HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Börtön vagy fogház

2011.09.16. 19:07 Morgó Medve

Napok óta morgok magamban azon, hogy milyen pongyolán fogalmaznak az emberek, még bírók meg ügyvédek is, akiknek pedig igazán tudniuk kellene mi a különbség a  börtön és fogház között. Selmecbányáról hazajövet még a kollégámnak is erõsködtem, hogy nem jól tudja, nem börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást hanem fogházbüntetésre. Egyszerûen nem akartam elhinni az ítéletnek ezt a részét. Pedig igaz. Mert nagyon nem mindegy, hogy hová vonul be az ember. A börtönben sokkal szigorúbbak a szabályok. Korlátozva van a tisztálkodás, a kapcsolattartás a csomagküldés lehetõsége, az elsõ idõkben a látogatás is. De nem is ezek azok az okok amik miatt nem szeretnék fogház helyett börtönbe kerülni, sokkal inkább a társak azok, akik megkeseríthetik az ember életét.

A büntetés végrehajtásban nálunk a szokásos gyakorlat az, hogy a hosszú idõre elítéltek büntetésüket fegyházban vagy börtönben töltik le, míg azokat akik enyhébb - többnyire gondatlanságból elkövetett - bûncselekményt követnek el fogházbüntetésre ítéli a bíróság. Tehát ha én figyelmetlenség miatt elütnék valakit és az meghalna, arra számítanék, hogy büntetésemet fogházban kell majd letöltenem. És ez szerintem így helyes. Hiszen a büntetés letöltésénél nagyon is meghatározó dolog, hogy kik közé kerül az ember. Gondoljunk a Zuschlag perben hozott másodfokú ítéletre. A másodfokú ítélet a végrehajtás helyéül már nem fegyházat, hanem börtönt jelölt meg Zuschlag János számára. Szerintem legalább olyan különbséget jelent a börtön és a fogház fokozat is.  Úgy látszik le vagyok maradva. Mindenesetre nem lesz könnyû letölteni ezt az 5 hónapot, bár gondolom azért számíthat némi kedvezményre a büntetés végrehajtás részérõl is. Természetesen csak olyasmikre gondolok amiket megengednek a jogszabályok.

A büntetés mértékérõl is van véleményem, mégpedig az, hogy keveslem. Van véleményem továbbá arról is, hogy híres színészek miért nem tudják az ügyet a független magyar bíróságokra bízni, miért érzik úgy hogy meg kell szólalniuk az ügyben, sõt személyes látogatásukkal is ki  kell fejezniük társuk iránti szolidaritásukat. De most ebbe nem mennék bele, most nem errõl akartam írni.

Végezetül "kis színesként" kukkantsunk be a váci fegyházba (ahol van börtönfokozat is) és nézzünk meg 4 képet abból a 38-ból amit Teknõs Péter készített néhány éve, és amelyek akkor teljes terjedelmükben megtekinthetõk voltak. Sajnos az utóbbi idõben csak ez a 4 érhetõ el. Nem is tudom miért.

http://www.nol.hu/archivum/archiv-376722

Egyébként csináltam egy kis helyet a lengyelországi sült malac számára, már nem csak hogy kétszer is kérhetek belõle, de néhány sörrel is leöblíthetem. A dologra jövõ héten kerül sor, bízom benne hogy hazatértem után lesz mirõl beszámolnom.

Szólj hozzá!

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr785182126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása