HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Olcsó húsnak híg a leve?

2011.04.19. 19:50 Morgó Medve

Érdekes dolog ez a Húsvét előtti sonkavásár. Ami a dolgok leegyszerűsítése, mert van itt minden: sonka, tarja, lapocka, comb, sőt füstölt hátsó csülök is. És persze alapvetően füstölt dolgokról van szó, némelyik még meg is van főzve. Tényleg nem panaszkodhat a magyar polgár. Kész Eldorádó amit a szupermarketek polcain és tárlóiban talál. Az árak sem rosszak. A csúcsot egy ma látott 599 forintos kilónkénti árú kötözött sonka tartja. Akkor, amikor 800 Ft alatt nemigen lehet sertéshúst kapni. Pedig húsból van. Igaz, ezt nem láttam "belülről" de láttam a száz forinttal drágább társát. A vágási felülete szép, igazán gusztusosan néz ki. Igaz, egy vékonyka zsírréteg van rajta, de finom. Én nem tudom, hogy az előállítónak és a forgalmazónak mitől éri meg, az ő dolga. Én elégedett vagyok vele, az étvágyamat még azok a riportok sem veszik el amiket az esti vacsora közben látok, és amik rendre arról szólnak, hogy ne vegyünk olcsó sonkát, tarját és társait mert ezek minőségileg nem megfelelő termékek. És közben az orrom alá nyomnak egy tányér tarját ami valóban kicsit nedves. De attól az még hús. Nem büdös, nem gusztustalan kinézetű, nem romlott, csak - a csuda tudja mitől - nedves. Ha nedves nedves, majd a sólet tetején nem lesz az.

Természetesen bizonyos köröknek biztos jobb lenne ha 1400 forintért venném a sonka kilóját, mert ugye az a minőség, de én soha nem a TV Híradó alapján szoktam a vásárlásaimat intézni hanem van szemem és orrom, ezekkel én nagyjából el tudom dönteni mit tegyek a bevásárló kocsimba és mit ne. Persze azér én is ettem már ebben a nagy húsvéti vásárban vett 1400 Ft-os füstölt combot. Nem szándékosan, egyszerűen vagy átvertek vagy csak figyelmetlen voltam. Újabban azért mindkettőre volt már példa. Oda kell figyelni, főleg mostanában amikor tényleg nagy a harc a húsvéti füstölt hús piacon.

11 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr905182068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2011.04.19. 20:43:46

Hát te tudod, de a 600 Ft-os az helyből nem sonka ugye, hanem tarja, de nem is ez a baj, hanem az, hogy jól tele van nyomva vízzel meg zselésítő anyaggal, és attól egy kiló, nem pedig a hústól, amit tényleg tartalmaz. Arról nem is beszélve, hogy az nincs megfüstölve, csak füst ízű páccal van pácolva. Az 1400 Ft-osnak már az illata is más, az ízéről és az állagáról ne is beszéljünk. Persze, jóllakáshoz jó a 600 Ft-os is, de ha igazán finomat akarok enni (és tudni akarom, mit is eszem tulajdonképpen), akkor én inkább maradok az 1400 Ft-osnál.

Ismeretlen_14594 2011.04.20. 08:23:24

Ajánlom elolvasásra: http://www.origo.hu/egeszseg/20110419-husveti-sonka-vasarlas-parasztsonka-vagy-gyorserlelesu.html

gyöngy 2011.04.20. 16:56:24

Három történetem van. 1.Multinál vásárol hatalmas nagy kacsacombok. Vákumfóliázottak. Tele volt vele a tepsi. Mire a sütőben közepes idő alatt kisűltek, nevetséges mennyiségű hús maradt, s a kis minicombok valami fehéresen opálos lében, mely nem is zsír, nem is víz úsztak. 2. Gyönyörű rózsaszínűre pácolt sertés kb. 3-4 cm-es vastag combszeletet vásároltam. Gondoltam, jó lesz a székelykáposztába. Kockára vágtam, szinte együtt főztem a káposztával. Megkóstolva a húst - hogy eléggé puha-e -, rettenetes maró sós ízt - mely szinte a "szőrt a nyelvemről leszedte" - éreztem. A hús ehetetlen, lenyelhetetlen volt. Sajnos a káposzta is használhatatlan lett, kidobtam az egészet, Megjegyzem, pont így járt a szomszédnőm is. 3. A sült sonka reggelire nagyon megterheli a gyomrot. Egy aszpirint szedő ismerősünk húsvét napján a mentő szállította a belgyógyászatra, s végül örülhetett, hogy nem lett belőle hasnyálmirigygyulladás. Kedves Morgó! Elnézést kérek, ha ünnerontónak tűntem. De azt hiszem ünnep ide vagy oda, az egészség a legdrágább kincs. Jó minőségűt enni s aránylag megfizethetően, manapság tényleg művészet. Kellemes ünnepeket, jó egészséget kívánok Neked és valamenyi olvasóidnak. Szeretettel: Gyöngy

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.04.20. 21:41:13

Köszönöm a hozzászólásotokat, aggodalom érződik ki belőle ami tényleg jól esik.:) Most mielőtt leültem volna válaszolni kimentem a konyhába, elővettem a 690 forintos kötözött nem is tudom micsodát és alaposan megvizsgáltam. Miután felbontás után kivettem a fóliából és átpakoltam zsírpapírba most már kellően száraz állagú, kellemes illatú, szemre tetszetős vágási felületű gusztusos darab nézett vissza rám a zsírpapírból. Kicsit megéleztem a késemet és levágtam egy vékony szeletet - és bár ilyenkor már nem szoktam enni - kivételesen megettem. Még egy picike kenyeret is ettem hozzá. Olyannyira ízletesnek találtam, hogy leszeltem még egyet, sőt még egy harmadikat is. Ezek után nem vizsgáltam tovább, hogy mivel injekciózták és mennyit is nyomtak bele abból a bizonyos pácléből, úgy gondoltam nem rossz abrak ez, legközelebb egy kis zöldpaprikát is nézek hozzá. És nem csak azért, hogy jóllakjak, hanem magárt az ízéért is. Nem akarok én senkivel kekeckedni, de a tévedésből vásárolt 1400 Ft-os sonkám száraz volt és sós. Mikor az első falatokat megettem rémülten törtem a fejemet vajon mit kell ahhoz csinálnom vele, hogy meg tudjam egyáltalán enni? Legelőször az jutott eszembe, hogy jó lesz tojás alá, a zsír majd kicsit zaftosabbá teszi. Végül elfogyott enélkül is, mégpedig úgy hogy együtt ettem a zaftosabb de jóval olcsóbb kötözött sonkával. Kedves Gyöngy, én is szoktam fóliázott kacsacombokat venni a Lidl-ben, nekem kedvezőbbek a tapasztalataim. És hát a sonkás tojásos reggelivel is. Hiába no, soha nem voltam gyenge gyomrú. :) Pedig én is szedek naponta kétszer (reggel is) aszpirint. Hogy mire? Egy kardiológus írta fel, infarktus megelőzésére. De azért köszönöm kedves soraidat mint írtam jól esik. Köszönöm segítő szándékú hozzászólásotokat, én is kívánok kellemes ünnepeket.:)

Ismeretlen_14594 2011.04.21. 11:16:55

Esetleg meg kellett volna főzni azt az 1400 Ft-os sonkát. Ha meg úgy volt adva, hogy főtt, akkor tényleg becsaptak.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.04.22. 17:06:22

Nem jutott eszembe. Egyébként szerintem egy sonkának nyersen is meg főve is ehetőnek kell lennie. :)

Ismeretlen_14594 2011.04.22. 20:39:25

Ez igaz, csak nyersen sokkal rágósabb. De az igazán jó minőségűnél ez nem feltűnő.

Ismeretlen_26298 2011.04.23. 10:52:39

Valóban így van, elég rágós volt.

RolloJuve 2011.04.23. 13:10:13

Kellemes ünnepeket! Egyébként nagyoon egyszerűen meg lehet állapítani melyiknek hígabb a leve. Venni kell különböző húsból két azonos súlyú szeletet, majd lesütni (igény szerint ismételni, egy mérés nem mérés, na meg a sült hús is finom :)). Nem ugyanannyi lesz a kettő súlya a végén. Kijön belőle még a tényleges ár is, mert nem véletlenül annyi amennyi, az én fejemben meg sem fordult volna ilyen, hogy a forgalmazónak ne érje meg. :)

RolloJuve 2011.04.23. 13:26:41

Ja, közben eszembejutott hol olvastam erről, itt: http://dudenbuch.blog.hu/2011/03/14/gyorspac

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.04.24. 14:19:33

Valóban tanulságos kísérlet és tényleg ki lehet mutatni vele minőségbeli eltéréseket. Én viszont végeztem a 690 Ft-os kötözött lapockámmal, egy gramm nedvesség nem folyt ki belőle, maximum párologhatott. Mindamellett nem kétséges, hogy sok igazság van abban amit a beidézett blogíró leírt.
süti beállítások módosítása