe. Tehát ez nem új találmány. Az más kérdés, hogy korábban azért elég ritka volt, hogy valakit harmadszor sem tudott átengedni az ember. Tehát jobban elfértek a jegyek.:)
süti beállítások módosítása