HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Régimódi történet

2011.01.06. 06:26 Morgó Medve

Akinek a bejegyzés címe ismerős nem téved, valóban Szabó Magda regényéről, illetve az abból készült filmről van szó. Néhány hete ment a TV-ben, akkor vettem fel, most került rá sor. Illetve folyamatban van, mert most fejeztem be a 3. részt.

Idáig nem szerettem Szabó Magdát. Hiába néztem meg az "Abigél"-t többször is, nem tudta feledtetni azt az unalmat amit a "Katalin utca" első oldalai okoztak nálam. Az volt életem első találkozása az írónő műveivel, hát nem igazán jól sikerült ez a találkozás. Aztán évtizedek teltek el, ha magasztalni hallottam Szabó Magdát csak legyintettem magamban, a Katalin utcára gondolva. Aztán néhány hete mikor ment a TV-ben felvettem. Nem mintha nagyon felkeltette volna az érdeklődésemet, inkább az vezérelt, hogy - látva az egyre kevésbé nézhető TV műsorokat - begyűjtsek minél több  régebben gyártott magyar filmet amiket aztán majd akkor nézegethetek ha már egyáltalán nem lesz mit nézni a TV-ben. Így aztán felvettem, de megnézni csak most van időm.

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ilyen jó. Azt ugyan nem ígérem, hogy a könyvet is elolvasom majd, annyi időm már nincsen, de a film valóban kiváló alkotás. Még akkor is ha indokolatlannak tartom a szereplőcserét a második rész végén. Akkor ugyanis a rendező Gubás Gabit kicseréli Egri Katira, Nagy Ervint Pedig Cserhalmi Györgyre. A rendező nyilván arra gondolt, hogy az évtizedek teltek, a szereplők is idősebbek lettek, nem szerencsés dolog ha ugyanaz a színész játssza végig a szerepeket. Szerintem nem volt igaza. Az igazán jó maszkmesterek csodákra képesek. Gondoljunk csak Hofira amikor egy énekes paródiában világsztárok sorát jelenit meg. Ha már itt tartunk említsük meg Bócz Mara nevét is aki ezt a maszkmesteri bravúrt produkálta Hofival.

De a filmre visszatérve szerintem sokkal jobb lett volna ha megmaradnak az eredeti szereplők. Egyébként a film izgalmas, minden részben van valami váratlan dolog ami ébren tartja a néző érdeklősét. Büszkék lehetnek rá azok akik közreműködtek a regény megfilmesítésében. És a büszkeségre meg lenne minden oka Szabó Magdának is, aki már 3 éve nincs közöttünk.

10 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr705182022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_94118 2011.01.06. 08:10:53

A regényt ha jól emlékszem még Szabó Magda dolgozta át, de legalábbis részt vett a munkában. A filmnek a regényhez - bizonyos idősíkokban - nem sok köze van, inkább kiegészíti azt. De ha nem sok időd van olvasni, a film is megteszi :-)

Zsóka 2011.01.06. 17:07:32

Én nagyon szeretem Szabó Magdát. Könyvei a polcunkon sorakoznak. Úgy emlékszem a 40-es évek végétől az 50-es évek végéig nem publikálhatott. Ebben az időszakban sem tétlenkedett, csak az elkészült műveit később adták ki. Szívesen olvastam a Kiálts város-t, az Ókút, A Danaida és a Régimódi történet című könyveit, de az Abigélt is. Felsorolásom a teljesség igénye nélkül történt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.07. 20:21:16

perenne: Valóban a forgatókönyv írásában részt vett Szabó Magda is. Tudod, nekem már viszonylag kevés időm maradt, el kell döntenem, hogy vagy elolvasom azokat a könyveket amiket filmen láttam, vagy megelégszem a film élményével és olyat olvasok el amit még filmen sem láttam. Egyelőre az utóbbi szerint járok el. Nincs nekem semmi bajom egyébként csak túl sok könyvem van.:) Zsóka, most már azt hiszem én is jobban megbecsülném a regényeit, ha lennének a könyvespolcaimon. Igazából most látom, hogy tehetséges, jó író volt. Elhamarkodottan ítéltem a Katalin utca alapján.

KLÁRI 2011.01.10. 21:29:05

Polcz Alaine után/előtt? Szabó Magda a kedvenc íróm. Még a versei is tetszenek. Mióta nyd-s vagyok... újra elővettem a könyveit... most is élvezettel olvasom. Érdemes az életéről írt könyvet is elolvasni!!

Ismeretlen_26298 2011.01.11. 21:10:36

Kedves Klári, nem igazán értem hogy jön ide Polz Alaine. Tudom ki volt, azt is, hogy mivel foglalkozott csak sajnos nem értem a kapcsolatot Szabó Magdával.

Zsóka 2011.01.12. 09:40:27

Morgómedve, én lehet, hogy értem Klárit. Valószínű, hogy azt akarta tudatni veled, hogy már nem igazán emlékszik arra, hogy Polcz Alaine műveit olvasta és szerette meg előbb vagy Szabó Magdáét.A két írónő ugyanis kortárs. A jelek szerint nem tudja, hogy melyiküket szereti jobban és ezért használhatta az előtt és után jelzőket. Vagy nagyot tévedek Klári? Mert én így értelmezem.

Ismeretlen_26298 2011.01.13. 10:33:09

Kedves Zsóka, lehet, hogy igazad van. :) Bár Polcz Alaine az én szememben inkább pszichológus és kutató volt mint író, bár tudom könyveket is írt, de ezek inkább tudományos művek mint szépirodalom.

Zsóka 2011.01.13. 11:54:35

Morgó, így van, igazad van. Én a lányom által ismertem meg aki pszichopedagógus. Őszinte leszek azelőt soha nem hallottam róla.Akkor még otthon lakott Anita és tanulmányait végezte, mikor én felfedeztem az íróasztalán a könyveket. Beleolvastam az egyikbe. A téma, hogyan viszonyulnak a gyerekek a halálhoz vagy annak gondolatához. Hogyan segíthetünk mi felnőttek annak elfogadásában és feldolgozásában. De több ilyen tanulmányba is bele bele olvastam.Anita örült neki és később hozott egy könyvet ami az "írónő" pszichológusnő házasságkötése utáni nehéz éveiről szólt. De említhetnék többet is.A szülő gyermek viszony és felnőtt ember - felnőtt emberhez való viszonyát nagyon tiszta szemüvegen át látja.

Ismeretlen_154688 2011.01.18. 17:14:56

Ha volna rá egy csepp ideje, jó szívvel ajánlanám Szabó Magda Ajtó c. regényét.

Ismeretlen_26298 2011.01.18. 19:51:23

Köszönöm szépen, el fogom olvasni. Megkedveltem Szabó Magda írásait. Egyszer talán még a Katalin utcának is nekiveselkedem majd.:)
süti beállítások módosítása