HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Potméter

2011.02.27. 10:55 Morgó Medve

A címben szereplő kis elektromos alkatrész tulajdonképpen potenció méter, de mindenki potméternek hívja. Én is, még előadáson is, pedig ott azért igyekszem kerülni a különböző szakmai szlengeket.

Ez a potméter tulajdonképpen egy feszültségosztó. A ráadott feszültséget tudja leosztani és így a kimenő feszültség - egy gomb tekergetésével vagy csúszka tologatásával - nulla és a ráadott feszültség közötti értékre állítható be. A "mezei" fogyasztó leginkább akkor találkozik vele, ha például a zseb- vagy táska rádióján a hangerőt szeretné változtatni. Ugyanezen célból megtalálhatók egyéb háztartási elektronikai készülékeken is, de most maradjunk a rádióknál és talán még a rádiós magnóknál. Induljunk el azonban egy kicsit messzebbről.

Ma már nyilvánvaló, hogy a gyárak nem 10-20 évekre gyártják az efféle berendezéseket. Fogyasztói társadalomban élünk, az elv ismert: vedd meg, használd, aztán ha elromlik dobd ki és vegyél újat. Hiszen a gyáraknak is élniük kell valamiből. A mi konyhánkban egy Minszk típusú hűtőgép működik,  közel 30 éve. Valamikor itt is írtam már arról, hogy Mályiból egy 1964-ben gyártott Lehel hűtőgépet dobtam ki és ennek ideje sem több mint 5 év. Ha jól számolom 42 évig ment.  Arról is írtam már, hogy egyszer egy állásbörzén megemlítettem a dolgot egy hűtőgépgyár képviselőjének aki csak annyit mondott, hogy "Ez a mi bajunk, uram". Hát reménykedhetnek a dolgok jobbra fordulásában, ezek az "ősbölény" háztartási berendezések lassan kikerülnek a szemétre és jöhetnek a fogyasztói társadalom igényeinek minden tekintetben megfelelő eszközök.

Videók terén már volt alkalmam megtapasztalni az újfajta rendet, erről is írtam már. Egyetlen videómat nem tudtam megjavíttatni mert szerviz ugyan van még, csak a javítási költségek voltak olyan magasak, hogy érdemesebb volt újat venni. Most 4 rossz videó várja, hogy egyszer már tényleg szétszedjük őket órán, megnézegessük egy-két alkatrészét hogy aztán a veszélyes hulladékok között landoljanak majd.

Kanyarodjunk azonban vissza a potméterekhez. Ezeknek a kisrádióknak leggyengébb láncszemei a potméterek. Állandó használatban vannak, mechanikus működésűek tehát kopnak. Úgy működnek, hogy egy csúszka mozog egy vezető rétegen. Régebben szénrétegen, lehet hogy ma is. Most nem mélyednék el nagyon a részletekben, a lényeg, hogy ez a legkorábban tönkremenő alkatrész. Legalább 4 rádióm van amit azért kellene kidobni mert nehezen lehet beállítani a hangerőt, recseg-ropog, aztán valami olyan helyzetben hajlandó csak rendesen működni ahol keveset volt használva. Innentől aztán jó hangosan szól a rádió a konyhában, indokolatlanul hangosan de más hangerőt egyszerűen nem lehet beállítani.

Kézenfekvő a megoldás, szervizbe kell vinni. Csak egy a baj, az öreg szakik már bezárták a boltot, a modern és kornak megfelelő elektronikai szervizekben meg már lesajnálóan néznek az emberre ha ilyen "filléres" dolgokkal állít be. Többnyire nem is vállalják. Így aztán két megoldás látszik kivitelezhetőnek. Egyik, hogy kidobom, a másik meg, hogy szétszedem, kiforrasztom és nyakamba veszem a várost és megpróbálok egy hasonlót venni. Arra nem is számítok, hogy pont ugyanolyant fogok találni annyiféle kisrádiót árulnak ebben az országban.

És ha már itt tartunk állandó visszatérő témám, hogy lehet itt mindent kapni csak némelyik kicsit gagyi. Mint például ez a rádiós magnó itt mellettem. Nemrégiben vettem azért, hogy műsorokat vegyek fel a rádióból amiket aztán a konyhában - például reggelizés közben - meghallgatok. Namármost, ha én úgyis felveszem és máskor hallgatom meg akkor célszerűnek látszik lehalkítani és valami mást csinálni, mint például most is, írni a Morgómedvébe. Hát igen, de ezt az új szerzeményt egyszerűen nem lehet teljesen lehalkítani. Hiába tolom ugyanis a hangerő szabályozót legszélső helyzetbe akkor is kiválóan lehet hallani. Mint például most is. Éppen valami kabaré megy. Nem akarok nagyon morogni de éppen egy olyan dolog megy amit én már ezerszer olvastam az Interneten, csak most nem olvasni kell, hanem hallgatni. Nem igazán tetszik, a rádióban valahogy jobban szeretem az eredeti dolgokat.

Végül még valami, ha már az elektromos cuccoknál tartunk. Vettem 9990 forintért egy DVD lejátszót is, a régi ugyanis már kicsit bizonytalanul működött. Ezen sem lehet látni, hogy be van-e kapcsolva. Csupán egy 27 forintos fényemittáló (világító) LED dióda kellene hozzá, ami kis piros fénnyel világítana. Nincs. Hogy hogy állapítom meg, hogy be van-e kapcsolva? Nézegetem a bekapcsoló gombot és megpróbálom eldönteni, hogy most teljesen be van-e nyomva vagy csak félig. Sajnos ez van.

8 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr405182044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2011.02.27. 21:40:08

Ó, azok a régi potméterek! Nekem még van valahol Sokolhoz való originál potméterem (és a Sokol is megvan, sőt működik is). :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.28. 19:14:40

Azoknak a régi potmétereknek nem is a szénrétege hibásodott meg hanem elkopott a műanyag tekerő tárcsája. :) Először csak a rece kopott le, azután a köralak ment át tojás formába. :) Azért kellett szervizbe vinni, hogy azt cseréljék ki. Ki is cserélték. Nekem is megvan még az apámé, 2 lapos elem volt a hátuljára rögzítve. És nem akárhogyan. Apám kis táskát varrt neki bőrből abban voltak ez elemek.:)) Aztán a családban megint meghalt valaki onnan is begyűjtöttem a Sokol-t így most van kettő. Azok még rádiók voltak, még a solti nagy adót is fogták. Ezek a maiak már nem.

ferko 2011.02.28. 21:03:41

A solti nagy adót miért ne lehetne fogni? Melyik rádió nem tud rövidhullámot?

Ismeretlen_26298 2011.02.28. 21:22:53

Nekem van jó néhány rádióm amin csak URH sáv van és középhullám. A rövidhullám szerintem nem igazán szokásos és elterjedt. Miskolcon a Kossuth hallgatható URH-n és középhullámon. Ez 3 adót jelentett akkoriban mikor nekem gondot jelentett a vétel. Volt az URH Miskolcról valamint a Sajó partról egy középhullámú adó durván 1.6 MHz körül. Ugyancsak középhullámon lehetett hallgatni Soltról, olyan 0,53 MHz környékén. Ezek a helyi adók 16 órakor - mikor én a 168 órát hallgattam volna - adtak mindent csak 168 órát nem. Tehát volt miskolci körzeti rádió és BBC magyar nyelvű adás. A 168 óra vételére megmaradt a Solti nagyadó ami viszont nekem messze volt, hiába sugárzott - ha jól emlékszem - 2,5 MW-al. Tehát nem lehetett akármilyen rádióval hallgatni. Ezek a régi szuper működésű rádiók kellően szelektívek és érzékenyek voltak, ezekkel lehetett. Legjobban egy "Strand" táskarádión lehetett venni.

ferko 2011.03.02. 21:54:44

Miskolc FM 103,8, ez lenne a helyi adó?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.03.03. 07:24:03

Középhullámon ad, 1,6 MHZ környékén. Elég közel már a KH sáv felső széléhez. Aztán van nekik FM is, MR6 néven. Az lehet, hogy 103,8 MHz-on sugároz.

ferko 2011.03.03. 18:28:29

http://www.mr1-kossuth.hu/frekvenciak.html innen vettem.

Varga Péter 2012.02.12. 08:53:22

Univerzális csodaszer a WD40 :) Dédi 150 éves ingaórájától kezdve a darázsfészken át a Sokol potméterig, minden problémát megold :)
süti beállítások módosítása